• Anonym (Besviken)

    Dagis o BVC gick bakom ryggen på oss och tvingade på oss ett möte

    Jag är så jävla arg. Har just kommit hem från utvecklingsamtal på dagis. När vi kom dit så var det en sköterska fr BVC där också och de påstog att vi inte tog hand om våran dotter och att de tycker att hon är för tjock. Får de bara tvinga oss att bara sitta där och höra på allt skitprat de säger utan att vi kunde ha sagt att vi inte vill träffa dem?

    Sköterskan på BVC har pratat om det där förut och vi har sagt att det inte är något problem men nu är dagsi på nåt jävla sätt inblandat också.

    Får de göra såhär utan att vi ville det? Är det inte vi som bestämmer om vilka som ska disskutera vår dotter?

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2011-09-01 16:05
    Jag läser allt ni skriver och jag hinner inte med att svara men jag ska fortsätta läsa senare ikväll. Jag ska prata med min sambo också och visa vad ni skriver , att ni alla tycker att hon är överviktig på riktigt och inte bara rund som vi tycker. Kanske har vi valt att inte vilja se men när så många säger att vi gör fel känns det konstigt. Jag skriver mer senare.

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2011-09-04 18:26
    Jag vill bara säga att jag har läst tråden flera gånger. Blädrat framochtillbaka och läst, och gråtit.
    Ja, jag förstår att vi har blundat för att vår tjej är för stor. Vi vet att vi har problem jag och sambon, men vi har inte velat se att dottern redan har samma problem också.

    I morgon bitti ska jag ringa till BVC och prata med sköterskan och säga att vi vill ha hjälp, för vår skull och för dotterns skull.
    Jag vet inte vad man kan få för hjälp men jag hoppas att vi iallafall kan få hjälp så att vi kan vända situationen vi är i.
    Det sista vi vill är ju att dottern ska må dåligt för att vi inte ville se vad som var rätt.

  • Svar på tråden Dagis o BVC gick bakom ryggen på oss och tvingade på oss ett möte
  • Anonym (my)

    Wow det var inte lite hon vägde :O lika mycket som min 8½ åriga dotter som är 135 cm lång!!

  • Mejamus

    TS, det verkar som du har insett allvaret i din dotters vikt och hennes framtida hälsa och jag hoppas ni får ordning på det.  
    Min son är 6 år och är 20-25 cm längre än din dotter, väger 28,6kg och anses som överviktig och det är jättesvårt att få ner hans vikt. Han är motvillig till motion och som du säger man bantar ju inte gärna ett barn. Det man kan försöka med är att få vikten att stå still istället för att få ner den och medans barnet växer så rinner hullet av. Men ni måste verkligen se över vad er dotter äter. Fast allt det här har säkert redan någon skrivit, har inte läst hela tråden, bara TS inlägg. Jag hoppas ni får bra hjälp från BVC och dagis istället för bara att dom säger åt er att ni gör fel!

  • Furstinna

    "Efter en inbjudan eller på eget initiativ kan sjuksköterskan, läkaren och psykologen


    besöka förskolan för generell diskussion och information utan föräldrars medgivande. Det


    är däremot en fördel om föräldrarna i förväg informeras om planerade besök så att de


    kan närvara eller komma med frågor och synpunkter. Om enskilt namngivet barn skall


    diskuteras skall samtycke erhållas av barnets vårdnadshavare. Om detta ej är möjligt


    kan man ibland diskutera en problemställning utan att nämna namn, för att få råd och


    stöd för fortsatt handläggning."

    Barnet behöver alltså inte vara namngivet när förskolan kontaktat bvc OCH föräldrana har blivit informerade tidigare även om de nekats.

  • slemtorsk i din bralla
    Anonym (Vågar inte...) skrev 2011-09-02 09:22:06 följande:
    Slemtorsk...: Oavsett om de gjort rätt eller fel å har väl föräldrarna rätt att veta att BVC-personalen är inbjudna till mötet? Det finns väl ingen som kan tvinga dem att sitta kvar och lyssna om de inte vill??? Oavsett om det handlar om övervikt, bråkig unge etc etc etc...

