• La Lola

    Varför undviker ni så mycket som ni faktiskt får äta?

    Det är min fundering idag.

    Ser så ofta att folk undviker tex blodigt kött (nötkött främst).
    Varför?

    Vad undviker du?
    Själv undvek jag Brieost men om jag hade velat äta det hade jag värmt en Brietårta i ugnen o sedan ätit.
    Resten åt jag men efter kostrådens utformning.

    Och nu vänder jag mig såklart till de som följer kostråden.
    Ni andra som inte följer/följde de behöver inte skriva "jag åt allt".


    *mamma till Alma (maj 2000) och Hedda (mars 2009)*
  • Svar på tråden Varför undviker ni så mycket som ni faktiskt får äta?
  • Naoko

    Intressant fråga, ibland när jag ser det där får jag en känsla av att de njuter av att göra uppoffringar för att bevisa sin kärlek eller något liknande.


    There used to be a real me, but I had it surgically removed
  • La Lola
    Naoko skrev 2011-06-23 08:05:26 följande:
    Intressant fråga, ibland när jag ser det där får jag en känsla av att de njuter av att göra uppoffringar för att bevisa sin kärlek eller något liknande.
    O jag tror att de oftast inte har läst kostråden ordentligt eller fått felaktiga råd av sina BM.

    Sen finns det ju de som vill vara jätteförsktiga trots att vissa grejer är ok att äta enligt kostråden.
    Men jag tänker mest på de som inte har läst kostråden....
    *mamma till Alma (maj 2000) och Hedda (mars 2009)*
  • Lowika

    Jag har nog ganska bra koll på kostråden. Men just köttet läste jag nog bara den första delen av rådet "ät inte rått kött", det är ju först lite senare i meningen man specificerar kyckling, fläsk etc. Och de grejerna är ju självklara även som ogravid!!!!  Man blir ju lite osäker, när inte nötköttet nämns. Tycker det borde stått; nötkött är ok, sist i meningen eller nåt

    Sen tycker jag att många koncentrerar sig på vad man INTE ska äta. Istället för att kanske fundera på vad man BÖR äta. T.ex. har jag försökt öka min fisk-konsumtion, naturliga järnkällor mm för att få i mig viktiga näringsämnen som man kanske slarvar med annars.

  • La Lola
    Lowika skrev 2011-06-23 08:08:34 följande:
    Jag har nog ganska bra koll på kostråden. Men just köttet läste jag nog bara den första delen av rådet "ät inte rått kött", det är ju först lite senare i meningen man specificerar kyckling, fläsk etc. Och de grejerna är ju självklara även som ogravid!!!!  Man blir ju lite osäker, när inte nötköttet nämns. Tycker det borde stått; nötkött är ok, sist i meningen eller nåt

    Sen tycker jag att många koncentrerar sig på vad man INTE ska äta. Istället för att kanske fundera på vad man BÖR äta. T.ex. har jag försökt öka min fisk-konsumtion, naturliga järnkällor mm för att få i mig viktiga näringsämnen som man kanske slarvar med annars.
    Nötköttet nämns rätt tidigt.
    "Ät inte rått kött. Genomstek köttfärs, fågel, lamm, gris och vilt.

    Rått kött från lamm, gris och vilt kan innehålla toxoplasmaparasiter. Toxoplasma dör när den hettas upp till 65ºC, det vill säga när köttet är genomstekt eller genomkokt. Nötkött innehåller sällan toxoplasma och därför är det inte lika viktigt att genomsteka helt nötkött. Helt lamm och viltkött som har varit fryst behöver inte heller genomstekas, eftersom parasiten dör vid djupfrysning. Köttfärs däremot bör alltid genomstekas, på grund av risk för skadliga bakterier."

    www.slv.se/sv/grupp1/Risker-med-mat/Bakterier-virus-och-parasiter/Parasiter/Parasiter-i-kott/Toxoplasma-gondii/
    *mamma till Alma (maj 2000) och Hedda (mars 2009)*
  • Runguska

    Med första sonen läste jag på, men sedan när det väl var dags för en tillställning med mat så kunde jag ibland bli osäker på vad råden sa då jag inte hade med mig "listan" annat än i hududet och det är inte till stor nytta alltid Ofta frågade jag min man och om han också var osäker så ville jag inte chansa utan lät bli - ingen större förlust men visst, surt om det var någonting smaskigt.

