• Faber

    3-åring strypt, lärarna frias.

    Lindreas skrev 2011-06-09 12:54:46 följande:
    Nej, men de ska kunna se barnen. På den förskolan bör man i så fall se till att en vuxen hela tiden kan se runt hörnet.
    Indianica skrev 2011-06-09 12:50:32 följande:
    Fast nu har fröken bedömt att hon var borta i 2-5 minuter. Om det tog henne 2 minuter att gå fram och tillbaka till brevlådan, kan vi nog utgå ifrån att det inte tar en halv minut att springa fram till ett barn om något händer (tar kanske 45 sekunder att gå till brevlådan, 15 sekunder att plocka upp posten och om man inte har urkass kondis bör det inte ta en halv minut att springa tillbaka).

    Jag tror många av er missbedömer hur fort sådant här kan ske. jag skulle vilja veta hur långt bort brevlådan låg, det säger mycket mer än att hon var borta i 2-5 minuter. Två minuter tar det för mig att hämta posten och min brevlåda är utanför köksfönstret.
    Två minuter är för lång tid att lämna treåringar som leker, så är det bara.
    Knappast, det sker varje dag både hemma och på dagis, i 99.99999999% av fallen händer inget. Nu inträffade en tragisk och osannolik olycka, därför tycker folk att två minuter är för långt.
    Artibus et armis recuperatur gloria
  • Faber
    Enensammamma skrev 2011-06-09 13:04:33 följande:
    3 minuter för lång tid att lämna? Herregud min 3 åring leker själv på sitt rum varje dag.
    Som jag och mina vänner gjorde när vi var små, som sagt givetvis oerhört tragiskt för de anhöriga men olyckor händer.
    Artibus et armis recuperatur gloria
  • Faber
    Enensammamma skrev 2011-06-09 13:10:13 följande:
    Dom åkte pulka
    Jag måste ifrågasätta dagens hjälmanvändande överhuvudtaget utom möjligtvis när det gäller cykling.
    Artibus et armis recuperatur gloria
  • Faber
    Lindreas skrev 2011-06-09 13:12:33 följande:
    Varför skulle de göra det? Varför förutsätter många att bara för att man ser barnen så är man på dem som hökar? Det handlar om att kasta ett öga bakom hörnet för att se att allt är okej och se vad som pågår, kunna bryta olämpliga lekar och farliga situationer.
    Enensammamma skrev 2011-06-09 13:04:33 följande:
    3 minuter för lång tid att lämna? Herregud min 3 åring leker själv på sitt rum varje dag.
    Ja. Men det väljer du själv. Du vet att ditt barn klarar det. Du är inom hörhåll. Rummet är en barnanpassad och säker plats. På förskolan gör man inte så, särskilt inte utomhus, med hjälmar på och vid ett träd. Man lämnar inte ungar som åker pulka heller, för den delen.
    Inte det? Vi blev lämnade och fröken gick in och drack kaffe.
    Artibus et armis recuperatur gloria
  • Faber
    Enensammamma skrev 2011-06-09 13:13:47 följande:
    Hjälm vid pulkaåkning är ett måste.
    Varför det? Har samhället blivit så hyper. Vi åkte pulka, sparkare och skidor utan hjälm, faktiskt var det så att konceptet med hjälm inte ens fanns då.
    Artibus et armis recuperatur gloria
  • Faber
    Lindreas skrev 2011-06-09 13:14:38 följande:
    Ja, det finns puckon i alla yrkeskårer.
    Nej det var i en era då hypomammorna inte utvecklats som grupp än.
    Artibus et armis recuperatur gloria
  • Faber
    Enensammamma skrev 2011-06-09 13:15:59 följande:
    Smarare kanske?
    Nej, barn måste få slå sig, det är en del av uppväxten och utvecklingen. Att lita på en massa artificiella skyddsanordningar och än värre att lära barnet att lita på dem kommer bara att straffa sig senare.
    Artibus et armis recuperatur gloria
  • Faber
    Lindreas skrev 2011-06-09 13:17:28 följande:
    Hypo-mammor? En mamma med hypothyreos?
    Nej en hemmagjord term "hypokondrikerprettolattemamma", du vet sådana där som det kryllar av på ett visst forum.
    Artibus et armis recuperatur gloria
  • Faber
    Lindreas skrev 2011-06-09 13:16:58 följande:
    Ja, men det argumentet kan man alltid använda. Det var bättre förr. Nu är åsikten ändrad, det är säkrare med hjälm när man åker pulka, cyklar eller åker utför. Det är väl inget att hetsa upp sig över?
    Säkrare är inte samma sak som bättre i alla situationer.
    Artibus et armis recuperatur gloria
  • Faber
    Lindreas skrev 2011-06-09 13:22:17 följande:
    Barn måste få slå sig, absolut. När ett barn tar sig fram i en fart de själva får upp och ramlar så är risken för svåra skador väldigt liten, skrubbsår, blåmärken och bulor hör till uppväxten, tycker jag. Men när man färdas i hastigheter högre än vad man själv är kapabel till att göra för egen maskin (cyklar, åker pulka eller skidor) så gör man sig jävligt illa om man har otur. Och att bli pååkt av en pulka och fälld till backen är inte roligt, och bäddar för huvudskador, som kan undvikas med hjälm. Svårare än så är det inte.

