• Bräckehäxan

    Dagis o BVC gick bakom ryggen på oss och tvingade på oss ett möte

    Jag studerar till lärare, och just idag har vi haft föreläsning och arbete kring sådana här frågor. Jag vill poängtera att förskolan kan ha gjort fel, det framgår dock inte så mycket i TS att jag kan säga säkert om förskolan har gjort fel. Förskolans sekretess tillåter inte att kontakt tas med bvc, eller annan myndighet utan förälders medgivande. Om ej medgivande ges och förskolan ändå känner det vara av största betydelse för barnets välbefinnande så kan förskolan göra en anmälan enligt anmälningsplikten.

    Personligen, efter att ha läst i tråden, anser jag att du dock bör inse att förskolepersonalen och bvc agerar för DITT BARNS BÄSTA! Släpp ner skölden och låt er få hjälp, er familj skulle må bra av stöd i er kosthållning. Om du känner dig kränkt av förskolans bemötande, ta upp det med rektor. Läs på om sekretessen så att du kan argumentera. Men jag råder dig till att ta emot hjälpen som ni erbjuds, det är enbart av välvilja!!

    bifogar ett urklipp...


    BVC - Förskola


    Föräldrarna skall av förskolans ledning informeras om att barnhälsovården har hälsoansvaret i förskolan. Sjuksköterska, läkare och psykolog kan besöka förskolan för allmän diskussion och information utan föräldrars medgivande. Det är däremot en fördel om föräldrarna i förväg informeras om planerade besök så att de kan närvara eller komma med frågor och synpunkter. Om enskilt namngivet barn skall diskuteras skall samtycke erhållas av barnets vårdnadshavare. Om detta ej anses möjligt kan man ibland diskutera en problemställning utan att nämna namn för att få råd och stöd för fortsatt handläggning.

    källa: http://www.lg.se/Global/Jobba_med_oss/vardgivarportalen/metodboken/Kapitel_06/K6E%20Sekretesslagen%202009.pdf


  • Bräckehäxan
    Jumji skrev 2011-09-01 21:35:59 följande:
    Tror också att förskolan kan ha gjort fel, även om jag beundrar dem för att de tar tag i en sån här situation. En anmälan till soc hade kanske varit en mer korrekt väg att gå, regelmässigt alltså.
  • Bräckehäxan
    Pillan2012 skrev 2011-09-01 21:36:43 följande:
    Personalen gör hlt rätt, eftersom ni som föräldrar inte tycks se problemet. Din dotter äter om jag räknat rätt 8 ggr (!!!) per dag och väger nästa dubbelt så mycket mot vad hon ska väga till den längden. Helt galet.
    rent juridiskt är det INTE säkert att de gör rätt! Förskolan regleras av stark sekretess. Personalen får ej yppa information till annan myndighet utan förälders medgivande.
  • Bräckehäxan
    Anonym skrev 2011-09-01 21:46:02 följande:
    Är det inte lite sak samma om förskolan gör rätt eller inte. Barnet är tydligt övervikti med ett BMI på 28,1 = fetma.Ts har tidigare vägrat ta till sig BVCs råd och vill inte acceptera att dagis försöker reglera måltiderna till något mer hälsosamt. Är det då något som gangnar flickan att man hakar sig fast vid ifall dagis gjort exakt enligt regelboken eller inte. Vill man sätta dit dagis vars tanke antagligen är att hjälpa flickan?

    Det är väl självklart att flickan ska få hjälp. Småsaker i det här fallet om vilken väg det tar precis som att det skulle vara bra för barnet ifall ts anmälde dagis eller BVC är ju bara löjligt. Den här flickan behöver få hjälp omedelbart precis som föräldrarna behöver få stöd och utbildning i närings- och kostlära!
    jag besvarar TS fråga, som tydligt står i TS! Hon undrar om förskolan får göra så, och om inte de som föräldrar får bestämma vem som ska diskutera deras dotter

    om man ska vara riktigt petig så är det mestadelen i tråden som är helt OT, då TS inte ställer någon fråga kring sin dotters vikt, eller ber om hjälp med hur en matdag ska se ut, eller undrar vad man ska äta och inte.. Så jag anser inte jag gjort något fel i tråden, jag besvarar TS fråga..  

    Tycker inte det är fel att en person besvarar TS ursprungliga fråga på ett proffessionellt plan

    Om TS känner sej kränkt av sättet som förskolan/bvc skötte detta, så är det klart att hon kan ta det till rektor. Regler finns till för att följas, och sekretesslagen är en stark lag som vi ska värna om! Vi i förskolan har starkare sekretess än skolan.

