Inlägg från: Astarte |Visa alla inlägg
  • Astarte

    3-åring strypt, lärarna frias.

    Ush, tycker inte att det är okej och håller med pappan. På det här sättet får vi ju en rättspraxis som säger att det är okej att pedagoger lämnat treåringar i flera minuter. Urk!

  • Astarte
    Här och nu skrev 2011-06-08 09:13:09 följande:
    Vill man koll på ungen hela tiden får man stanna hemma eller ha privat barnflicka. Det GÅR inte ens med en mindre barngrupp. Däremot undrar jag om hjälmen kom hemifrån eller om förskolan tillhandahöll den?
    Och det ska vara svart-vitt mellan "hela tiden" och fem minuter? Fem minuter är lång tid, en treåring hinner med en hel del.
  • Astarte
    Här och nu skrev 2011-06-08 09:33:40 följande:
    Vill man ha stenkoll på sin unge är inte förskolan rätt plats.
    Här och nu skrev 2011-06-08 09:34:21 följande:
    Man har ÖVERBLICK men kan inte kolla i detalj lika ofta.
    Jo men visst! Det ska så klart vara okej att lämna barnen fem minuter! Vad tänkte jag med? Lite svinn får vi räkna med. Den där lilla detaljen att någon blir strypt kan man ju missa.

    Är du förskollärare?
  • Astarte
    Österbotten skrev 2011-06-08 09:10:33 följande:
    Är själv förskollärare och det min värsta mardröm att något hemskt ska hända just dom dagarna när det är prsonalbrist och det är många barn. Man springer runt som en galning för att försöka ha koll på alla men det är inte lätt. Det är för stora barngrupper och för få personal. De som kan påverka detta är föräldrar! Om fler protesterade så kanske politikerna börjar fatta att något måste göras.
    Menar inte det här mot dig personligen, men min erfarenhet av omsorg / barnomsorg är att personalen är kass på att hantera det när sådant uppstår. När jag jobbade inom omsorgen och vi gick kort anmälde jag direkt varenda situation som utgjorde en risk eller där något var nära att hända. Det blev ganska många anmälningar, men det fungerade. Det blev svart på vitt att sitationen är ohållbar och att det bara är en tidsfråga innan något händer.

    Tyvärr var jag typ den enda som gjorde det. De andra sprang som skållade troll, fixande, sänkte ribban för hur trygga brukarna behöver vara, jobbade på och sa inget. Tror på allvar att de ville få visa sig duktiga, att det ytterst handlade om det. "Jag klarade minsann. . .". De klagade lite på personalmötena, men den kritiken var så klart lätt för chefer och politiker att avfärda, eftersom det bara blev ett så diffust "vi har så mycket att göra". De kan inte avfärda avvikelser och anmälningar om specifika fall och problem, men ingen törs göra det eftersom det kräver att man erkänner att "jag klarar inte det här" och det är ingen som vill göra.

    Lite OT, men bara lite!
  • Astarte
    vampyria2 skrev 2011-06-08 11:52:47 följande:
    Ni som säger att man tittar p så små barn hela tiden kan ju titta in på den här tråden, verkar som en hel del föräldrar faktiskt lämnar sina barn lite då och då för att tex hämta posten som denna förskolelärarina gjorde.

