Lillafrökenfräken skrev 2011-06-23 14:36:24 följande:
Tja... BM på hälsosamtalet sa "Inget rosa nötkött, det ska vara genomstekt" varav min kommentar blev "Jahapp, inget nötkött på 7 månader då". Finns inte en chans att jag äter välstekt nötkött (om det inte är typ högrev, grytbitar och lövbiff). Det är liksom misshandel av en god köttbit. Men, däremot så kommer det inte bli lika mycket nötkött nu. Och jag kommer att ha svårt att hålla mig från min råa köttfärs...
Oj...varför sa Bm så? Hon har inte läst kostråden med andra ord.
"Ät inte rått kött. Genomstek köttfärs, fågel, lamm, gris och vilt.
Rått kött från lamm, gris och vilt kan innehålla toxoplasmaparasiter. Toxoplasma dör när den hettas upp till 65ºC, det vill säga när köttet är genomstekt eller genomkokt.
Nötkött innehåller sällan toxoplasma och därför är det inte lika viktigt att genomsteka helt nötkött. Helt lamm och viltkött som har varit fryst behöver inte heller genomstekas, eftersom parasiten dör vid djupfrysning. Köttfärs däremot bör alltid genomstekas, på grund av risk för skadliga bakterier."
www.slv.se/sv/grupp1/Risker-med-mat/Bakterier-virus-och-parasiter/Parasiter/Parasiter-i-kott/Toxoplasma-gondii/