snissen skrev 2011-06-08 23:21:05 följande:
Det finns lite olika varianter, men det man skall hålla isär är :
Förmånsvärdet= pris på bilen satt av skatteverket ( kan alltså skilja från bilens riktiga pris ) + extrautrustning.
Kolla på skatteverkets hemsida- välj rätt bilmodell så kommer priset upp och lägg på priset på extrautrustningen . Denna summa läggs på lönen och man får betala skatt på den.
Sedan kan man ha ett nettolöneavdrag, dvs företaget drar en summa på lönen ( denna summa bestämmer företaget, så det finns inget "generellt belopp" )
Det fina med nettolöneavdrag är ätt man får sänka förmånsvärdet med motsvarande belopp. dvs , drar företaget av 2000 kr /månad på lönen , så sänks förmånsvärdet med 2000 kr / månad.
Man kan också ha bruttolöneavdrag- detta sänker inte förmånsvärdet.
Det man ska tänka på i övrigt , är att om man har höga avdrag på lön kan det påverka ens pension och dyl.
För att verkligen kunna räkna på det hela tycker jag att din man ( och du

ska bestämma er för vilken bil ni vill ha och ta in en offert på den . Sen kollar ni upp din företagets bilpolicy vad som gäller med löneavdrag.
Tänk på att kolla upp vilka krav företaget har i övrigt ex, får ni köra utomlands med bilen , vad händer vid uppsägninFinns det något särskilt att tänka på skattemässigt då?g, föräldraledighet osv.
Lycka till!
Tack för svar!!! När jag läst och funderat och läst lite till så hade jag kommit fram till ungefär samma sak som du skrev, fast det där med nettoavdrag/bruttoavdrag kände jag inte till!
En fundering till: Min man har INTE fri bensin, men däremot en reseersättning som utgår även vid förmånsbil. Är det något man ska tänka på då, rent skattetekniskt? Vad gäller med det här 6kr/mil (diesel) och 9 kr/mil (bensin)?