• Fairy of the Valley

    Jäst vs. Bakpulver?

    Jag såg på ett program från england att de använde bakpulver istället för jäst. Hur funkar det? Annan konsistens? Annan smak? Hur mkt ska man ha i jämförelse med jäst?


    Kärlek, kärlek, kärlek! =)
  • Svar på tråden Jäst vs. Bakpulver?
  • BuoBä

    Bytte de ut jäst mot bakpulver i ett befintligt recept, eller hur menar du?


     


    Det blir olika resultat beroende på vad du har för jäsmedel. Jämför tex scones med tekakor. Det är i princip samma ingredienser, men väldigt olika konsistens.

  • Fairy of the Valley

    Jaha ok blir det kladdigare då, med bakpulver? jag vet inte exakt men det var i ett tv program... tittade inte på hela men hörde typ att i england byter de ibland ut det... =)


    Kärlek, kärlek, kärlek! =)
  • Fairy of the Valley

    eller alltså jag vet inte om de BYTER ut det, men att de ibland anvnder det i BRÖD så att säga =)


    Kärlek, kärlek, kärlek! =)
  • Tecken
    Fairy of the Valley skrev 2011-08-30 20:07:10 följande:
    Jaha ok blir det kladdigare då, med bakpulver? jag vet inte exakt men det var i ett tv program... tittade inte på hela men hörde typ att i england byter de ibland ut det... =)
    Nej, det blir inte kladdigare. Olika recept kräver olika "jäsmedel". I en del recpet är det jäst som gäller och i andra bakpulver. Sedan finns det ju något som heter "jäsblandning" också (fr DrOetker).
  • Tecken
    Fairy of the Valley skrev 2011-08-30 20:07:45 följande:
    eller alltså jag vet inte om de BYTER ut det, men att de ibland anvnder det i BRÖD så att säga =)
    Det finns ju recept på med bakpulver i Sverige också? Varför skulle det vara unikt för England?
  • SockerS

    Det blir olika smak också, bakpulver smakar ju lite speciellt och det kommer fram rätt bra i bröd.

  • Fairy of the Valley
    Tecken skrev 2011-08-30 20:09:23 följande:
    Det finns ju recept på med bakpulver i Sverige också? Varför skulle det vara unikt för England?
    De pratade om just det landet bara
    Kärlek, kärlek, kärlek! =)
  • Baryk

    Och man kan ju baka matbröd med bikarbonat dessutom. Glad Olika recept, olika tekniker bara.

  • Fairy of the Valley
    Baryk skrev 2011-08-30 20:10:36 följande:
    Och man kan ju baka matbröd med bikarbonat dessutom. Glad Olika recept, olika tekniker bara.
    och hur funkar det med det? Smak etc? =) Var hittar man recept på sånna?
    Kärlek, kärlek, kärlek! =)
  • Tecken

    Olika typer av gröt- och filmjölksbaserade limpor innehåller ofta bakpulver. Googla

  • Baryk
    Fairy of the Valley skrev 2011-08-30 20:11:33 följande:
    och hur funkar det med det? Smak etc? =) Var hittar man recept på sånna?
    Finns hur många recept som helst! Ofta har man filmjölk i sånt bröd, och det läggs i formar för att inte flyta ut på plåten. Ska ju inte jäsa heller, utan man gör degen/smeten och klickar ut i en form och gräddar. Googla på filmjölksbröd så får du upp massor av recept!
  • Fairy of the Valley
    Virriga Vera skrev 2011-09-04 19:56:43 följande:
    Du har inte blandat ihop det med torrjäst? För både i England och USA så använder man sällan fäskjäst utan oftare torrjäst.
    jag använder BARA torrjäst, annars brukar det ligga så länge att det möglar hos mig... =P
    Kärlek, kärlek, kärlek! =)
  • jessicolors

    Jag vet inte om det de har är samma typ av bakpulver som vi använder..? Det finns ju 'baking powder' och 'baking soda' och det verkar vara olika saker...
    Men jag tror det blir luftigare med jäst än bakpulver just för att bullar och bröd har tyngre deg och behöver oftast något med bättre jäskraft. Ska man använda endast bakpulver måste det nog handla om flera matskedar... jag tror både bikarbonat och hjorthornssalt har bättre jäskraft än bakpulver, som verkar vara ganska svagt egentligen. Och bikarbonat måste ha något surt att jäsa på, som t ex. filmjölk.
    Har också hört att det finns bagare som använder både jäst OCH bakpulver i exempelvis bullar, så jag testade men märkte ingen skillnad.

  • BuoBä
    jessicolors skrev 2011-09-07 11:17:07 följande:
    Jag vet inte om det de har är samma typ av bakpulver som vi använder..? Det finns ju 'baking powder' och 'baking soda' och det verkar vara olika saker...

    baking powder = bakpulver


    baking soda = bikarbonat

  • jessicolors
    BuoBä skrev 2011-09-07 11:19:41 följande:

     


     


    baking powder = bakpulver


    baking soda = bikarbonat


    aha!
Svar på tråden Jäst vs. Bakpulver?