Inlägg från: Margaux |Visa alla inlägg
  • Margaux

    Träningsnördar - här samlas vi!

    Hej! Någon med konkreta tips på hur jag så fort som möjligt ska bli: 
    A. Starkare i överkroppen( kollapsar efter typ 4 riktiga armhävningar)
    B. Bli av med sladder runt midjan.

    Jag väger 64kg till 179cm. Tränar 3-4 dagar i veckan. Gärna cross(fit)training 1-2 dagar och typ pulse eller annat högintenst konditionspass. Äter normalt. Har tränat i ca 3 mnd på detta sätt och tycker inte det går fort nog framåt. Måste jag lägga om kosten? Jag är rätt smal så är inte intresserad av att gå ned i vikt, bara omfördela. Springa långt utgår då jag sliter med knär och benhinnorna. 

    Jag siktar på att springa Thoughest i september så styrka i överkroppen känns viktigt. 
  • Margaux
    Studentpappa skrev 2015-05-29 22:20:07 följande:
    Jag skulle välja helkroppspass 2 ggr i veckan på gymmet och löpning 2 ggr. Du måste ju springa om det ska vara någon idé med toughest. Greppstyrka är viktigt på toughest så klättra mycket innan. Ringar, rep och armgång är populära hinder.

    Ät mycket och proteinrikt. Ingen idé att stressa fram resultat, det tar tid.
    Springer gärna om det är någon poäng med det, typ orientering ol. I skogen. Men svårt att få till i en hektisk vardag. Det är bara 8 km loppet och det klarar jag utan att träna något särskilt mer löpning. Jag vet inte helt hur eller var jag ska träna ringar/rep? Guld vore ju en sån där militärhinderbana i skogen, men det finns inte här i närheten vad jag vet.... Det hade varit riktigt kul!
  • Margaux
    K grrl skrev 2015-05-29 22:23:49 följande:

    Att ändra på kroppskompositionen tar tid eftersom det kräver att du bygger muskler, dvs tung styrketräning, ligger i kaloriöverskott och äter tillräckligt med protein. Det tar tid att bygga.

    Träna överkropp två gånger i veckan i alla fall. Förutom basövningar som chins/pullups, dips och rodd, omvänd rodd skulle jag satsa på det Heidi Andersson kallar ryzzträning, typ repklättring, handgång från bom och dylikt. Att du kollapsar av armhävningar kan lika gärna bero på svag bål, men det är en bra övning. Håll brett så det tar mer på bröstet. Är du för svag kan du träna negativt, alltså sänka dig (funkar bra för både dips och chins).

    Eftersom du tränar för toughest blir dina två mål lite på kollisionskurs och för mycket konditionsträning är katabolt.


    Var tvungen att googla katabolt, men blev inte så mycket klokare för det. Varför är de på kollisionskurs?
    Jag går fast på ett pass med bara core som sammanfaller med ett pulspass(1g/v). Tillsammans är det 1 h. Så brukar jag gå på 2 pass med cirkelträning. Och ett pass där jag kör själv typ rodd som uppvärmning sen styrka i studio alt salträning med typ step.

    Såg idag att det ena centret jag går på har bra möjligheter för att träna ringar/bom etc. Men eftersom jag inte riktigt vet vad jag ska göra blir det inte så mycket av.
    Vi hade dips med gummisnodd idag på passet. Det funkade rätt bra första varvet. Sen orkade jag inte så mycket mer. Är däremot väldigt stark i ben och rumpa. Alltid något man fått för att släpa runt på ungar....

    Hur hittar man gympasal till ryssträning då? Kan man låna sånt?
  • Margaux
    JTo skrev 2015-05-29 23:10:06 följande:
    Håller med studentpappa här, jag sprang toughest i umeå i år och 8km är ingen större utmaning för mig men jag var så stum och stel i benen efter vadande, badande och plaskande i vatten att jag knappt kunde springa när det var 2-3km kvar, väntan vid hinder gjorde dessutom att man tappade mycket av värmen man får av att röra sig.

