Svar på tråden Hur mycket arvode har ni`?
 • Anonym (budge­t)
  Ons 15 jan 2014 10:19
  104277 visningar
  126 svar
  Inlägg från Anonym (budget) Visa alla inlägg

  Hur mycket arvode har ni`?

  Mandel skrev 2013-11-13 06:08:42 följande:
  Är det olika konton sedan hos själva socialen eller får de en klumpsumma som ska räcka till allt? Behöver de redovisa varje kostnadsställe var för sig vid redovisningen för nästa års budget och tilldelning eller hur fungerar det?
  Tänkte mest på att det normala är att varje myndighet eller instans får en pott och sedan har de själva mandat att fördela den potten på de poster som behöver det.
  Och med tanke på att så många protesterar mot den hårdare sjukförsäkringen och folk blir utförsäkrade och får gå till soc och soc saknar pengar för detta så känns det galet att de då i samma veva stjäl barn och tvångsplacerar bara för att inte få minskade budgetanslag nästa år.
  Minus på ena kontot och plus på det andra? 
  Det går till ungefär så här, men det kan skilja sig lite åt mellan olika kommuner beroende på vilken typ av organisation man har. Kommunfullmäktige beslutar om kommunens budget. I den budgeten får socialnämnden en viss summa pengar för att bedriva socialtjänst, skolnämnden får en annan summa för att bedriva skola osv.

  Sedan gör socialnämnden en internbudget, dvs fördelar ut pengarna mellan olika verksamheter. X antal kronor till försörjningsstöd, x antal kronor till missbruksvård etc. Sedan ska varje verksamhet hålla sin budget. Om det är så att försörjningsstöd går back så kanske missbruksvården inte haft så stora utgifter som man räknat med och då går det ändå plus minus noll för hela socialnämnden. 

  Det är inte så att nämnden per automatik får mindre pengar nästa år om man inte har förbrukat alla sina pengar. Om så är fallet (vilket nog är väldigt sällsynt) så förklarar man varför man inte gjorde slut på alla pengar och så säger man antagligen att man förväntar sig att göra slut på alla pengar nästa år. Det vanligaste är dock att socialnämnden går plus minus noll eller att man går back, eftersom olika former av placeringar är väldigt dyrt. Jag vet dock inte om familjehem är så dyrt men många andra typer av placeringar är väldigt dyra. I extrema fall kan en person kosta flera miljoner om året (obs, det exemplet är INTE en familjehemsplacering men det är ett exempel från verkligheten).

  Sjukförsäkringen hanteras inte av kommunen utan av staten. 
Svar på tråden Hur mycket arvode har ni`?
Logga in
Bli medlem
Svara i tråden...