• h8him

    Dagis o BVC gick bakom ryggen på oss och tvingade på oss ett möte

    Anonym (Besviken) skrev 2011-09-01 13:58:50 följande:
    Hon hade fyraårskoll förra månaden och då var hon 105 cm och vägde 31 kilo. Hon är lite rund på magen men det är ju bara för att hon äter mat och tycker om det.  Skulle ni säga att era barn inte fick bli mätta kanske????
    Ts, en 4 åring som väger 31 kilo till 105 cm är mycket. Hon måste vara mer än rund om magen.

    Hur funkar det med maten på förskolan? Hur äter hon hemma? Klart barn ska få äta sig mätta men man kan välja vad man låter dem äta sig mätta på. Kakor och bullar, glass, godis osv ska barn inte äta varje dag. Hur ofta äter er lilla det? Vad brukar hon dricka?

    Jag förstår att du blir upprörd, det är känsligt och ingen vill bli anklagad för att missköta sina barn. Ni har säkert menat väl och nu när ni vet att hon väger för mycket kan ni lära er servera nyttigare mat hemma.
  • h8him
    Anonym (Besviken) skrev 2011-09-01 14:34:15 följande:
    Hon äter inte konstigt. Vi äter ingen frukost hemma men hon får välling och macka innan dagis och sen äter hon riktig frukost på dagis med de andra barnen. En frukt på förmiddan och sen lunch på dagis och mellis på dagis. När vi kommer hem så fikar vi lite innan pappan kommer hem och då äter vi vanlig middag.
    Sen innan hon lägger sig så får hon macka och kräm eller flingor och fil och macka.
    Ungefär så äter vi varje dag.
    Hur mycket välling äter hon? Äter hon även välling på kvällen? Vad brukar hon äta på mackan? Äter hon flera mackor?

    Brukar dagis säga att hon äter för mycket? Äter hon en eller flera portioner? Går hon hem innan mellis serveras?

    Vad brukar ni fika en vanlig dag? Hur ser en normal middag ut för henne? Vad och hur mycket äter hon och ungefär vilken tid? När fikar hon igen på kvällen?

    Du behöver givetvis inte svara utan jag frågar för att få en uppfattning om vad hon egentligen får i sig.
  • h8him
    Anonym (Besviken) skrev 2011-09-01 14:48:24 följande:
    Fast hon skulle ju alldrig bli mätt på så lite. På dagis kan hon äta två mackor till frukost och mellis sen säger de att hon inte får mer. Inte så konstigt att hon är jättehungrig när hon kommer hem sen och att vi måste fika då. Samma till lunchen på dagis så får hon för lite mat.  Alla barn äter ju inte lika mycket men på dagis så bestämmer de hur mycket de ska ge barnen och de som behöver mer får inte det.
    Det är fel tycker jag.
    Hemma dricker hon mjölk till maten och på dagis vatten eller mjölk. Bara på helgerna dricker vi läsk eller om vi är på fest eller äter ute på Mcdonals eller så.
    Vi äter inte så jättemycket grönsaker för vi tycker inte om det och då är det svårt att ge dottern det men vi brukar ge gurka och coktiltomater, och så frukt då.
    Tjejen äter macka och välling hemma, sen ett par mackor på dagis. Sen är det frukt. Lunchen på dagis är för liten för henne, men den räcker för de andra barnen, så hon går hungrig från bordet. Hon äter mellis på dagis innan hon går hem. Hemma fikar hon för att hon är vrålhungrig. Sen äter hon middag utan grönsaker för ni tycker inte om det, förutom gurka och cocktailtomater. Innan hon ska sova är det kvällsfika. På helgerna dricker hon läsk.

    Anser du ts att det här är normal kost för en 4 åring? Kan du se att det felar både näringsmässigt men även mängdmässigt eller ser det normalt ut för dig? Jag menar inte att vara elak utan undrar mer om ni har en felaktig syn på vad våra kroppar behöver och hur mycket vi behöver äta för att må bra.
  • h8him
    Nattmackan skrev 2011-09-01 21:07:56 följande:
    Det behöver dom men  det finns konkydrater i annat än pasta och sånt skit
    Pasta och "sån skit" är helt normal och nyttig mat om man äter det i rätt mängd!