    Jag är ingen hypo-mamma (med din definition) men jag ser naturligtvis till att ungen har hjälm på sig när han ska cykla eller så. Det är det för övrigt lag på nu.
    Fast lyckligtvis har vi inga poliser här :)

    Jo du är en hypmamma sorry (fast du är långt ifrån ensam) och det kommer att leda till ett fruktansvärt samhälle. Nu skall jag ut i solskenet men låt mig ta ett exempel:

    Det är inte alltför många år sedan Zebralagen kom till. Då fanns det ungdomar som hade som sport att hoppa ut framför bilar för att få dem att tvärnita. Bilföraren blev givetvis i flertalet fall rädd och skällde ut ungdomarna varpå svaret blev:

    -Håll käften gubb/kärringdjävel, vi har lagen på vår sida.

    Att det gör lika ont att bli påkörd vare sig man har rätten på sin sida eller ej fattade givetvis inte idioterna. Varför, det är ju helt självklart för en normalbegåvad människa?

    Jo hela sitt liv hade de fått lära sig att lita på olika kontrollmekanismer införda av samhället både fysiska och icke fysiska så de behövde inte tänka själva eller kanske helt enkelt inte kunde.

    När jag var sex så hjälpte jag farsgubben att lossa timmerbilen på massafabriken, jag sprang runt ekipaget och drog ned kedjorna samtidigt som lastaren körde runt mig. Jag begrep redan då att jag skulle bli platt om jag hamnade under lastaren, liksaså begrep jag att om kedjan skulle komma nedrasslande i skallen på mig skulle det göra skitont.

    Det är den kunskapen och inlärningsprocessen som dagens samhälle fråntar barnen. Hjälm är bara ett exempel i mängden. Det kommer att sluta illa. Om 60 år kommer barn att tvingas ligga i en kokong tills de fyller arton och sedan släppas ut i världen, fullständigt utan kunskap och illa rustade att möta livet.
    Artibus et armis recuperatur gloria
  • Faber
    Lindreas skrev 2011-06-09 16:52:56 följande:
    Precis! Det är det här jag vill få fram. Varför är det okej att dödsfall sker på förskolan på grund av att personalen brister, men inte okej någon annanstans? Och inom vården så är ju ändå dödsfall något som är aningens mer väntat än på förskola...
    Det är ingen som hävdat att det är okej men däremot att tragiska olyckor ibland kan ske utan att någon nödvändigtvis är ansvarig.
    Artibus et armis recuperatur gloria
  • Faber
    Lindreas skrev 2011-06-09 17:09:15 följande:
    I och med att det  inte händer så mycket visar ju på att det är något man får acceptera. Barngrupperna minskas inte, rutinerna förbättras förhoppningsvis ett tag, men sen glöms det också bort, personalen får ingen uppsträckning trots att det helt klart är en ensam persons ansvar vid vissa olyckor. Som barnet som skållades på en förskola, där skyllde alla på varandra och även den pedagogen fick jobba kvar utan problem.

    Attityden är att man bara ska acceptera. Ungar kan rymma, personal kan kränka barn systematiskt, barn kan lämnas utan tillsyn flera gånger i veckan, och ingenting händer! Även om det gick bra med barnet, även om ungen inte käkade av det kvarglömda diskmaskinmedlet och även om någon kom tillbaka med det förrymda barnet så är det sånt som borde ge avtryck, som borde se till att något händer!
    Gränsen mellan en olycka som kunnat undvikas och en som kunde ha hänt ändå är inte särskilt klar och kopmmer aldrig att bli det. Det är klart att man alltid kan utpeka någon som ansvarig om man drar definitionen på ansvarig tillräckligt långt men är det önskvärt och realistiskt?
    Artibus et armis recuperatur gloria
  • Faber

    Högre skatt betyder inte automatiskt bättre vård, omsorg etc.


    Artibus et armis recuperatur gloria
  • Faber
    Dorian Ertymexx skrev 2011-06-10 20:28:45 följande:
    Nej, men lägre skatt betyder automatiskt sämre dito.
    Nej inte automatiskt, det beror på hur budgeten ser ut från början. Får landstinget in 600 miljoner varav 300 går till administration och landstingsdirektörslöner fallerar jag att se hur en skattesänkning som skulle innebära en intäkt på totalt 500 miljoner skulle innebära en försämring under förutsättning att man gjorde sig av med dökött inom organisationen.
    Artibus et armis recuperatur gloria
  • Faber
    Dorian Ertymexx skrev 2011-06-10 23:13:51 följande:
    Men snälla, tror du att administrationen på fullaste allvar kommer skära ned på sig själva? Not a chance! Lika troligt som att politikerna kommer skära ned på sina egna löner och förmåner. Nej, det blir sköterskor som får gå, material som blir rationaliserat och vården som drabbas.
    Så vi skall acceptera ineffektivitet och iställer höja skatten för att kompensera?
    Artibus et armis recuperatur gloria
  • Faber
    Dorian Ertymexx skrev 2011-06-22 16:05:06 följande:
    Menar du att sänkta skatter automatiskt leder till effektivisering? Att det enda sättet att effektivisera är genom att minska utgifterna?
    Ja de kan göra det om den tilldelade budgeten överskred vad som behövdes.
    Artibus et armis recuperatur gloria
  • Faber
    Dorian Ertymexx skrev 2011-06-22 22:54:18 följande:
    Vi är VÄLDIGT långt ifrån den risken, du...
    Man har ofta mera folk än vad som behövs för en uppgift alt. har dåliga rutiner. Varför skall skattebetalarna betala för 1.8 tjänster när det kanske räcker med 1.5 för att uppnå samma resultat i ett visst fall? Själv föredrar jag att pengarna för 0.3 tjänsten stoppas in där de behövs. T.ex. på ett ställe där man behöver 1.5 men bara har budget för 1.2. Det anser jag vara mera ekonomiskt än att fortsätta med 1.8 på första stället och sedan höja skatten för att finansiera det andra.
    Artibus et armis recuperatur gloria
Svar på tråden 3-åring strypt, lärarna frias.