Inlägg från: k girl |Visa alla inlägg
  • k girl

    "Gå i sönder"

    Saob tar upp det som dialektalt, framför allt i södra Sverige. Ungefär som isär, den har gått isär. Jag håller med om att det låter skitskumt, men som konstruktion verkar det ju inte vara fel.

  • k girl

    Vad tråkigt om man inte kan värna om dialektala uttryck, hur felaktiga de än kan tyckas. Jag säger gladeligen att någonting läker när det läcker - huvudsaken är väl att man har ett sådant fundament att stå på att man vet att det skriftligen heter läker om att hela och att det heter läcker om att sippra vätska...

  • k girl
    Alvi skrev 2011-07-01 10:17:10 följande:
    Men dialektalt och FEL är två helt olika saker. Det heter inte "domma", "domma" står inte i NÅGON ordlista någonstans, alltså ska man inte säga så! Det är min fasta uppfattning...!

    Dialektalt kan vara spann istället för hink, bälte istället för skärp, till och med leka datten istället för leka kull (tafatt) men inte att säga saker FEL.
    Det är få dialektala uttryck som står med i någon ordlista. Eller vill du testa att koxa (titta), jänna (här), hebbre (härbre), jäla (åkern), fuset (ladugården)... Och dialekter handlar också om att säga "fel".
  • k girl
    Elli1 skrev 2011-07-01 10:22:38 följande:
    La Lola: Håller med där om att man inte skriver på dialekt. Däremot älskar jag att HÖRA olika dialekter.
    Torgny Lindgren, Sara Lidman, Kerstin Ekman, Marianne Fredriksson, Mikael Niemi m. fl. skriver alldeles utmärkt på dialekt.
  • k girl
    Alvi skrev 2011-07-01 10:27:11 följande:
    Men jag hävdar fortfarande att "domma" är fel och fult och ICKE acceptabelt. Det är bara en latmansihopdragning av de här/de där och mina barn FÅR inte säga så. Man ska prata KORREKT, sen får man använda hur många dialektord man vill, men FINNS det korrekta alternativ ska man välja det.

    Du talar om "dommen". Jag tycker att det påminner om andra dialektala uttryck som är - just - en sammandragning av de här och de där. Till exempel dömden, som man kan säga på bondska där jag kommer ifrån. Jag tycker att det låter torftigt att ens barn förbjuds att säga på olika sätt istället för att lära dem att skilja på skriftspråk, talad rikssvenska och dialekt. Jag tycker att din inställning till dialekt är skitkonstig, men det kanske beror på att dina barn talar en annan dialekt än vad du gör.

  • k girl
    Alvi skrev 2011-07-01 10:42:08 följande:
    Ja, väldigt troligt är det att jag faktiskt är från Solna (vill påstå att jag pratar någon slags rikssvenska, utan jättemycket dialekt eller dialektord...) och nu bor vi i Småland.

    Jag kommer fortsätta trycka på just domma och speglen/nycklen/fåglen, alla andra fula ord får han säga. Som Kåååv, istället för korv, osv...
    Il principale skrev 2011-07-01 10:38:21 följande:
    vad är "domma"?
    De här eller de där. "Jag vill ha domma skorna på mig", "Han tog ner domma burkarna från hyllan".

    När jag pluggade journalistik spelade vår radiolärare upp ett program för oss. Tjejen pratade riktigt bred stockholmska och han påpekade att hon antagligen trodde att hon talade rikssvenska. Visst kan man ha dialekt trots att man kommer från Stockholm - även om de riktigt särpräglat dialektala uttrycken saknas.


    Vad är förresten "rätt"? I större delen av Norrland säger man till exempel "bron" (brokvisten) om farstukvisten. Uttrycken lever parallellt, skillnaden är att det ena oftare förekommer i medier, litteratur osv. Vilket i sig inte är så konstigt, eftersom Sverige är ett kulturcentraliserat land.

  • k girl
    Alvi skrev 2011-07-01 10:43:12 följande:
    Rättar mig själv... Kåååv är inget ord, utan en dialektal variant, och det får han säga, han FÅR ha sin egen dialekt.
    Nja, jag skulle vilja påstå att han får ha dialektalt uttal, men inte använda dialektala ord, om det nu är så som du säger.
  • k girl
    Heureka skrev 2011-07-01 10:50:48 följande:
    VA?????? heter det något annat än bron??? jag är uppvuxen i roslagen och vet inget annat ord............. Skäms
    Farstukvist är det ord som finns med i SAOL.
  • k girl
    EFI skrev 2011-07-01 11:02:10 följande:
    Egentligen så är rikssvenska idag bara ett begrepp för det standardiserade skrivspråket, inte det talade. Det var det dock omkring sekelskiftet och några år framåt. Då fanns dessutom en sorts ambition om ett standardiserat talspråk, som man främst kunde återfinna i radio och tv. Någon strävan efter en talad högsvenska finns inte längre, även om det fortfarande finns de från stockholmsområdet/mälardalen som anser att stockholmskan borde vara tongivande.
    Jo, det är faktiskt det jag menar, jag borde ha satt talad rikssvenska inom citationstecken... Sisu talade nämligen om att hennes barn var tvungna att säga "rätt", det var det jag tänkte på.
  • k girl
    giftgrodan skrev 2011-07-01 11:10:22 följande:
    Farstubro finns också med i SAOL, (det är det jag använder) och t o m bro, fast det står som "provinsiellt".
    Där ser man.
  • k girl
    BymBym skrev 2011-07-01 11:24:09 följande:
    Konichiwa girl - är du dalkulla? Med tanke på orden du gav exempel på.

    Kommer från Hälsingland men bor i Småland och något jag stör mig på är att de här nere "stänger på" tv:n...
    Nope, norrbottning bosatt i Lappland.
Svar på tråden "Gå i sönder"