• Anonym

    Du som är läkare, psykolog, lärare, behandlingsassistent, socionom eller liknande, hur hanterar du sexuell attraktion till patient/klient/elev?

    Anonym (Lina) skrev 2011-06-09 01:25:22 följande:
    Det är ju rätt jobbigt om en sådan situation uppstår och jag personligen finner det högst olämpligt att agera ut det. Jag tycker dock arbetet kan fortgå så länge man inte är en person som har oerhört svårt att hålla lusten i skack.
    Det är inte bara olämpligt utan kan även vara olagligt. Jag har själv aldrig haft det problemet, men OM jag skulle få det så är det bara att hålla käften och behärska sig.
  • Anonym
    Anonym (Lina) skrev 2011-06-09 21:03:33 följande:
    Precis, man får behärska sig. Ja, det är förenat med påföljder av olika slag, i alla fall om det rör sig om en aktuell patient/klient/elev men vad som gäller om det är en fd patient/klient/elev vet jag inte.
    Fd klienter och patienter är ok enligt lagen men fortfarande olämpligt. På min arbetsplats hade man kollat rejält snett på en person som inleder en relation med en fd klient...
  • Anonym
    Anonym (Lina) skrev 2011-06-09 23:16:53 följande:
    Jag tror också det är skillnad för kuratorer/psykologer och delvis även socialsekreterare och behandlingsassistenter. Anledningen är att relationen är en så viktig del av arbetet. Man har en relation och förmedlar empati och värme och patienten/klienten öppnar sig och pratar om väldigt privata saker som han/hon kanske inte pratar om med någon annan. Man lär känna varandra ganska väl även om man i sin yrlesroll inte lämnar ut så mycket privata fakta så kan det uppstå en intensiv och förtrolig relation. Lämnar verkligen dessa yrkeskategorier en del av sin personlighet hemma (som någon var inne på)?
    Är också läkare. Jag går defitivt in i en yrkesroll, och visst bygger läkar-patientrelationen på ett förtroende där man förmedlar empati. Jag är personlig men inte privat och jag fokuserar på personen jag möter som en patient. Visar den inte mindre respekt för det, men har svårt att se att jag någonsin kommer att känna en sexuell attraktion till en av mina patienter.
  • Anonym
    Anonym (effie) skrev 2011-06-10 16:55:10 följande:
    Nu vill jag tillägga att det jag menar absolut inte handlar om att vara avstängd, kylig eller alltför distanserad. Jag känner att empati, värme och personlig närvaro är centralt i mitt yrke som läkare för att det ska bli bra så jag tycker inte att det är just där det ligger någon skillnad. Det går utmärkt att vara det utan att samtidigt riskera att bli kär, för privat eller tafsa mentalt på patienter. Samtidigt är det ju klart att det är en skillnad i hur man som patient ser på en kurators funktion och på en läkares funktion och därmed också skillnad i förväntningar och beteende gentemot dem.

    Det är nog mer en fråga överlag om vad som karaktäriserar att vara professionell respektive oprofessionell.
  • Anonym
    Anonym (effie) skrev 2011-06-10 17:56:12 följande:
    Hur sätter man ord på det? Jag får fundera. Jag vet att jag lyckas iaf och fler med mig. Jag ser det inte som konstigt eller svårt. Däremot vet jag att det kan vara väldigt svårt att förklara för andra. Jag pratade med min väns man härom veckan och han framförde att han tycker det är skumt med manliga gynekologer. Det var faktiskt omöjligt att förklara för honom hur asexuellt ett läkar-patientmöte är.

    Klart är att för mig öser man inte empati, värme och personlig närvaro ur samma brunn som man öser ur när man är privat, flirtig osv. De sitter inte ihop utan finns som resurser i en fristående från varandra.
    Jag förstår precis hur du menar (skrev tidigare i tråden, är också läkare).

    Ett ganska konkret (men lite extremt) exempel är när man under utbildningen skulle närvara på obduktioner. Att man fokuserar på att hitta orsaken till dödsfallet, och behandlar den avlidne med respekt, men man går inte in och tänker på hur det skulle ha varit om detta var min pappa eller mormor osv. Man håller en professionell distans.
    Anonym (Lina) skrev 2011-06-10 17:59:51 följande:
    Ok jag vet inte riktigt om jag har två brunnar på det sättet

    Men ja... jag tror det kan vara lättare att upprätthålla distansen om man är läkare än om man är psykolog eller socionom faktiskt. Det är lite olika typer av relationer. Kanske... 
    Jag vet inte om så är fallet. Är visserligen inte insatt i hur utbildningen till psykolog/socionom ser ut, men som läkare tränas man i att bemöta patienten på ett professionellt sätt. Jag har en helt annan medvetenhet idag än jag hade innan kring hur jag förmedlar empati både verbalt och med kroppsspråk, och visst finns det patienter som har läst in för mycket men även där har jag lärt mig bemöta detta på ett sätt som visar respekt för patienten. De är i ett utsatt läge och visar sig svaga när de möter oss, fysiskt men ofta även emotionellt. Farhågor, privata problem, psykisk (o)hälsa...det är sådant man stöter på i så gott som alla specialiteter med patientkontakt.
  • Anonym
    Anonym (Lina) skrev 2011-06-10 21:25:35 följande:
    Självklart jobbar psykologen mer med farhågor, psykisk ohälsa och privata problem än vad läkren - förstår inte riktigt vad din poäng var där?
    Det är väl inte alls säkert. Dels så beror det på specialitet, men exempel på ämnen som man kan prata om med patienten kan vara sexuella problem (impotens, avsaknad av lust), urin- eller analinkontinens, sorg, psykisk ohälsa, problem i nära relationer.