    Om förskolan var oroliga för flickan, så borde de veta vilken väg de kan gå och inte, de borde ha reagerat korrekt och inte gått bakom föräldrarnas rygg.

    Men som jag också skrev, om du läste mitt inlägg, att jag PERSONLIGEN anser att de borde vara tacksamma för hjälpen som erbjuds och att de bör se det positivt, och att förskolan agerar för barnets bästa!

    Men jag tycker inte man kan säga att  "det spelar ingen roll vilken väg man går när det hanlda rom en god sak" för så fungerar inte lagar! Lagar är till för att följas, och det finns alltid ett sätt att hjälpa barn som far illa. Det gäller att veta vilken väg man ska gå, det tillhör proffessionen.

    Nu vet vi ju inte exakt HUR det har gått till i TS fall, men om jag står fast vid att jag tycker TS kan ta upp det med rektor om hon känner sig kränkt. Med det säger jag inte att jag tycker förskolan inte skulle agerat, jag menar att de skulle agerat RIKTIGT..
  • Bräckehäxan
    Anonym (Ta hjälp!) skrev 2011-09-01 22:59:34 följande:
    Misstänker förskola att ett barn far illa så är det deras skyldighet/plikt att anmäla, ja. Annars är det tjänstefel.
    I vissa fall är det svårt att avgöra om man ska anmäla, och då kan man avvakta för att få mer kött på benen. I vissa fall så är det rektor som får avgöra om det är tillräckligt för att en anmälan ska göras. Det är rektorn som utför själva anmälan, från förskolan, då hon/han har det det yttersta ansvaret (och för att inte enskild personal ska bli utsatt, då det är förskolan som anmäler, och inte en individ). 

    Vid en anmälan kan rektorn meddela föräldrar som en liten förvarning, som du säger, för att var shysst. Det ska inte komma som en blixt från klar himmel. 
  • Bräckehäxan
    Virrpirr skrev 2011-09-02 13:10:17 följande:
    Visst är flickan helt klart kraftigt överviktig. Det tycker jag nog att TS behöver ta till sig. Men kanske att dagis hade kunnat skött det på ett annat vis? Kanske hade man kunnat prata med föräldrarna om problemet först? För vill föräldrarna inte ändra på nåt (eller inse det) då tror jag det är svårt att göra nåt. Föräldrarna måste ju vilja ha en förändring själva. Att göra på det här viset tror jag inte är rätt sätt att få föräldrarna över på "sin" sida. Även om dagis ringt BVC så hade ju BVC kunnat tagit det separat..bortkopplat från dagis.
    förskolan FÅR inte ringa BVC överhuvudtaget enligt lagen om sekretess! De måste ha föräldrars medgivande..
  • Bräckehäxan
    Anonym (Gör om, gör rätt) skrev 2011-09-02 08:03:50 följande:
    TS har inte blivit sviken av någon. Det är förskolepersonalens ANSVAR att reagera när ett barn far illa inte stryka föräldrarna medhårs!
    Förskolan har VSIKIT TS genom att de har brutit lagen om sekretess! Det är allvarligt och jag förstår verkligen att TS känner sig kränkt!

    Jag anser att det är alldeles för mycket TYCKANDE i denna tråden. det spelar ingen roll vad gemena man "TYCKER" det finns lagar och regler för hantering av sådana här situationer. Oavsett om saken var god, så har förskola gjort fel, om det är så som det framstår i TS..
  • Bräckehäxan
    cloudberry79 skrev 2011-09-02 14:07:52 följande:
    Nej, men däremot får de kontakta elevhälsan eller kommunens elevhälsoteam (där bvc kan ingå). Så länge inga sekretessbelagda uppgifter delas där emellan så får kontakt tas. Fast egentligen ska förskolan kontakta sociala myndigheter med en orosanmälan, frågan är om det hade varit bättre för TS...
    nej, i skolan är det så. Men förskolan inbegrips av en starkare sekretess än skolan, medgivande från föräldrar måste ges för att förskolan ska få ta kontakt med annan myndighet.
  • Bräckehäxan
    slemtorsk i din bralla skrev 2011-09-02 09:11:17 följande:
    Detta är inte sant.. förskolan har rätt att bjuda in BVC till elevvårdskonferens (vet inte om det kallas så inom förskolan) de har en oro för barnet och dess utveckling och väljer att bjuda in bvc som sakunniga inom området.

    Sitter just nu på ett konditori och äter frukost och orkar inte söka efter lagparagrafer som stödjer detta men då jag har arbetat inom skola och barnomsorg större delen av mitt liv känner jag väl till vad man får och inte får göra i detta fallet.

