• callimero

    45 år och planerar IVF

    Vilket bra initiativ Lully! Jag kämpar fortfarande med hopp om egna ägg. Speciellt som det framkommit på senare tid att vår grundorsak till IVF, grav manlig faktor, kan vara en del av förklaringen att vi inte lyckats. De hävdade envist på Sophiahemmet där vi gjort de flesta försök att ALLT beror på mina ägg.

    På frågan om det kan vara ide´att testa spermadonator nekade de bestämt. De rekommenderade ÄD. Men när vi kontaktat ÄD-kliniker vill de inte göra ÄD med så dåliga spermier utan rekommenderar även donator där med. Känns väldigt tungt att inte fått veta att det kunde vara värt att försöka med mina ägg + donator tidigare men vi vill göra några försök innan vi släpper allt för att se om mina ägg reagerar annorlunda med ideala spermier.

    Ibland känns det oerhört jobbigt att behöva "försvara sig" på frågan om varför man inte gett upp och gör ÄD eller ED. Men det är en resa och process som hos oss alla tar olika tid och form.

    På CFC, som jag instämmer med övrigas erfarenhet av, säger de att så länge man får ut ägg och de bir befruktade så finns chansen. Även om man ska vara medveten om hur chanserna ser ut. Och det ÄR man efter alla år vilket jag fö är oerhört less på att få föreläst för mig för femtioelfte gången!

  • callimero

    Känner så igen mig i dina tankar Luly. Man är så förbaskat utelämnad. Trots att det vid utredningen visade att inga fel fanns hos mig utan vi var förmodligen barnlösa pga mannens ytterst få och ej ideala spermier utan hänvisads direkt till ICSI så talade läkarna efter detta enbart till mig och om hur min ålder var anledningen till att försök efter försök misslyckats.

    Vi har frågat om spermadonation kan vara ett alternativ men blivit mer eller mindre idiotförklarade. ÄD är vad de rekommenderar, men så nu då jag kontaktat ÄD-klniker vill de inte göra försök med min mans dåliga resultat. Det känns som om klinikerna med sitt ständiga nekande till hur spermierna kan påverka målat in oss i ett hörn. De har bemött mig närmast föraktfullt när jag kommit med studier som tagit upp olika behandlingar av mannen eller hur spermierna kan påverka resultatet. Har god lust att stämma dom. Så klart man litar på att en klinik som gång på gång nekar bestämt att det skulle bero på annat än mina gamla ägg. Och så har det alltså låtit sedan vi började när jag var 40. Det är många som lyckats i den åldern och med sämre värden än mina.

    Det känns som att det är tabu att tala om spermierna eller andra skäl när kvinnan är 40+, utan helst ska man som besvärligt misslyckande för deras statistik försvinna.

    Nu har jag tex sökt hjälphos gyn då jag haft konstanta småblödningar, varje dag i snart en månad. "Det är sånt man får räkna med vid din ålder" var hennes svar! Jag har aldrig haft problem med detta, alltid haft regelbunden mens och ÄL. Jag hoppas nu det beror på att jag äter Neovletta som en form av lättare nedregelering inför nytt IVF men jag har gjort så en 7-8 gånger och aldrig blödit. Så klart är jag oroad detta inte är ultimat innan nytt försök. Men blir framför allt oerhört ledsen över hur illa och nonchalant man blir bemött.

  • callimero

    Finfina och myran, det kanske är bra att ta sina värden men personligen orkar jag inte mer utan litar mer till hur kroppen reagerar på nästa IVF-försök. Man kan tex ha riktigt lågt AMH - dvs få ägg, men ändå ha bra kvalitet kvar. Det känns mer som ett lotteri + att försöka få en klinik att verkligen engagera sig i vår ålder.

  • callimero
    finafina skrev 2011-09-26 12:55:04 följande:
    Inser att det finns så mycket kunskap här... Tjejer skulle gärna få lite tips på dom två- tre - fyra viktigaste tillskott ni tycker man behöver... visst är det omega 3, Något extra bra märke? Folsyra? någon vitamin tablett? Något annat som ni tycker är väldigt bra? Vill hålla det enkelt men ändå öka mina changser....

    kram på er 
    Omega3 spelar nog ingen roll vilket märke så länge man köper på tex Apoteket.
    D-vitamin har visat sig kunna boosta chanserna att bli gravid. Många har brist och det krävs rätt hög dos har man nyligen kommit fram till. Det görs forskning där man kombinerar ivf med hög dos D-vitamin i injektionsform.
    Folsyra och B-vitaminer. Multi- vitamin och mineraltablett är bra. Sen finns det en massa teorier om att vetegräs och Maca ev kan sänka ett högt FSH. Jag tar ett pulver som heter Supergreens som innehåller allt från broccoli, vetegräs, spirulina mm. Smakar tyvärr akvarievatten.