    Så kör omväxlande, spring några km sen armhävningar, hoppa upp och ned från en parkbänk, gå armgång i en lekpark eller liknande, fortsätt sedan springa och ja.. börja om från början :) Så tänkte iallafall jag träna en del för nästa år!
    Ni har säkert rätt!! Förra året det var här var det strålande väder så jag tror inte det problemet var så stort då, men man kan ju aldrig veta.
    Borde säkert ta mig ut i skogen nu(satans kall maj hittills...). Tror ni eventuellt på träningskläder i ull? Ska ju värma även som våta.
  • Margaux
    K grrl skrev 2015-05-30 09:00:46 följande:

    Så, hur ska man göra då för att bygga muskler optimalt? Ja, du vill träna samma muskelgrupp i alla fall två gånger per vecka. Äta som minst 1 gram protein per kilo kroppsvikt, helst 1,5 gram. Och man måste äta i ett överskott (det betyder att gå upp i vikt. Det kan jag tycka inte gör så mycket. Jag har den här säsongen gått upp sju kilon och har samma klädstorlek och midjemått som för sju kilo sedan). 

    I alla fall, ditt kortsiktiga mål är att springa Toughest och då vill du ju ha hög mjölksyretålighet hos musklerna och bra kondition. Det är därför jag säger att dina två mål inte riktigt går hand i hand. 

    Ja, generellt har kvinnor mindre muskelmassa i överkroppen än män, och (procentuellt sett) mer i underkroppen. Jag tillhör ett av undantagen, jag är procentuellt sett väldigt stark i överkroppen jämfört med underkroppen även om det börjar jämna ut sig. 

    Ett överkroppspass på gym skulle t ex kunna bestå av 
    - Dips (bröst/triceps), 3 x 8-12. Assisterade, eller negativa.
    - Push ups (bröst/triceps), så många repetitioner du kan. Det går att göra som ett superset.
    - Chins/pullups (rygg - lats/armar). Antingen så många repetitioner du kan, eller också negativa (hoppa upp, sänk dig ner långsamt)
    - Latsdrag (rygg - lats/armar), 3 x 10-15, eller stångrodd/hantelrodd (rygg - mellersta) 3 x 8-10
    - Omvänd rodd (dvs du drar dig upp mot en stång).
    Du får lite olika träning beroende på vilket grepp du har. Ett supinerat grepp (som om du gör bicepscurls, hantflatorna inåt mot kroppen) aktiverar biceps mer). Jag blandar supinerat och pronerat grepp.
    eventuellt även bicepscurls med stång.

    Greppstyrka går att träna med all underkroppsträning som du håller i hantlar eller kettlebells: utfall/utfallsgång, bench step ups, bulgariska knäböj, vadresningar etc. Och marklyft förstås. Du kan också träna greppstyrka med statisk greppträning (typ hålla en viktskiva med armen rakt ut). 


    Oj K Grrl, är du pt? 
    Tack för utförligt svar.... Här trodde jag liksom att det var bara att träna så löser der sig...
    Jag gjorde en body-scan i starten. Jag hade 21% kroppsfett. Normal styrka överallt utom lår/rumpa där jag låg över. Jag var också proportionellt tjockare runt midjan än resten. Tänkte att eftersom det var rätt all-right utgångspunkt skulle mycket gå av sig själv.

    Jag vill ta mig genom loppet utan att dö och helst vill jag kunna gå dagen efter.... 

    Idag var det ett riktigt svettigt pulspass och väldigt bra core. Det var en manlig tränare idag och högre intensitet än vanligt. 
  • Margaux

    Igår blev det 1000m rodd och 45 min Strenght & Core. Bra pass!

    Idag har jag varit på Cross-fit. Skulle gissa att jag är rätt stel i morgon. 

  • Margaux

    Jag sov rätt lite natten till igår och var på både pulse och core, riktigt jobbigt. 
    Idag har vi varit ute med barnen och gått mycket och långt. Det fick räcka som motion....

  • Margaux
    JTo skrev 2015-06-08 20:27:06 följande:

    Så om någon undrar så kan jag ju tala om att jag är ungefär bäst i hela världen just nu.
    Jag sa förra veckan att jag skulle springa 1mil (för första gången) idag och att det skulle ta mindre än 1h och 6min och ja dagen D kom och jag tänkte först skylla på mensvärk och strunta i att springa idag men ångrade mig och nu har jag just kommit hem efter min första mil runda på den imponerande tiden 1h och 28sek :D


    Gratulerar!!
  • Margaux

    Denna vecka blev så här för mig(hittills): 
    Tisdag- Spinning och core.
    Idag- Crossfit ute! I strålande sol och 23 grader. Härligt!! Mest naturliga motstånd förutom skulderpress. Löpning upp och ner en brant backe sved ordentligt!

Svar på tråden Träningsnördar - här samlas vi!