    Vi vet inte vad som hade sagts i detta fallet och tystnadsplikten gäller enbart då det inte handlar om ett barns hälsa... som lärare har jag tex tystnadsplikt tom emot föräldrarna...om inte en elev /ett barn berättar något för mig som tyder på att barnet skadas på ett eller annat vis, då får man koppla in skolhälsovården och föräldrarna... BVC är förskolans skolhälsovård.. svårare än så är det inte.

    Vi kan diskutera detta till dödagar men OM TS nu skulle få för sig att anmäla så skulle inget hända eftersom inget fel har begåtts
    fel! bvc är INTE förksolans hälsovård, BVC är frivilligt!
    sen att det är naturligt att bvc och förskola hanterar samma familjer eftersom de allra flesta barn är inskrivna på bvc och samtidigt går på förskola, men bvc är inte sammanlänkad till förksolan i den bemärkelsen att bvc har något sorts ansvar över de barn som går i förksolan.

    Jag har precis (igår) haft föreläsning och studiearbete i ämnet "Ansvar och sekretess" riktad mot förskola, och är säker på min sak!
  • Bräckehäxan
    cloudberry79 skrev 2011-09-02 14:24:25 följande:
    Nja. Om man anser att barnet lever i missförhållanden MÅSTE man göra  en orosanmälan oavsett var man jobbar. Gäller både skola, förskola, sjukvård etc.
    ja, men som du skrev får man vända sig till socialtjänsten för en anmälan.

    vill ännu en gång påpeka att jag talar ur juridiskt synvinkel.

    Jag personligen tycker det är bra att flickans omgivning reagerar, men förskolans personal måste samtidigt följa de lagar som finns.
  • Bräckehäxan
    Anonym (Gör om, gör rätt) skrev 2011-09-02 14:26:53 följande:
    Nej, så länge ingen sekretess bryts så får förskolan kontakta BVC för råd. Vi har just kollat upp detta i vår kommun.
    men sekretessen bryts ju  när förskolan kontaktar BVC för att diskutera ett enskilt barn utan förädlrars medgivande...
  • Bräckehäxan
    Anonym (Gör om, gör rätt) skrev 2011-09-02 14:42:19 följande:
    Inte om dom inte nämner vilket barn det gäller
    ja, men precis, jag skrev ju enskilt barn!

    men hur menar du att det har skett i detta fallet, när flörskolan och bvc går ihop om ett möte med specifika föräldrar. Hur menar du att sekretessen då inte brutits?

    Förskolan hade kunna be om generella råd av BVC för bemötandet av ett barn med övervikt, utan att lämna några uppgifter om vad förskolläraren hette, vilken förskola och avdelning hon/han jobbade på, och därefter bett om råd utan att avslöja vilket barn det gäller. Men detta har knappast skett då bvc siotter med på ett möte med föräldrarna... förstår ej din tankegång..
  • Bräckehäxan
    Anonym (Gör om, gör rätt) skrev 2011-09-02 14:45:19 följande:
    Det är ju inte säkert, vi vet ju inte alls hur det har gått till...
    enligt TS handlar det om ett utvecklingssamtal. Utvecklingssamtal genomförs ett /barn, så nog var bvc personligt riktade till just detta föräldraparet och deras barn.

    eller du menar att bvc kanske satt med på alla utvecklingssamtal och diskuterade övervikt med alla barn på förskolan? det var bara allmän information?
  • Bräckehäxan

    varför vågar ingen stå för vad de anser och sina åsikter!? i princip alla som diskuterar här inne har valt att vara anonyma, jag undrar varför???

  • Bräckehäxan
    cloudberry79 skrev 2011-09-02 14:50:36 följande:
    Det vet vi ju inte, det kan ju vara så att BVC-sköterskan finns i kommunens elevhälsoråd eller liknande och informerar på samtliga utvecklingssamtal för fyraåringar t.ex. Helt omöjligt att veta utifrån trådstarten.
    ja det var ju det jag frågade, om det var en möjlighet?
  • Bräckehäxan
    vetvadjagvill skrev 2011-09-02 15:32:54 följande:
    fast man får ju diskutera anonymt och det kan vara ganska skönt att berätta hur man själv haft det som anonym, så ingen dömer en i en annan tråd man inte är anonym i.

    dock verkar många ta anonymitetens tillfälle att kasta skit och vara otrevliga istället.  

            
    ja, klart man får vara anonym, tycker bara jag ser tendensen på familjeliv, att så fort det är en tråd som har möjlighet att vara anonym, så är mestadels av de som väljer att svara anonyma, bara för att möjligheten finns, känns det som...