    Tänk dig själv att sitta där och tro att du ska ha ett utvecklingssamtal om din dotters utveckling i förskolan och mötas av något helt annat. Jag skulle känna mig oerhört kränkt!!!
    Både och....bvc har redan gjort TS uppmärksam på problematiken men hon har blundat för den... förskolan har uppmärksammat och säkerligen gjort påpekanden.. nu är oron så stor att man väljer att gå den rätta vägen genom att kalla in skolhälsovården... de hade kunnat göra en anmälan till soc som säkerligen hade kränkt ännu mer...

    Att känna sig kränkt är för övrigt ett ganska urvattnat uttryck...klart hon blir arg, ledsen och känner sig väldigt sviken... men det är faktikst så att den som har gjort fel här är inte myndigheterna utan de har valt en mjukare linje... det är TS själv som gjort fel och det är då man blir som argast..tro mig... jag har inte varit i hennes sits men jag har varit ute för saker som fått mig att reagera på samma sätt så att säga......

    Det handlar om ett barns liv här som måste räddas... hon är sjukligt fet och hon har inte ens börjat skolan, man ser också att föräldrarna har problem...

    En alkoholist som ställs inför en intervention känner sig också kränkt, särskilt om han inte är beredd att förändra sitt beteende.......

    Förskolan gjorde rätt.. inget snack om saken...

    Dessutom kan man genom TS uppdatering se att hon börjar förstå och har tänkt efter.. kan vi inte bara släppa detta och istället försöka stötta en person som faktiskt är på botten men börjar förstå att hon måste och kan ta sig upp???????

    Det är aldrig lätt att få höra sanningen och glöm inte att vi får bara EN sida av saken här.....vi har varken BVC eller förskolans sida och vi vet inte hur mycket de har försökt tidigare...ett sånt här möte kommer sällan som en blixt från en klar himmel och problemet lär ju inte försvinna för att dagis ev har gjort fel (vilket de inte har)
  • h8him
    slemtorsk i din bralla skrev 2011-09-02 09:11:17 följande:
    Detta är inte sant.. förskolan har rätt att bjuda in BVC till elevvårdskonferens (vet inte om det kallas så inom förskolan) de har en oro för barnet och dess utveckling och väljer att bjuda in bvc som sakunniga inom området.

    Sitter just nu på ett konditori och äter frukost och orkar inte söka efter lagparagrafer som stödjer detta men då jag har arbetat inom skola och barnomsorg större delen av mitt liv känner jag väl till vad man får och inte får göra i detta fallet.

    Vi vet inte vad som hade sagts i detta fallet och tystnadsplikten gäller enbart då det inte handlar om ett barns hälsa... som lärare har jag tex tystnadsplikt tom emot föräldrarna...om inte en elev /ett barn berättar något för mig som tyder på att barnet skadas på ett eller annat vis, då får man koppla in skolhälsovården och föräldrarna... BVC är förskolans skolhälsovård.. svårare än så är det inte.

    Vi kan diskutera detta till dödagar men OM TS nu skulle få för sig att anmäla så skulle inget hända eftersom inget fel har begåtts
    Elevvårdskonferens får de bjuda in till så klart men för att blanda in BVC eller läkare från vårdcentralen krävs föräldrarnas godkännande

    BVC får närvara för en generell diskussion om ett ämne på t.ex ett föräldramöte men de får inte gå närvara för att diskutera ett specifikt barns problem med förskolepersonalen utan föräldrarnas medgivande.

    BVC är inte förskolans skolhälsovård...
  • Anonym (Vågar inte...)

    Slemtorsk...: Tack för den informationen!!! Jag förstår att samtycke inte alltid kan fås och att det blir en svår situation för alla i det läget...

    Jag undrar vart TS tagit vägen?!?  

