Inlägg från: fabbemam |Visa alla inlägg
  • fabbemam

    Adoptera ett barn med (grava?) funktionshinder

    Hej
    Va kul att ni börjat tänka på adoption!
    Jag är förälder till en son adopterad via Kinas lista med barn som har särskilda behov och förskollärare som arbetar med barn med särskilda behov så min erfarenhet av detta är ganska stor.

    I adoptionsvärlden förkortas barn med särskilda behov ofta med SN- barn ( Special needs). Alla adopterade barn har särskilda behov av den anledningen att de varit med om en adoption men vissa barn har ytterligare iförväg kända särskilda behov.

    Fråga 1: Ni behöver inte ha någon kötid för att adoptera ett barn som finns lande de barn organisationerna söker föräldrar till men däremot behöver ni passa in på landets krav på er som föräldrar, dessa krav är till vissa länder inte lika omfattande när det gäller SN- barn.

    Fråga 2: Jag har inte kännt av någon kylig attityd utan mer fått komentarer liknande: Va, strongt av er att adoptera ett barn med XX det är inte många som skulle ha gjort det, vilken tur han har att ni fanns... Jag brukar svara i stil med att det är vanligt att adopterade barn har i förväg kända särskilda behov och att vi mer ser det som att det är tur för oss att vi fick honom som son! Inom sjukvården behandlas han som vilket barn som helst. Även andra lagar och regler gäller som om barnet är biologiskt när han/hon juridiskt är adopterad vilket tar olika lång tid beroende på vilket land man adopterar ifrån. Vad som gäller innan adoptionen vunnit laga kraft vet jag ej då barnen från Kina juridiskt blir våra direkt.

    Fråga 3: Jag vet inte hur insatt du är i detta med assistenter men om du inte skulle veta det är det MYCKET svårt att få assistent till små barn då det oftast räknas som normala omsorgsbehov fram till skolstart. För att barnet ska omfattas av LSS och därigenom få olika rättigheter som assistent och annan avlastning måste det ha mycket stora varaktiga behov som utveclingsstörning eller Autism ( med runtliggande diagnoser) enbart tex. en CP skada innebär sällan rätt till stöd enligt LSS. Se: www.socialstyrelsen.se/publikationer2007/2007-114-49/Documents/2007-114-49_200711429.pdf
     Om barnets SN berättigar till olika former av stöd är era rättigheter efter det att den vunnit lagakraft samma som om det vore biologiskt.

    Sammanfattningsvis kan man säga att det går fortare att adoptera ett barn med SN. Efter att adoptionen vunnit laga kraft är era rättigheter exakt samma som om barnet vore biologiskt men att få assistent är svårt för nästan alla! Vi har bara blivit possitivt bemötta av dem som vet att vår som har ett SN.

    Fabbemam

  • fabbemam

    Hoppsan jag menade absolut inte att sätta mig själv på någon pedistal om du tyckte att det kändes så! JAg villle bara ge dig bakgrundsinfo så du vet att jag vet vad jag pratar om. Jag har heller inte sökt assistent för min egen familj men varit med när många andra familjer fått kämpa och jag har fått mycket utbildning av LSS- handläggare och barnhabilitering.

    Jag tror att du får bäst info av att ringa en LS handläggare i din kommun efter som att lagen tyvärr tolkas olika i olika komuner. Om man inte har rätt till stöd enligt LSS kan man i vissa fall få stöd genom Socialtjänstlagen vilket någon som handlägger detta vet bäst. Det jag med säkerhet vet är att adopterade barn SKA behandlas som biologiska och det innebär att om man är berättigad assistent så kan man som förälder anställas som det. Hur man gör vet jag inte men jag vet att det är möjligt.

  • fabbemam

    Hej igen!
    Nu är det snart läggdags men jaf vill bara säga att när ni fått medgivande kommer troligen alla organisationer utom möjligen La casa att kunna hjälpa er fort. Medgivande o Medlem i BFA gäller tror jag sedan får man ta del av Bulgarien listan. Kinas lista får man inte ta del av men delar av den finns ändå ute i olika grupper. TS inboxa mig så kan du få den. Alla barn som organisationerna söker familj till är redan "klara" för internationell adoption dvs. inga föräldrar går att finna i landet och deras papper är i ordninggjorda för adoption lika långt som andra barn när man får barnbesked.
    Fabbemam

  • fabbemam
    Anonym (A-mamma) skrev 2011-07-17 18:01:00 följande:
    Ni kan inte försäkra ett barn innan ni har adopterat det.  Tyvärr kan flera Förskringsbolag vara lite kinkiga vad gäller adopterade barn, men en del ställer inga frågor alls.

    Jag vill absolut inte ivra för att ni ska bli föräldrar till ett barn med mindre SN, än vad ni har tänkt, men vill ändå upplysa er om att till t ex Kina kan ni skicka ansökan direkt efter medgivande och sedan kontakta adoptionsorganisationen ang att ni är intresserade av ett barn med SN och då får ni fylla i en särskild ansökan ang vilka SN ni kan tänka er med mera. Det behöver inte alls ta lång tid. Ni kan få barnförslag inom några  veckor och sedan ska processen i Kina bli klar, men låt säga att möjligheten finns att ni kan få ert barn i famnen 6 månader efter medgivande, om allt fungerar klockrent :)
    Om man som vi kan tänka sig att adoptera ett barn med en annorlunda diagnos eller med dubbla eller trippla diagnoser finns mångabarn på Kinas lista som man kan bli förälder till innan man har huvud ansökan klar. För oss tog det, via den sk. Specialfocus listan, 2 veckor att få barnförfrågan. Vi var hemma med vårt barn innom 6 månader från det att vi fick medgivande.

    Fördelen om man passar in på Kinas krav är  och vill adoptera ett barn därifrån som organisationerna i Sverige har med på sina "barn söker föräldrar sidor" är att du har mer tid på dig än de 72- timmarna som annars gäller för att sätta dig in i barnets diagnos innan ni går vidare med adoptionen.

    Om TS eller någon annan som är uppriktigt intresserad av och funderar på att adoptera ifrån Kina så får ni jätte gärna inboxa mig med frågor.
Svar på tråden Adoptera ett barn med (grava?) funktionshinder