    Så jag gjorde det mer för "att vara på den säkra sidan". Med gosse nummer två såg jag att listan lätats upp lite men körde av "lathet" med samma som jag gjort tre år tidigare - inte mycket jag undvek, men lax som inte var hemrökt, någon ost (trekantig i vit förpackning - tittade inte så noga eftersom jag ändå inte hade möjlighet till uppvärmning.) sushi som jag inte hade en aning om vad den innehöll osv. Inser ju att det säkert kunnat vara okej, men tja när jag inte hade tillgång till listan så hoppade jag över en del.

    Skulle detta varit idag så hade jag snabbt slagit upp kostråden i min iPhone, men någon sådan hade jag inte då och gå och låna dator under en middag hade inte känns så bra...

    Så - för min  del berodde det på lathet och okunskap, inte okunskap att hitta infon utan mest lathet att inte lära sig den ordentligt. (Men jag vet, inte mycket att lära sig)

  • avocadoo

    Med första barnet så skyllde jag på min graviditet för att slippa äta sådant jag inte gillade. Gröna Oliver bl.a. det visste ni inte fanns med på listan va? :D

  • Naoko
    La Lola skrev 2011-06-23 08:10:21 följande:
    Nötköttet nämns rätt tidigt.
    "Ät inte rått kött. Genomstek köttfärs, fågel, lamm, gris och vilt.

    Rått kött från lamm, gris och vilt kan innehålla toxoplasmaparasiter. Toxoplasma dör när den hettas upp till 65ºC, det vill säga när köttet är genomstekt eller genomkokt. Nötkött innehåller sällan toxoplasma och därför är det inte lika viktigt att genomsteka helt nötkött. Helt lamm och viltkött som har varit fryst behöver inte heller genomstekas, eftersom parasiten dör vid djupfrysning. Köttfärs däremot bör alltid genomstekas, på grund av risk för skadliga bakterier."

    www.slv.se/sv/grupp1/Risker-med-mat/Bakterier.../
    Men läs det med nojögon så tolkar du "sällan" som "det kan faktiskt hända att ..."
    There used to be a real me, but I had it surgically removed
  • Naoko
    La Lola skrev 2011-06-23 08:08:15 följande:
    O jag tror att de oftast inte har läst kostråden ordentligt eller fått felaktiga råd av sina BM.

    Sen finns det ju de som vill vara jätteförsktiga trots att vissa grejer är ok att äta enligt kostråden.
    Men jag tänker mest på de som inte har läst kostråden....
    Fast om man läser den tråd som antagligen har inspirerat till detta så är det många som där får informationen om att "du kan visst äta det här" med hänvisning till livsmedelsverkets hemsida men de vill fortfarande inte äta det samtidigt som att de talar om att de saknar det. Kan det verkligen bero på att de inte har läst råden då?
    There used to be a real me, but I had it surgically removed
  • La Lola
    Runguska skrev 2011-06-23 08:11:03 följande:
    Med första sonen läste jag på, men sedan när det väl var dags för en tillställning med mat så kunde jag ibland bli osäker på vad råden sa då jag inte hade med mig "listan" annat än i hududet och det är inte till stor nytta alltid Ofta frågade jag min man och om han också var osäker så ville jag inte chansa utan lät bli - ingen större förlust men visst, surt om det var någonting smaskigt.

    Så jag gjorde det mer för "att vara på den säkra sidan". Med gosse nummer två såg jag att listan lätats upp lite men körde av "lathet" med samma som jag gjort tre år tidigare - inte mycket jag undvek, men lax som inte var hemrökt, någon ost (trekantig i vit förpackning - tittade inte så noga eftersom jag ändå inte hade möjlighet till uppvärmning.) sushi som jag inte hade en aning om vad den innehöll osv. Inser ju att det säkert kunnat vara okej, men tja när jag inte hade tillgång till listan så hoppade jag över en del.

    Skulle detta varit idag så hade jag snabbt slagit upp kostråden i min iPhone, men någon sådan hade jag inte då och gå och låna dator under en middag hade inte känns så bra...

    Så - för min  del berodde det på lathet och okunskap, inte okunskap att hitta infon utan mest lathet att inte lära sig den ordentligt. (Men jag vet, inte mycket att lära sig)
    Så kan det ju också vara förstås...att man inte orkat läsa...det har jag inte tänkt på.
    *mamma till Alma (maj 2000) och Hedda (mars 2009)*
  • La Lola
    avocadoo skrev 2011-06-23 08:11:34 följande:
    Med första barnet så skyllde jag på min graviditet för att slippa äta sådant jag inte gillade. Gröna Oliver bl.a. det visste ni inte fanns med på listan va? :D
    Underbart!
    *mamma till Alma (maj 2000) och Hedda (mars 2009)*
Svar på tråden Varför undviker ni så mycket som ni faktiskt får äta?