Tack för era svar! Mailade SLV för att höra efter mer ang. kallrökt, varmrökt och skinka med rökarom. Detta svar fick jag:
Du nämner även att du har svårt att se skillnad på olika sorters skinka. Men det går att skilja mellan kallrökt och varmrökt/kokt skinka då de skiljer sig både i utseende och konsistens. Varmrökt/kokt skinka är ljusrosa, matt i färgen och med lite ”spröd” konsistens medan den kallrökta skinkan är mörkrosa-brun, lite glansig och betydligt ”segare”.
Om det står att skinkan är rökt och att den innehåller rökarom så är den rökt i återskapad kondenserad rök. Kort sammanfattat går det till såhär; Rökarom framställs ur utvalda träslag och genom s.k. pyrolys bildas en rökgas. Genom att kyla rökgasen får man en vätska som renas från oönskade ämnen. Detta rökkondensat trycks ur dysor ut i en rökkammare, förångas och omger livsmedlet på samma sätt som vid vanlig rökning. Rökning är en konserveringsmetod i sig varför skinkan inte behöver kokas innan.
Om det däremot bara står rökarom och inte att den är rökt kan den vara behandlad på annat sätt. Det bästa är att kontakta tillverkaren för att få veta exakt hur den är tillverkad.
Blev inte så mycket klokare efter det. Men det verkar i a f som att skinka med rökarom kan vara behandlad på olika sätt. Potentiellt skulle McDonalds skinka alltså vara kallrökt. Toasten är ju dock varm och osten har smält, men man vet ju inte om de kommer upp i 70 grader för det (fast det borde den kanske göra...).