• vetvadjagvill

    billig god buffémat till stor kalas ??

    Jag tänkte bjuda på middag när min son fyller  10 år.

    Ofta har jag lagat taco då det är gott och enkelt.
    Men kanske dags för  en variation.

    Jag önskar därför förslag på en buffé som är billig och enkelt att göra, som tål at stå framme ett par timmar och som extra önskar jag att den går att göra gluten och laktosfri.

    Kom görna med förslag på passande efterätt med.
    jag behöver variation från det jag brukar göra.
        

              

  • Svar på tråden billig god buffémat till stor kalas ??
  • Stella 78

    När jag har storkalas så gör vi ofta Frozen cheesecake till efterrätt. Går förbereda långt innan och gott! Sen bara värmer jag hallon eller andra goda bär med lite socker och har till. 

    Till bufée... pastasallad, kycklingspett, marinerad fläskfilé (båda går att äta kalla), västerbottenpaj (går äta kallt), kallskuret, hummus. Sen beror det ju på om det är både vuxna och barn eller bara barn.  

  • vetvadjagvill
    lilljohansson skrev 2011-08-11 13:38:02 följande:
    pajer
    kallskuret
    då måst ejag laga alla pajer själv och jag hinner inte...

    kallskuret kostar väl..  det blir dyrt va? 
  • vetvadjagvill
    Stella 78 skrev 2011-08-11 13:45:16 följande:
    När jag har storkalas så gör vi ofta Frozen cheesecake till efterrätt. Går förbereda långt innan och gott! Sen bara värmer jag hallon eller andra goda bär med lite socker och har till. 

    Till bufée... pastasallad, kycklingspett, marinerad fläskfilé (båda går att äta kalla), västerbottenpaj (går äta kallt), kallskuret, hummus. Sen beror det ju på om det är både vuxna och barn eller bara barn.  

    jag brkar baka cheesecake jag med  med kladdkaka och rabarberpaj/äpplepaj eller annan kaka till.. så därför kände jag att jag ville ha en förändring.

    Tar det itne tid att göra kycklingspett?
    paj måste jag laga själv för  det ska vara glutefritt hinner inte känner jag.

    vad är hummus?

    det sak var både barn och vuxna.

            
  • vetvadjagvill

    SÅ här kommer min dag se ut ungefär.
    jag har 3 barn som fyller  år  inom loppet av en vecka. 
    Jag har bokat för att låna områdets lokal. 

    Först ca 12 ska jag har kalas för 2 barn (6års kalas + 4 års kalas) som fyller år sant ett barn som fyllt 7 år under sommaren då hon var hos pappa så jag sha ha litet kalas för henne med.
    Det blir totalt ca 18 -20 barn.
    De stannar i 1½ timme ca tänkte jag.

    Snabbstädning plocka undan lite + duka nytt.

    kl 15 kalas för sonen som fyller  10 den aktuella dagen så det är alltså kalas rätta dagen för ca 10 barn. samt några vuxna brorsbarn

    kl 18 ska lokalen vara sätdad och återlämnas.

    Därefter är det kalas för släkten mormor morfar gammelfarmor, mina syskon med barn vi ska äta middag.
    jag har alltså inte tid att stå i köket under dagen för att laga något det måste vara något enkelt... förut har jag gjort tacos som bara var tackoköttfärs, tacosåsner och färdigskuren sallad och grönsaker  + tacochips.

    Men eftersom jag bjudit på det fler än en gång redan så skulle jag vilja ha tips på annat som går snabbt och enkelt att göra, så  är glutenfritt (och helst lakotsfritt).

     jag brukar även göra cheesecaka och kladdkaka eftersom det är enkelt att göra gluten/lakosfritt men skulle vilja ha tips på annat att göra som är gluten frutt (för jag har laktostabeltter)

    Sen får det inte kosta för  mycket för jag har inte råd köpa hen färdigmat..   

  • levandecharader

    Pastasallad/salladsbuffé. Lägg upp i flera små skålar så får alla ta det do vill ha. Tex kyckling, skinka, toater, majs, fetaost, mozzarella, lök, ostkuber, ruccola, paprika, babyspenat, knaperstekt bacon osv osv. Lite bröd, smör, ost till det och 2-3 olika dressingar så blir det nog jättebra

  • Stella 78
    vetvadjagvill skrev 2011-08-14 11:03:12 följande:
    jag brkar baka cheesecake jag med  med kladdkaka och rabarberpaj/äpplepaj eller annan kaka till.. så därför kände jag att jag ville ha en förändring.

    Tar det itne tid att göra kycklingspett?
    paj måste jag laga själv för  det ska vara glutefritt hinner inte känner jag.

    vad är hummus?

    det sak var både barn och vuxna.

