Inlägg från: StoraD |Visa alla inlägg
  • StoraD

    Lämna gråtande barn?

    Hej, jag ska skola in mitt barn (som då kommer vara ca 2 år) på förskola nu i augusti. 

    Jag har en tanke om att jag inte vill lämna honom gråtandes. Jag har aldrig lämnat honom gråtandes någonstans/hos någon tidigare, och känner mig rätt så obekväm med tanken att börja med det nu. 

    Så, min fråga - hur ser det ut i stugorna? Lämnar "alla" sina barn även om de är ledsna, och är jag helt naiv som tror att detta ska gå? Han är ganska lätt att prata/resonera med, och vi har en lång inskolning (2 veckor) där jag som förälder är med hela dagen (eller första veckan är vi där 8-11, andra veckan 8-14. Vi går alltså inte ifrån under denna tid, utan som förälder är man med hela tiden, och delta i alla aktiviteter). 

    Kommer förskolepedagogerna att bli tokiga på mig? Någon annan som har skolat in ett barn utan att lämna det om det är ledset, och som har tips till mig?    
  • Svar på tråden Lämna gråtande barn?
  • StoraD
    Frontline skrev 2011-08-01 00:23:42 följande:
    Låter konstigt att du ska vara kvar längre andra veckan...
    Jag har förstått att det är så! Men så är modellen, tanken är att den veckan så likna verksamheten så mkt som möjligt - så att när man lämnar så är både barn och förälder helt införstådda med hur dagen kommer att se ut. 
  • StoraD

    Jo, jag har förstått att det också finns en "snabbinskolning" på 3 dagar, och det finns väl erfarenheter som talar både för- och emot det. Jag vet inte, nu är det detta alternativ som gäller för oss. Jag känner på mig att jag kommer att bli en skitjobbig jiddrande förälder, så just det tänkte jag nog inte ta upp!  

  • StoraD
    StilaM skrev 2011-08-01 00:28:20 följande:
    Är du säker att du inte fattat fel?! Man brukar säga att det ta 2 v att skola in ett barn, och under denna perioden ska föräldrarna finnas tillgängliga - men inte vara där!

    Ofta räcker det ju att förälderna är med de första tre dagarna. Eller första veckan. Men två?! Eller mer?

    Vår dotter trivdes kanon och vinkade glatt hej då efter tre dagar (första försöket). Jag skulle inte ha lämnat henne gråtandes.
    Du hade inte heller det! Gött, fasiken - min misstanke är att det finns en hel del där ute som faktiskt inte lämnar sina barn när de är ledsna! Skönt att det gick så bra!

    Nej, jag har inte fattat det fel. Det är ett föräldrakooperativ och detta är deras modell, de beskrev den mkt utförligt. 
  • StoraD
    StilaM skrev 2011-08-01 00:31:47 följande:

    Men ska alla föräldrarna ta ledigt i 3 veckor för att skola in? Är det ens möjligt för folk?


    Vår fsk sade en vecka på förskolan och en vecka inom 15 minuters avstånd, för att kunna komma om det behövdes. Sedan gjordes indiviuella förlängningar för barn som behövde det. Det är ingen "snabbinskolning" - 3-5 närvarande dagar är den absoluta normen, både med traditionell och föräldraaktiv inskolning. 


    Jomen det kallas för "föräldraaktiv snabbinskolning", se t.ex. här: 
    www.aftonbladet.se/wendela/barn/article11549737.ab
    www.sn.se/nyheter/nykoping/1.483376

    Detta är en också en "föräldraaktiv inskolning", men den snabba varianten som du ser. Snabbinskolning är inte den absoluta normen utan det varierar i olika kommuner. I min hemkommun tillämpas den inte alls.
  • StoraD
    PrettyinPink skrev 2011-08-01 00:36:20 följande:
    Precis. Min väninna gick på den där 2-veckorsmodellen förra året och resultatet blev ju att hennes son trodde att det här var något de skulle göra tillsammans, han och mamma. Det blev ännu mer traumatiskt när hon plötsligt lämnade honom efter 2 veckor.
    den tanken har faktiskt också slagit mig, det blir ju identiskt med öppna förskolan som vi gick till innan sommaruppehållet. Men, nu var det ju inte det jag funderade över, utan snarare det här med gråtande barn... några tankar kring det! 
  • StoraD
    Dr Mupp skrev 2011-08-01 07:16:49 följande:
    Vi har tvåveckors inskolning. Första dagen är man där och bara bekantar sig med lokalerna. Nästa dag är barnet med i aktiviteterna och mamma/pappa sitter passivt med i tex soffan. Så fortsätter man ett par dagar och sen lämnar man en kort stund och ökar sakta på den tiden. Sen gör såklart inviduella anpassningar. Våran ett var ett textboksbarn, vår tvåa behövde lite längre inskolning och vår trea skolade in på två dagar (men så hade han ju varit på dagis tre dagar i veckan när vi hämtade och lämnade storastsyskon).

    Vi har aldrig lämnat gråtande barn och kommer heller inte att göra det. Att lämna ett gråtande barn är att överge det. Det kommer bara innebära att det tar längre tid för barnet att bli trygg på dagis. 
    Hej, tack för ditt svar! Då tänker ni som jag - jag vill ju inte heller lämna ett gråtande barn! Det verkar vara en allmän sanning att man som förälder måste "bita ihop", och att det är oundvikligt att man lämnar dem i tårar osv. Men så när man pratar med folk så verkar det ändå vara ett gäng som faktiskt inte gör så! Jag ser det också lite så som att man överger skatten, och att det därför tar ännu längre tid att bli trygg! 