     www.familjeliv.se/Forum-3-20/m57965733-3.html
    I fem minuter, när de klättrar i träd? Obestämd
  • Astarte
    vampyria2 skrev 2011-06-08 12:12:28 följande:
    Som var litet vi pratar om 85 cm alltså inte högre än ett vanligt köksbord, på fem min hinner en tre åring garanterat klättra upp på att så var sär skillnaden?
    Skillnaden ligger så klart inte i om barnet står under trådet eller i det. Utan i om de är i lekrummet och sitter och ritar, eller utomhus överhuvudtaget. Framför allt är fem minuter för länge i alla lägen.
  • Astarte
    st elmos fire skrev 2011-06-08 12:15:50 följande:
    Det finns väl en anledning till att dom hjälmarn inte säljs längre? Gröna spännen för att de ska knäppas upp och man inte ska kunna strypas. Så sades de på NTF information vi var på när vi fick våran stora tjej för två år sen. Det var en tragisk olycka och som någon sa, genom att hitta en syndare får man inye sitt barn tillbaka. Här i området ramlade en tvååring av en gunga för ca fem år sen, slog i huvudet o dog. Dvs maximal otur! Är de också fsk fel??
    Inte nödvändigtvis. Rättssystemet är ju nu en gång för alla inte bara till för att hitta syndabockar, utan för att fastslå vilka beteenden som är okej ok inte. Var går gränserna, vem bär ansvaret? Genom att fria personalen säger de att det är okej för personal att lämna treåringar ute i fem minuter medan de gör annat. Ett prejudikat som alla förskolor sedan kan följa.
  • Astarte
    st elmos fire skrev 2011-06-08 12:38:12 följande:
    Här i området var en pappa och badade med sin treårige son i vintras och släppte ögonen från honom fem minuter medan pojken gick till bubbelpoolen. En bubblande pool är ganska ström och pojken sögs under vattnet och drunknade. Ska vi döma pappan för vållande till annans död då? Ingen tycker väl att fsk läraren gjorde rätt men en sekunds otur och ouppmärksamhet. Man är inye mer än människa
    Men nu handlade det ju inte en "en sekund". Vänd inte till det, det ser bara oseriöst ut.
  • Astarte
    Marsch skrev 2011-06-08 12:50:06 följande:
    Fast den infon har jag fått av en grannkommun till Sandviken. Den, vad ska man säga, aktiva olyckan? Den gick verkligen på ett par sekunder. Har vi fått fel info då?
    Det är möjligt att olyckan inte tog längre tid, men pedagogen lämnande barnen i flera minuter och det är dennes agerande och ingenting annat som jag talat om. Det var fel, oavsett om olyckan i sig tog kortare tid.
    st elmos fire skrev 2011-06-08 12:49:50 följande:
    Vänd inte till det? Du tror inte fsk läraren är väl medveten vad hennes/hans misstag kostade?
    Jo, vad har det med saken att göra?
  • Astarte
    Här och nu skrev 2011-06-08 14:29:44 följande:
    Personal ska hålla koll på FLER barn än föräldrarna, men föräldrarna är också ansvariga för välmående o säkerhet. Vi har de resurser vi har o är inga maskiner. Proffs ja; människor ja. Ut och praktisera i förskolan o känn på. Går inte att utbilda en människa till att bli en maskin. Pedagogik gör oss inte heller till maskiner. Fatta!
    Men hur länge tycker du att personalen kan lämna treåringarna då? 5 min är uppenbarligen okej och inte klandervärt enligt dig, så var går din gräns? 10 min? 20?
  • Astarte
    Här och nu skrev 2011-06-08 14:57:54 följande:
    Barn ska inte lämnas utanför vuxens uppsikt, men de har rätt att leka i buskar o sitta i lekstugor där man inte kan se i detalj vad de gör. Man cirkulerar så gott det går utan att störa dem.
    Men nu gjorde de ju det, och ändå har ingen gjort fel?
  • Astarte
    ullis83 skrev 2011-06-08 15:03:57 följande:
    Det som hänt är givetvis tragiskt, men man kanske skulle lägga fokus på att barnen fick ha hjälm, inte att barnen blev lämnade ensamma..på en inhängnad gård kan ett gäng 3-åringar klara sig själva i några minuter...

    alla som antingen har barn eller jobbar med barn borde veta att hjälmen inte får användas när man bara leker, det borde läraren få påföljd för...
    Precis! Varför står det inget om vem som tog på barnet den? Var det samma person som sedan lämnade dem ensamma? Om det inte var det kans jag förstå att den personen inte visste vad det var för hjälm. Om det var samma person som först satte på den och sedan lämnade barnet ensamt vid ett träd är det ett solklart fall av vållande.
  • Astarte
    Här och nu skrev 2011-06-08 15:11:16 följande:
    Saknar säker källa på att barnen lämnades HELT utan vuxen.
    Nu står det ju att hon "var borta". Så klart kan det vara helt fel och hon egentligen var jättenära och hade bra koll. Jag diskuterar händelsen utifrån den information som finns. Kort sagt: jag talar om händelsen så som den är beskriven. Ändras fakta ändras ofta åsikt, men det vet vi inget om.
  • Astarte
    Singapore Sling skrev 2011-06-08 15:35:46 följande:
    Att barn ska gå omkring med hjälm för att det är vinter.
    Men de var ju vid backen och åkte.
  • Astarte
    Parniara skrev 2011-06-08 15:45:23 följande:
    För mig är detta exakt samma som när det sker fel i vården, det är inte individen som ska straffas, det är systemet som ska granskas och åtgärdas.
    Fast om individen gjort ett tillräckligt stort fel tycker jag att man ska kunna åtalas, även om man gjorde det på jobbet.
Svar på tråden 3-åring strypt, lärarna frias.