            
    Kycklingspett behöver inte ta så lång tid. Jag fixade en hyfsat stor buffé när dottern fyllde år förra helgen och det mesta var förberett sedan innan. gjorde 2 västerbottenpajer kvällen innan, tog fram kyckling som tinade över natten, på morgonen delade i mindre bitar och la i marinad. Sen strax innan det var matdags så satte jag dem bara på spett och in i ugnen 15-20 minuter. (kunde marinerat redan kvällen innan, helst om de var halvfrusna, och spettat dem på morgonen), marinerade fläskfilé under natten som sambon sen grillade, men kunde lika gärna ha kört den i ugnen antingen på morgonen (eller kvällen) och haft som kallskuret eller kört dem i ugnen med kycklingspetten. förresten är det inga problem att göra klart kycklingspetten tidigare heller då det ju går att äta kallt. Sen gjorde jag matvetesallad med fetaost, ruccola, oliver mm. Kall potatissallad (kokt potatis, derssing med persilja, olivolja balsamvinäger, rödlök, soltorkade tomater, fefferoni och annat gott och blandat. Hummus är en kikärtsröra (kikärtor på burk, sesampasta, vitlök, olja och citron). Set går att förbereda flera dagar innan! Perfekt tillbehör att ha på lite bröd eller till sallad. Brieost är ofta billigt att ha på bordet. Bor du när en LIdlaffär så har de ofta goda och billiga korvar med stor köttmängd som du kan ha som kallskuret. 

    Röror i olika former är lätt att göra och går att förbereda dagen innan utan problem. Lax är också tacksamt då det går göra laxsida i ugnen som sen ätes kall till buffén. 

    Ojojoj, skulle kunna rabbla upp hur mycket som helst Säg till om du vill ha mer tips!
  • vetvadjagvill
    Stella 78 skrev 2011-08-15 14:05:59 följande:
    Kycklingspett behöver inte ta så lång tid. Jag fixade en hyfsat stor buffé när dottern fyllde år förra helgen och det mesta var förberett sedan innan. gjorde 2 västerbottenpajer kvällen innan, tog fram kyckling som tinade över natten, på morgonen delade i mindre bitar och la i marinad. Sen strax innan det var matdags så satte jag dem bara på spett och in i ugnen 15-20 minuter. (kunde marinerat redan kvällen innan, helst om de var halvfrusna, och spettat dem på morgonen), marinerade fläskfilé under natten som sambon sen grillade, men kunde lika gärna ha kört den i ugnen antingen på morgonen (eller kvällen) och haft som kallskuret eller kört dem i ugnen med kycklingspetten. förresten är det inga problem att göra klart kycklingspetten tidigare heller då det ju går att äta kallt. Sen gjorde jag matvetesallad med fetaost, ruccola, oliver mm. Kall potatissallad (kokt potatis, derssing med persilja, olivolja balsamvinäger, rödlök, soltorkade tomater, fefferoni och annat gott och blandat. Hummus är en kikärtsröra (kikärtor på burk, sesampasta, vitlök, olja och citron). Set går att förbereda flera dagar innan! Perfekt tillbehör att ha på lite bröd eller till sallad. Brieost är ofta billigt att ha på bordet. Bor du när en LIdlaffär så har de ofta goda och billiga korvar med stor köttmängd som du kan ha som kallskuret. 

    Röror i olika former är lätt att göra och går att förbereda dagen innan utan problem. Lax är också tacksamt då det går göra laxsida i ugnen som sen ätes kall till buffén. 

    Ojojoj, skulle kunna rabbla upp hur mycket som helst Säg till om du vill ha mer tips!
    hummus var jott men jag gjorde en egen variant.. *ler* jag var ju tvugen at smaka

    hade inte allt hemma men jag ska köpa hem sesampasta och sen ska det väl vara lite chili i med va??

    så man får lite sting i smaken *ler*

       
  • vetvadjagvill
    Mumin80 skrev 2011-08-19 19:04:07 följande:
    Potatissallad med vinägrettedressing är gluten- och laktosfritt.
    jajag tänkte ha marinerade kycklingben i ugn och nån form av poattaissallad..
    men det vore nästan godare att ha lite mer chreme freaich på den eller hur gör man.. det mesta finns att köpa laktosfritt idag.

    sen blir det grönsker med dip och hummus som jag gillade.

    bara efterätten som  jag inte kommit på än...      
  • Mumin80
    vetvadjagvill skrev 2011-08-19 19:09:05 följande:
    jajag tänkte ha marinerade kycklingben i ugn och nån form av poattaissallad..
    men det vore nästan godare att ha lite mer chreme freaich på den eller hur gör man.. det mesta finns att köpa laktosfritt idag.

    sen blir det grönsker med dip och hummus som jag gillade.

    bara efterätten som  jag inte kommit på än...      
    Fruktsallad?

    Det finns ju glutenfria varianter på kladdkaka, dom går säkert att göra med laktosfria produkter.

    Mousse av något slag ex. chokladmousse? (också på laktosfria produkter)

    laktosfri glass?
  • vetvadjagvill
    Mumin80 skrev 2011-08-19 19:22:02 följande:
    Fruktsallad?

    Det finns ju glutenfria varianter på kladdkaka, dom går säkert att göra med laktosfria produkter.

    Mousse av något slag ex. chokladmousse? (också på laktosfria produkter)

    laktosfri glass?

    ja min släkt har nog ätit sig trötta på mina glutenfria kladdkakor och gluten/laktosfria cheesecakes.

      
Svar på tråden billig god buffémat till stor kalas ??