    Sen finns mer avancerade preparat som DHEA (USA och UK tex) och Inofolic (Italien). Dessa finns bara att beställa på nätet från utlandet. Googla runt och läs om det kan vara något. 
  • callimero

    Har samma erfarenhet att akupunktörer gärna vill att det ska gå minst 3 månader av behandling innan man gör ivf. Svårt att få ihop när klockan tickar. Jag går nu i kombinerad zonterapi och akupunktur hos Lotta på Kungsholmen. Tidigare gick jag en längre tid hos Susana Quintela men blev till slut bara nedstämd och stressad av att hon var så anti hormoner och ivf. Fick påminna var och varannan gång att vi inte hade något val pga grav manlig faktor. Till slut tröttnade jag på att försvara mig. Det räckte att jag var tvungen att försvara önskan att göra fler försök inför Sophiahemmet och deras åldersfascism.

  • callimero

    Ja jag tror det är viktigt att själv bestämma sig för att jag går på tex akupunktur för att det ev kan förbättra lite kontra om jag inte gör något alls. Sen göra klart för den man går till att tidsplanen ser ut så här och det är vad vi har att jobba med. Så kanske man slipper hamna i destruktiva diskussioner som bara stressar för då är det bara slös med pengar och energi.

    Jag tyckte programmet var sådär, vågade inte gå riktigt på djupet och det framgick inte hur alla orättvisa regler ser ut med åldersgränser och landstingsfinansierade försök etc. Sen kunde de väl hoppa över att ta upp skräckexemplet på surrogathemmet i Thailand kan jag tycka. Blir så sensations-jobbigt och hur långt är inte det från allas vår verklighet?

  • callimero

    Lulu - jag har även hört från en tjej här som går i Italien, där testar det LH på cd 1 eller 2, minns ej säkert, för att fastställa vilket preparat som är bäst. Alltså Gonal-f eller Puregon. Eller Menopur / Fostimon som även innehåller just LH. Har frågat CFC men det var tyvärr svar a la fågelholk där med.

  • callimero

    Det togs i samband med utredningen men inte sen. LH alltså.

    Jag har också hört att Menopur etc ska funka bäst på oss äldre men det kan också variera mellan cykler beroende på hur ens värde är.

    Ja hur ska man gå vidare och ta prov samt tolka dessa när ingen vill befatta sig med dessa? Min ordinarie gyn har förklarat att de minsann inte tar emot patienter över 43 när det gäller fertilitet. Jag har gått på samma mottagning sedan i 20-årsåldern och tycker de borde skämmas!

  • callimero
    myran6801 skrev 2011-09-28 13:39:08 följande:
    Kan man inte be samarbetsläkaren ta de där proverna o sedan som ni säger bestämma själv om man vill köra. Jag är säker på att det är superviktigt för vid två sv mina fyra Ivf har jag bara fått ett ynka ägg. Det var säkert sådana cykler som jag inte borde gjort Ivf!!!! Kalimero, vi går ju hos samma Gyn, kan vi inte få till sådana test tror du?
    Ska fråga honom. Funderar dock på hur tillförlitligt det är i mitt fall då jag knaprar Neovletta inför nytt försök. Det kanske påverkar värdena?

    Har blödit konstant nu i en månad vilket kanske beror på dessa, verkar inte finnas annan förklaring enligt gyn. Är orolig om det kan påverka också, slemhinnan tex. Men förhoppningsvis rättar det till sig när jag slutar ta dessa och får "mens". Jag får så ojämn äggtillväxt annars när jag kör igång med korta och spraya vill jag inte. Gjorde så första försöket och alla de 9 folliklar jag hade var borta när jag gjorde ÄP.
  • callimero
    Lully Hill skrev 2011-09-28 14:23:42 följande:
    Det här med Nevoletta är nytt för mig!
     Berätta gärna mer. Varför vill det att du äter det? Vilken effekt skall det ha? Är det CFC som föreslagit detta?
    Det är p-piller. Råder lite olika bud om det, men vissa kliniker använder det som en form av mjukare nedreglering. CFC tror inte på det, inte Falun heller. Sophiehemmet var de som föreslog det. Jag har inte fått sämre resultat med ivarjefall och det blir enklare att planera in försöken. Får man som jag en ledande follikel som är mycket större än övriga är det svårt att parera när ÄP ska ske. Som vanligt får jag bara diffusa mummelsvar på frågan varför det inte skulle kunna vara bra.

    Less på att vara min egen dr och betala en massa. Synd man inte kan köpa ett gör-det-själv-kit för IVF!
Svar på tråden 45 år och planerar IVF