• Minnie7

    Ångrar så en vaginal förlossning...

    Holy shit; traumatisk förlossning kan skada upphängningen av urinröret därav inkontinensen. Ska själv snart op pga det.

  • Minnie7

    Nästan komiskt att inte risken för framfall nämns överhuvudtaget vid vaginala förlossningar. Eller smärta i ärrvävnad i underlivet.

    Som sagt- fundera på VAR man kan tänka sig ha problem efteråt. På magen eller i underlivet.

  • Minnie7

    Anonym: Ja, tyvärr är det saker som mång gånger räknas som normalt efter vag förlossningar. Iaf får man höra det av gyn. Typ- men underlivet BLIR ju förändrat efter en förlossning. Vad trodde du typ?
    Trist men sant. Ett tag trodde jag faktiskt underliven återgick till det normala efter en förlossning (var ju det enda man fick höra före förlossningen). Ingen talar om något annat. Tyvärr fick jag en käftsmäll av verkligheten- så var det inte alls och det borde jag begripit innan typ.

  • Minnie7

    Ja precis. Detta filmklipp borde visas på alla barnmorskemottagningar i landet så ingen blir förd bakom ljuset.
    Anonym (haha)- missade du helt att förekomsten av framfall var noll i kejsarsnittgruppen? Har du haft framfall själv så du förstår vilket helvete det kan vara? Om du fött vaginalt kanske du inte ska slå dig för hårt på bröstet eftersom du själv kan stå där om X antal år med det. Det unnar jag ingen. Tycker forskaren har helt rätt. Man kanske ska utröna riskfaktorer lite mer innan man utgår från att vaginalförlossning är det bästa. Ta reda på lite mer om ärftlighet tex. Genetiken spelar ju en roll hur vår bindväv är.

  • Minnie7

    Anonym (haha)- ja, BMI spelar roll och ålder. Kanske mer motiverat då att vaginalförlossning verkligen diskuteras och kanske direkt olämpligt hos äldre föderskor?!
    Framfall och sfinkterskada med urin- och avf läckage är bara en del sviter av förlossningar. Det finns ett otroligt mörkertal eftersom så mkt anses normalt efter en förlossning. Många söker inte ens hjälp för dina symtom och eftervården är fruktansvärt bristfällig. Varför drabbas tex nästan uteslutande kvinnor med vaginalförlossning i bagaget av framfall? Det är inte en helt lätt åtkomma att bota tro mig, har varit i den svängen och kommer aldrig bli helt återställd. Vaginalförlossning var inte bra för mig, men kanske för någon annan?!? Upp med problemen och var realist inför blivande mammor- sopa inte undan problem och förneka dem. Man förtjänar att veta hur stor risk man har för problem, vilka de är och när man ska söka hjälp.

  • Minnie7

    Pallas- nej rectocele är bara ett slags framfall och vaginalförlossning är helt klart en större riskfaktor för det även om det naturligtvis förekommer vid kejsarsnitt också.

    Även om man bara behövt ett par stygn så kan man drabbas ändå. Eller inte förknippa förlossningen med sina problem. Min mamma har tex drabbats av både livmoderframfall och ett främre framfall men satte inte alls förlossningarna i samband med detta. Det är först när jag också drabbades och förklarade varför som det slog henne...

Svar på tråden Ångrar så en vaginal förlossning...