    Jag tycker inte ts ska lyssna på dietråd osv alls i tråden. Barnet behöver kontrolleras av läkare och lära sig äta rätt för att sakta men säkert nå normalvikt, med dietists hjälp. Att exprimentera själv med barns mat kan vara skadligt.
  • h8him
    Anonym skrev 2011-09-01 21:53:24 följande:
    Min dotter är fyra och väger hälften av vad din dotter gör. Fattar du inte att det är sjukligt? säg nej till ungen. Låt henne vara hungrig ibland, det är inte farligt. Stoppar du också något i munnen så fort andan faller på? Det kan man ju inte göra!
    Det räcker inte att säga nej. Barnet behöver får rätt kost för att bli mätt också. Ts och pappan behöver ta hjälp av sjukvården för att dottern ska komma ner i normalvikt på ett säkert och hälsosamt sätt.
  • h8him
    Anonym skrev 2011-09-01 22:02:33 följande:
    Ja, och barnet måste lära sig att det inte är farligt att känna hunger. Man behöver inte fylla magen med mat omedelbart bara för att den knorrar lite. Familjen verkar ju ha en helt jäkla skev bild på kost, hungerskänslor och vettiga portionsstorlekar. Herregud, att äta åtta gånger om dagen! Klart de måste säga nej! det är ju föräldrarnas ansvar att begränsa barnets mat om det inte klarar det själv!
    Ts och pappan behöver lära sig hur man äter rätt innan de nekar. Det funkar inte att bara börja neka barnet mat om man inte vet vad man ska äta och varför och när. Jag tycker verkligen att de ska ta kontakt med sjukvården och ta deras hjälp för att flickan, och de själva, ska kunna äta hälsosamt och få en vettig relation till kosten och vad kroppen behöver.
  • h8him
    Jumji skrev 2011-09-01 23:16:50 följande:
    Fast grejen är ju att de inte gjorde en anmälan utan någon annan variant där de kontaktade Bvc. Det verkar iofs lite konstigt att bvc skulle göra besök i förskolan bara så där, det känns som om det är bitar som fattas i den här historien.
    Det behöver inte fattas bitar i historien. Det kan vara så att förskolepersonalen ser att ts och pappan verkligen är måna om sitt barn och att de verkligen vill väl men att de saknar insikt och inte tar till sig tops och råd när det gäller barnets kost. Istället för att göra en orosanmälan till soc kan de ha velat försöka få ts och pappan att öppna ögonen och verkligen börja förstå att barnets kost och matvanor måste förändras.

    Sen har förskolan gjort fel juridiskt men det kan ha varit av omsorg för familjen och för att man inte vill gå så långt som att anmäla även om man känner oro över barnets vikt och kost.
  • h8him
    Anonym (Fy fan) skrev 2011-09-01 23:21:49 följande:
    Hennes son är 3år och är 100cm lång och väger 16kilo.  här finns det 4åringar som är allt från 104-110cm lång och väger 17-21kilo som är mer normalt för en 4åring. Räkna då att hennes son är 1år yngre än dessa barn och är bara 100cm lång och väger 16kilo, ser du inte skillnaden? Hennes son är då överviktig med tanke på sonens ålder och längd då den vikten bör tillhöra nästan en 4åring.
    Vad är det för fel med 100 cm och 16 kilo? Dottern var 101 och vägde 14 och låg två streck under kurvan men var visserligen 4 år... Han kanske var både lång och tung som bebis? Alla ska följa sin egen kurva...
  • h8him
    vetvadjagvill skrev 2011-09-01 23:41:44 följande:
    be att  få kontakt med en dietist då du ska fylla i vad han äter under en helvecka ca, sen kollar hon pådet och räknar ut vad han fått i sig.

    jag fick rådet att ge röd mjölk, riktigt smöroch mer riktig mat till minsin som är litenm  tunn och växer sakta.

    bvc rekomenderar blå eller grön mjölk menen del barnn,eler många barn ,beh vöer den röda mjölken och grädde och riktigt fett på mackan.

    jag har lärt mig ge mer kokt ägg till frukost +  gröt och varje middag ger jag både ett glas  mjölk och ett glas lättdryck.. många glas men mjölken är viktig.

         
    Vill bara påpeka att färgen på mjölkpaketen och fetthalt i den varierar var i landet man bor.
  • h8him
    Miafiastina skrev 2011-09-02 00:03:42 följande:
    Jösses! Jag blir nästan motvilligt imponerad av att din dotter klarar av att äta så mycket. Min dotter äter frukost hemma, frukt, lunch samt mellis på förskolan och till sist middag hemma. Att en 4-åring som inte jobbar i skogen skulle behöva två frukostar samt ytterligare kvällsmat innan läggdags har jag mycket svårt att se. 
    Många barn äter frukost, frukt, lunch, mellis, middag och kvällsmat utan att vara överviktiga. Det handlar mycket om mängden mat man äter. Det är bättre att fördela intaget av mat på fler måltider än att äta mycket sällan.
Svar på tråden Dagis o BVC gick bakom ryggen på oss och tvingade på oss ett möte