Vegetarisk barnmat
Hej, jag bidrar gärna med lite recept till denna tråd.
Jag har en pojke på nio månader som äter vegetariskmat. Vi kom igång ganska sent med mat men har redan hittat några favoriter.
Jag har själv varit vegan och äter idag varken kött eller mejeriprodukter. Jag har dock börjat komplettera min kost med fisk och ägg och äter det ca två ggr i veckan. Min plan är att introducera både fisk, ägg och mejeriprodukter till min pojke innan jag slutar amma för att undvika allergi, men att vår kost i huvudsak är vegetarisk.
Här kommer några recept:
Linshummus
1 dl ekologiska röda linser (järn/protein)
1 tsk olivolja
1 tsk tahini (kan bytas mot mixade och rostade sesamfrön/solrosfrön/pumpafrön/jordnötter)
1/2 vitlök (gärna lite lätt rostad i panna för mildare smak)
1/2 dl färsk ekologisk basilika
en skvätt citron
lite ärtor (gör det lite sötare) (järn)
ev en nypa örtsalt om barnet är över ett
Mixa allt till en smet och servera med frukt, gärna äpple eller päron som är mer frisk i smaken.
Ha i extra rapsolja om de verkar torr, den skall vara krämig och mjuk.
Tomatgryta i järngryta
2 dl ekologiska (ej konserverad) krossade tomater
1/2 vitlök
2 cm purjolök eller annan lök
lite timjan (har en sötma som är trevlig och som balanserar tomaterna)
1 tsk tomatpure
även här kan man blanda i röda linser för konsistensen och järn när grytan mixas.
lite broccoli (järn)
Lite ärtor (järn)
Koka hirs och ha alltid lite i kylskåpet, det är enkelt att bara pressa genom vitlökspress och innehåller
järn, zink och massa andra nyttigheter i jämförelse med pasta och ris som verkar vara stående i många hushåll och som har ett extremt dåligt näringsvärde.
Riv lite äpple till grytan så balanserar sötman i äpplet syran i tomaterna, äpplet skall tillsättas vid måltid och inte upphettas i grytan. Ge gärna apelsin, kiwi eller annan c-vitaminrik frukt till som hjälper järnupptaget.
Sista receptet för dagen är en enkel currygryta
2 cm purjolök eller annan lök
1/2 vitlök
liite, ytterst lite grönsaksbuljong och smaka av så att det inte blir för salt.
2 dl !Mat vegetabilisk matlaningsgrädde (rapsolja och havremjölk)
lite curry
ärtor
broccoli
morot
ekologisk fast tofu.
Stek lök, vitlök, curry och buljong lite lätt i grytan för att få fram smakerna mer. Häll i matgrädde, ärtor, broccoli, morot och tofu och koka tills grönsakerna är mjuka. Mixa allt och servera med hirs, grytan blir förvånansvärt krämig av både grädden och tofun. Min pojke äter gärna detta med lite frukt också, ex äpple eller banan.
Avokado och päronmos
mixa ihop och servera, en riktig favorit det också!