    Ja, den inskolningsmodell du beskriver känner jag igen från min hemkommun. Den skiljer sig från den föräldaaktiva lösning de valt här. Enl. personalen har de gjort så här i ett par år nu, och det har funkat väldigt bra. Vi får väl se! Jag hoppas på det bästa!
  • StoraD

    StilaM: det är inte deras erfarenhet att det är så jobbigt med lämningarna efter 2 v. Men krisar det så får jag ta den där veckan också. 

  • StoraD

    Kerly, ja jag inbillar mig att jag skulle ha lite lättare att lämna skatten om jag vet att han känner sig trygg. Det jobbiga är ju inskolningen, och tiden innan han känner sig trygg tycker jag (el tycker jag nu iaf, svårt att sia om hur man tänker sen).

    Ja, det var verkligen gulligt av personalen!  

  • StoraD
    Medusan skrev 2011-08-01 12:52:35 följande:
    *Ska såklart stå att jag vill vara en förälder som mitt barn kan lita på
    Hej, tack för ditt svar Medusan! Det liknar mkt mina tankegångar, men jag är lite orolig för hur personalen ska reagera. Jag har hört flera exempel på personal som blir lite irriterade, och t.o.m. liknar situationen med att dra av ett plåster (snabbt farväl och så gå). Jag vet också att vissa föräldrar har blivit ombedda att se glada ut och vinka/låtsas om att barnet inte gråter - och det känns för mig är helt främmande att inte erkänna min lille skatts känslor, utan ignorera dem - eller låtsas som att jag inte ser!

    Hur har personalen reagerat på dig? Blir de irriterade när du inte bara vill lämna snabbt och gå? Pratade du med personalen om det innan?

    StilaM: tack för tips! Personalen hade precis samma tanke, och menade på att eftersom föräldern är med i 2 veckor, och ser verksamheten, så får de också ett förtroende för den och för personalen, vilket blir en tillit som också barnet känner av! 
  • StoraD

    Hej, tack för era svar. Min mor berättade för mig (i samband med att jag fick barn), att under 70-talet, när jag föddes, avråddes föräldrar från att ta upp barnen för snabbt om de grät, för att deras lungor skulle stärkas (det känner ni säkert igen). Hur som, hon trodde inte alls på det - och när hon hörde sig lite för så insåg hon att det var rätt många människor som struntade i det där rådet, och faktiskt tog upp sina gråtande barn direkt. Sensmoralen i det var att man skulle lita på sina instinkter, och inte nödvändigtvis på en "allmänt vedertagen kunskap" eller expertis, som uttalade sig på mer eller mindre evidensbaserad kunskap.

    Jag tror att många föräldrar känner att det är helt fel att lämna sitt gråtande barn, men så finns ändå en allmän anda av att man ska "bita ihop". Men så nu när man skrapar lite på ytan så biter inte alla ihop... Varför talar man då inte mer om det? Varför uppstår inte en starkare kritik mot detta "standardsätt" att ordna inskolningen? Är det för att man litar på förskolepedagogernas expertis (ingår dylika frågor/anknytningsteori/barnpsykologi i deras utbildning?), eller är det för att man måste jobba, och inte har ngt val? 

  • StoraD

    Bra, tack! Då är det alltså inte legio att lämna barnen om de är ledsna, utan förskolepersonalen har förståelse för att man vill stanna kvar lite? Min pojke kommer att vara drygt 2 vid inskolningen, och jag tycker att man kan resonera med honom (ibland håller han dock inte med, såklart ). Jag tror att jag ska ta upp detta med personalen innan, så kanske man kan resonera lite kring det. 

    ÅH jag hoppas såå att jag ska kunna göra detta på ett sätt där han fortfarande känner sig sedd och viktigast i världen, fastän jag måste lämna honom. 

  • StoraD
    vittra skrev 2011-08-02 16:40:29 följande:
    Det känns som att vissa inte ens vill försöka att undvika gråtande barn utan då bygger de istället upp mardrömsscenarion där lyhördhet måste resultera i att man stannar i flera timmar eller måste vabba och aldrig kan ta sig iväg till jobbet... man vill inte ens ta in att det knappast behövs mer än några få minuter extra av denna oerhört dyrbara tid som måste läggas på annat än det egna barnet...
    Ja, jag håller lite med om detta faktiskt. Jag har som sagt inte själv lämnat på förskola än, men lillen har varit hos sin farmor en gång i veckan de senaste månaderna (då vi beslöt oss för att skjuta på förskolestarten). Ett par ggr så har han inte alls velat vara där, och då har han gråtit och protesterat (*stanna mamma*) - men då har jag satt mig ner med honom och farmor, druckit en kopp kaffe och gått igenom dagen ("nu ska du äta bulle, sen ska ni gunga, sen blir det lite köttbullar, och sen kommer jag och hämtar dig" osv osv), och då har han piggnat till och sen faktiskt vinkat av mig glatt! 

    Nu vet jag att man inte kan jämföra detta m förskolelämning, men i den bästa av världar - där lillen kan känna sig trygg på förskolan - så kanske jag kan göra ngt liknande? Jag hoppas att jag inte är för naiv nu! 
  • StoraD

    Hej, ville bara skriva i tråden (om ngn typ googlar på "lämna gråtade barn på förskolan") att det gick bra! Vi har klarat två gråtfria lämningar so far, och jag är optimistisk inför framtiden!

Svar på tråden Lämna gråtande barn?