    jag förstår de som utelämnar sig själva, att man vill skydda sin identitet. men när man bara helt rakt upp och ner säger sin åsikt så tycker jag man kan vara så rak i ryggen att kunna stå för den. Familjeliv är ändå ett ganska anonymt forum, det är inte så att man skriver under med sitt fullständiga namn och adress, utan man har en avatar och ett alias.
  • Bräckehäxan
    Anonym (men) skrev 2011-09-02 16:10:37 följande:
    Du missförstod nog mej lite där ..eller så skrev jag lite avigt .
    Men blir faktiskt lite upprörd över att TS  skriver om hur dom blivit behandlade pga av situationen och sen att det verkar som om väldigt många anser att det är helt ok att sekretessbrott begås osv pga av dels att dom själva är överviktiga sen att barnet är överviktigt och att det inte på något sätt har skötts enligt dom regler och lagar som finns.
    tumbs up!
    Jag är så glad att det kom in fler kunnaiga och reddu upp denna röra!

    det var fel av förskolan rent juridiskt sätt... sen kan man alltid diskutera den moraliska aspekten...
  • Bräckehäxan
    Anonym (men) skrev 2011-09-02 16:57:32 följande:
    absolut och jag lever i förnekelse jag med..
    Bor i sthlm innerstad  så chansen för att mina barn ska få problem med astma/allergi skyhögt högre än om någon bor på landet..då är det allvarliga typer av problem som vi talar om i framtiden ..då ska jag per automatik "stå" ut med granskning i mitt privatliv och anses som en dålig förälder...för jag väljer ju trots allt att bo här med mina barn.

    Då är jag givetvis öppen för att ta emot den typen av integritetskränkning och ser det som helt ok att "anmälas utanför lagens preferensramar" .
    Två av mina barn har drabbats av barnastma , typiskt för barn som föds i det här området , men sen får jag två till och bara det och alla andra föräldrar här som har sina med samma problem..herregud varför reagerar ingen på det..vi väljer ju att bo kvar.
    Varför sitter inte BVC på våra möten på dagis.

    Men ändå har jag aldrig hört någon bemötas med orden "ni gör fel ni väljer fel väg "..men det är klart..fetma stör andra och det gör inte andra saker i samhället..man kan ju inte tracka ner på folk som väljer att bo i  innerstaden oavsett om dom vet om att barnen får problem för livet eller inte,
    För här har ingen rätt att kränka vuxna för deras val av hur vardagen ser ut...

    Så är man fet så är man villebråd och tacksamt att hacka på oavsett om det har begåtts sekretessbrott..men väljer man att bo i bättre kvarter med en känd problematik som kan/har påverkat barn då är vi utanför drevet..
    Intressant vinkling!
  • Bräckehäxan
    Anonym (förskollärare) skrev 2011-09-03 22:01:31 följande:
    Oavsett om TS dotter är överviktig eller ej - och ja, det är hon ju - så kan ju inte förskolan kontakta bvc på det viset.
    Både BVC och förskolan är bundna av tystnadsplikt och man måste ha föräldrarnas tillåtelse för att kunna samarbeta kring ett barn.

    Jag tycker ändå att det är bra att förskolan försöker göra något - men som sagt - den vägen de valt är fel och olaglig.

    I extrema fall så tycker jag att man kan göra en orosanmälan till socialtjänsten om man inte når fram till föräldrarna.

    Jag har själv erfarenhet av att kämpa för att stötta föräldrarna till en gravt överviktig flicka - det är inte lätt på något sätt!
  • Bräckehäxan
    leona skrev 2011-09-04 00:41:02 följande:

    Tycker alla pratar så mycket om tystnadsplikt på förskolor o bvc.. Är det ingen som vet att  förskolor har ANMÄLNINGSPLIKT också? Om dom ser barn som far illa ska dom först prata med föräldrarna, funkar inte det ska det änmälas. För att hjälpa o skydda våra barn =)


    Annika i Gbg skrev 2011-09-04 08:06:35 följande:
    Citerar mig själv istället för att hänvisa till inlägget... Är det verkligen ingen som vet att bvc och förskolor samarbetar runt barnen? Och att det ska sägas vid inskolningen? Eller är det bara i min ankdamm vi gör så?
    oavsett om man har ett nära samarbete på lokal eller nationell nivå, så måste ju skollagen och sekretessen gälla oavsett! Klart man kan ha ett samarbete, men så fort det handlar om enskilda barn så måste ju sekretessen gälla!
Svar på tråden Dagis o BVC gick bakom ryggen på oss och tvingade på oss ett möte