    Kan tillägga att läkare i sin utbildning läser en del medicinsk psykologi, åtminstone där jag läst. Vi får lära oss om överföringar, motvöverföringar m.m. för att kunna hantera dessa i mötet med patienten. Jag ser ingen direkt skillnad som torde försvåra för en psykoterapeut att behålla en professionell hållning. Det handlar om att nyttja den kunskap man har och de "verktyg" man samlat på sig. Gör man inte det så är det nog lätt att korsa gränser, såväl för psykologer som för läkare.
  • Anonym

    är lärare, har aldrig känt attraktion till en elev, nu är ju mina elever 12-16 år så det är kanske inte så konstigt.

  • Anonym

    Jag är läkare och har aldrig blivit kär i en patient. Är för övrigt lyckligt gift

    Jag har svårt att tänka mig att jag skulle KUNNA bli kär i en patient - det är ett speciellt åtagande man tar på sig i relationen med varje patient och att inleda en relation skulle kännas fruktansvärt fel och närmast lite perverst. I hela överenskommelsen mellan läkare och patient ingår ju att jag som läkare absolut inte lägger något sexuellt i att jag ber en annan människa klä av sig så att jag kan ta på dem - en undersökning ska vara fullkomligt klinisk.

    På samma sätt skulle jag bli illa berörd om en patient tog kontakt med mig på fritiden för att de var attraherade.

    Om jag redan kände en person och hade en begynnande relation med denne skulle jag kunna behandla dem i en akutsituation men se till att de hade en annan läkare för sina vanliga åkommor.  

  • Anonym
    Anonym (Lina) skrev 2011-06-18 00:05:01 följande:
    Det är just skillnaden attraherad/kär - inleda relation som man måste göra. En milsvid skillnad enligt mig. Gör man den åtskillnaden och dessutom öppnar för att diskutera detta på handledning och me kollegor, tror jag att förre snedsteg skulle inträffa, och framförallt skulle attraktionen påverka behandlingen i mindre grad. 

    Intressant att höra att du aldrig varit kär i en patient! Håller med om att det kan kännas lite perverst! Intressant hur du ser på överenskommelsen läkare-patient, antar att det underlättar.

    Förstår verkligen att du skulle kunna hjälpa någon akut men hänvisa till annan läkare för andra åkommor och problem!
    Nu är jag barnläkare och det gör ju att det är OMÖJLIGT att bli kär i en patient, men jag hanterar föräldrar, precis som barnlogoped ovan skriver. Och man kan få en nära relation till dem, rent professionellt - herregud, de söker ju i krissituationer, om man kommer in med sitt lilla barn som tex har ett stort krampanfall och möts av en lugn doktor som både kan häva krampanfallet, ge information och medicin och ordna återbesök så kan läkaren ju få någon sorts frälsarroll - helt naturligt, men inte bra. Den rollen får man försiktigt plocka bort sig från för även om det är bra för egot är det INTE bra för ens patient.

    Men under AT och vikariat har jag ju hanterat vuxna patienter och om du funderar lite på det så är det ju ett MÅSTE att ha en underförstådd pakt om att all beröring ska vara klinisk, professionell och helt utan sexuella undertoner - hur skulle du som patient annars kunna klä av dig inför en främmande människa?  Som läkare ska jag undersöka, inte tafsa. Och undersökningarna kan ju innebära att man klämmer på pungen, stoppar fingrarna i rumpan eller vagina osv. Då är det inte läge att vara flirtig, precis.
  • Anonym

    Jag jobbar inte som psykolog, läkare eller liknande men arbetar med "klienter" iallafall. Ingen är i direkt beroendeställning till mej. Skulle aldrig träffa någon privat typ dating på jobbet. Men jag har träffat en fd tidigare som varit hos oss i verksamheten. Personen i fråga är inte knuten till oss nu. Tycker inte det är fel då personen i fråga är en vanlig Svensson men har haft lite jobbigt tidigare. Vi var attraherade unde tiden hon var hos oss men vi gjorde inget alls åt detta då utan undvek det. Sedan efter ca 1,5 år började vi träffas då vi sågs hos gemensamma vänner. Vi har ett perfekt förhållande som vi ser det men ligger lågt beroende på fördomar. Hon tycker inte att hon varit i beroendeställning utan änner att jag däremot har en stor del i att hon mår jättebra idag. Vi har pratat om detta. Kan det här vara fel då?

Svar på tråden Du som är läkare, psykolog, lärare, behandlingsassistent, socionom eller liknande, hur hanterar du sexuell attraktion till patient/klient/elev?