• Tilde å Nova

    Två frågor..

    Vet nån nåt gott man kan göra med krusbär? Dom jag har e frysta just nu, hur ska jag tina dom på smartast sätt?

    Och sen..Rabarber,kan man frysa det?

  • Svar på tråden Två frågor..
  • mamma30

    Krusbär...mmm så gott. Du kan ju göra kräm eller marmelad av det bl.a

    Rabarber, en till favorit. Vet inte om du kan frysa det. Men gör kräm och paj/sockerkaka av det. Du kan ju åtminstonde frysa in bakverken.

    Här hemma är det tyvärr (eller kanske bra?) bara jag som gillar rabarber.
    Så gör jag en paj så är det bara jag som äter av den....

  • Tilde å Nova

    Jaa..rabarberpaj e ju supergott..Vi har så mkt rabarber,så jag tror nästan jag kan göra en paj å fortfarande ha kvar så jag kan göra kräm..

    Du har inget smaskigt recept på rabarberkräm som ligger å skräpar?
    Eller på krusbärskräm?

  • Sofie75

    Hej !

    Rabarberna kan du frysa i stängerna som dom är i en påse bara.
    Jag har sen tagit fram dom frysta och skurit bitar och gjort paj, eller kräm av dom.
    Det är toppen.

    Krusbär tror jag fungerar likadant....men kan inte svära på det, har dock minne av att mamma hade dom som dom var i påsar i frysen..
    Men av dom är det ju underbart att göra kräm på liksom rabarbern.
    Eller ha i någon mjuk kaka.

  • Jennie Brunflo

    Krusbär = krusbärskräm eller krusbärspaj

    rabarber = klart du kan frysa dom. Plocka så mycket du vill frysa, rensa och skär i bitar, frys i klumpar som räcker till 1 paj eller 2 portioner kräm (ungefär lika mycket) sedan kan du ta fram en klump när tarmpajen suger.

    Rabarberkräm = supersmarrigt!!!!!

    Läs på potatismjölpaketet där brukar det stå hur man gör kräm.

    Lycka till!!!

  • mamma30

    Det går att frysa både rabarber o krusbär (kollat kokboken)

    rabarber:skölj o skala ev. grova stjälkar. Skär i 1-2 cm stora bitar. Förpacka i fryspåsar.

    Krusbär: noppra bären innan du fryser in dem.

    Rabarberkräm
    Ca 500g (ca 1 liter) skuren rabarber (kan vara fryst)
    4 dl vatten
    1 dl socker
    3 msk potatismjöl
    Koka upp vatten o socker. Lägg i rabarbern. Koka den mjuk under lock 3-4 min. Rör ut potatismjölet i lte kallt vatten. Tag kastrullen ifrån plattan. Häll i redningen i en fin stråle,rör under tiden. Häll upp den o sockra ovanpå så att den inte skinnar sig.

    Krusbärskräm

    5-6 dl knappt mogna krusbär
    5 dl vatten
    1 1/2 dl socker
    3 msk potatismjöl

    Snoppa o skölj krusbären.
    Koka upp vatten o socker.
    Lägg i bären o koka dem under lock på svag värme tills de spricker.
    Rör ut potatismjölet i lite kallt vatten.Tag kastrullen ifrån värmen. Tillsätt redningen o vispa samtidigt.
    Krämen ska sedan bara koka upp
    Sockra ovanpå så att den inte skinnar sig

    När är den klar? När ska jag komma? *L*

  • Tilde å Nova

    Perfekt! Tack för recepten å svaren!

Svar på tråden Två frågor..