  • Lindadjo

    Nu har jag inte läst vad alla skrivit. Men jag kan inte riktigt förstå varför du blir så arg på bvc och på förskolan? Det kan väl mycket väl vara så att det är dagis som dragit in bvc i det här och inte tvärt om. Jag skulle ta emot hjälpen som erbjuds. Det är ju inte för att säga att ni är dåliga föräldrar de gör så här, det är ju för att hjälpa barnet!
    Jag tar alltid emot hjälp som erbjuds, och det har blivit en hel del genom åren, för mina pojkar har båda varit sena med talet... nu har det ju visat sig att det inte varit något fel på de, utan de är bara sena.. men jag har fått både extra hörseltester utförda och de har blivit ordentligt kollade.
    Jag kan ju tycka att 31 kg till 105 cm är ganska mycket, även om hon kanske inte är jättetjock i den benämningen. Tänker på min mellanpojke som absolut inte är tjock, men stabbig och grov. Men han väger 25 kg till 124 cm. Att ta bort 2 dm på hans längd och dessutom lägga till 5 kg, det låter inte som någon direkt hälsosam vikt för ett så litet barn. Det är väl jättebra att ta tag i det NU! När hon är så pass liten, så slipper hon lida över det sen när hon blir lite äldre, och mer medveten. Det är inte roligt att börja skolan och bli retad av de andra barnen för att man är överviktigt *vet*.

    Sluta nu att ta illa upp själv! Ta emot den hjälp ni erbjuds, det är som sagt inte för att säga att ni är dåliga föräldrar, det är för er lilla flickas skull som förskolan och bvc tagit upp det här med er. Det skadar väl inte!


    2010 blev ett bra år! Har +:at
  • slemtorsk i din bralla
    h8him skrev 2011-09-02 09:27:06 följande:
    Elevvårdskonferens får de bjuda in till så klart men för att blanda in BVC eller läkare från vårdcentralen krävs föräldrarnas godkännande

    BVC får närvara för en generell diskussion om ett ämne på t.ex ett föräldramöte men de får inte gå närvara för att diskutera ett specifikt barns problem med förskolepersonalen utan föräldrarnas medgivande.

    BVC är inte förskolans skolhälsovård...
    h8him skrev 2011-09-02 09:27:06 följande:
    Elevvårdskonferens får de bjuda in till så klart men för att blanda in BVC eller läkare från vårdcentralen krävs föräldrarnas godkännande

    BVC får närvara för en generell diskussion om ett ämne på t.ex ett föräldramöte men de får inte gå närvara för att diskutera ett specifikt barns problem med förskolepersonalen utan föräldrarnas medgivande.

    BVC är inte förskolans skolhälsovård...
    jo bvc är förskolans skolhälsovård......

    och som vanligt när det handlar om diskussioner om juridik så läser du lagboken som satan läser bibeln... du har fel h8him, tyvärr......

    Det finns i en del kommuner en egen "skolsköterska" knuten till förskolan men denne är anställd av bvc, när barnen börjar förskoleklass vid 6 års ålder skrivs de ur från BVC och in i skolhälsovården på respektive skola... före dess är BVC samma sak och har samma befogenheter som skolhälsovården.
  • LillaStora

    Även om ni inte tycker att hon är väldigt överviktig så är hon ju det. Hon väger mer än min dotter som är nio år och 137cm lång.
    Det är nu ni kan göra någonting åt det, ju äldre hon blir desto svårare blir det för er att kunna hjälpa henne.
    Min systerdotter var överviktig när hon var liten och när hon var fyra år vägde hon ca 5 kg mer n hon borde och enligt dietisten så är det detsamma som ungefär 20-25 kg övervikt på en vuxen!

    jag kan hålla med om att både bvc och förskolan gjort fel som gått bakom ryggen på er och de ska ju eftersträva ert samtycke.
    Men samtidigt borde du ju vara tacksam att de bryr sig om er dotters hälsa och välmående!


    Källa 021007 Smilla 110614
Svar på tråden Dagis o BVC gick bakom ryggen på oss och tvingade på oss ett möte