Forum
Varje medlem är ansvarig för sina inlägg.
  • Portionskontroll med Måltidsmåttet

    Allévo - Sveriges största viktresa Allévo - Sveriges största viktresa
    Mån 3 okt 2011 08:48 Läst 5364 gånger Totalt 6 svar
    Dietis­t Viveca Annell
    Visa endast
    Mån 3 okt 2011 08:48

    Har du svårt att veta hur stor en normalportion är? Då är du inte ensam. Tallriksmodellen är ett bra hjälpmedel att få rätt balans i måltiden. Men tallriken kan vara olika stor och det går att lägga mat på höjden.


    Måltidsmåttet bygger på tallriksmodellen och visar hur stor en normalportion är. Med måltidsmåttet får du portionskontroll. Måltidsmåttet finns för kvinna och för man.


     


    Måltidsmåttet har fyra måttsatser:


    Grönt mått för grönsaker. Med gröna måttet kommer du upp i rekommenderad mängd grönsaker.

     


    Oranget mått för kolhydratrika livsmedel. Potatis, pasta, ris, bulgur, couscous, matvete mfl

     


     


    Blå mått för proteinrika livsmedel.  Kött, fisk, fågel, quorn, sojaalternativ mfl

     


    Gult mått för sås. Sås finns inte med i tallriksmodellen men det är lätt att ta för mycket sås. Med såsmåttet får du en lagom såsportion.

     


    Måltidsmåttet är framtaget normalenergiförbrukande kvinna och man med normal fysisk aktivitet.

  • Dietis­t Viveca Annell
    Visa endast
    Mån 3 okt 2011 08:51 #1
    Dietist Viveca Annell skrev 2011-10-03 08:48:25 följande:

    Har du svårt att veta hur stor en normalportion är? Då är du inte ensam. Tallriksmodellen är ett bra hjälpmedel att få rätt balans i måltiden. Men tallriken kan vara olika stor och det går att lägga mat på höjden.


    Måltidsmåttet bygger på tallriksmodellen och visar hur stor en normalportion är. Med måltidsmåttet får du portionskontroll. Måltidsmåttet finns för kvinna och för man.


     


    Måltidsmåttet har fyra måttsatser:


    Grönt mått för grönsaker. Med gröna måttet kommer du upp i rekommenderad mängd grönsaker.

     


    Oranget mått för kolhydratrika livsmedel. Potatis, pasta, ris, bulgur, couscous, matvete mfl

     


     


    Blå mått för proteinrika livsmedel.  Kött, fisk, fågel, quorn, sojaalternativ mfl

     


    Gult mått för sås. Sås finns inte med i tallriksmodellen men det är lätt att ta för mycket sås. Med såsmåttet får du en lagom såsportion.

     


    Måltidsmåttet är framtaget normalenergiförbrukande kvinna och man med normal fysisk aktivitet.


     
    Det blev lite rörig information, det ska ju vara uppdelat i mått 1, 2, 3 och 4Glad
  • Dietis­t Viveca Annell
    Visa endast
    Mån 3 okt 2011 16:04 #2

    Måltidsmåttet för viktnedgång


     


    Måltidsmåttets portionsstorlekar är beräknade att ge lagom mängd energi för normalviktig normalenergiförbrukare. Äter du en bra frukost, ett par mindre mellanmål samt lunch och middag enligt måltidsmåttet håller du vikten.  


     


    Under viktnedgång kan du:


    -       gärna äta ännu mer grönsaker än det gröna måttet visar


    -       ta något mindre av kolhydratrika livsmedel i orange måttet


    -       ta lite mindre sås


    -       äta så mycket protein som blå måttet visar

  • Dietis­t Viveca Annell
    Visa endast
    Tis 4 okt 2011 08:22 #3

    Den gröna måttsatsen


    I det gröna måttet lägger du grönsaker och rotfrukter. Det kan vara både råa, kalla grönsaker och kokta, wokade eller ugnsbakade. Gröna måttet är ett minimum, du får gärna äta mer grönsaker! Det enda undantaget är avokado (som egentligen är en frukt). Avokado innehåller 15% fett. Fettet är nyttigt men energirikt. En halv avokado är lagom portion.


     


    Variera gärna mellan olika grönsaker och rotfrukter. Ju fler färger du väljer på grönsakerna ju fler nyttigheter får du.

  • Dietis­t Viveca Annell
    Visa endast
    Ons 5 okt 2011 09:05 #4

    Den orange måttsatsen


     


    Det orange måttet fyller du med kolhydratrika livsmedel. Dit hör potatis, pasta, ris, bulgur, couscous, matvete, kamutvete, matkorn mfl gryner och korn. Välj gärna fullkornsprodukter. Fullkornsprodukter ger mer fiber och näringsämnen. Och de mättar bättre.


     


    Under viktnedgång föreslår jag att du fyller måttet till ca 2/3. När du har nått din målvikt ger det orange måttet lagom portionsstorlek för kolhydratrika livsmedel.

  • Dietis­t Viveca Annell
    Visa endast
    Tor 6 okt 2011 07:33 #5

    Den blå måttsatsen


    I det blå måttet lägger du proteinrika livsmedel helt kött, köttfärs, korv, fisk, skaldjur, kyckling, kalkon, omelett, quorn, sojaprodukter, tofu. Helt kött och korv kan du skära i mindre bitar så det får plats i måttet.


     


    Variera dina proteinrika livsmedel och ät gärna vegetariskt någon dag i veckan. Fisk är en den bästa källan till omega 3 och rekommendationen för fisk är 2-3 portioner/vecka. Kött och inälvsmat innehåller det viktiga hem-järnet, det järn som kroppen tar upp lättast. Kyckling och kalkon är fattig på järn men innehåller många andra viktiga mineraler, quorn är mycket rik på zink.

    Fyll proteinmåttet till kanten även under viktminskning. Det är viktigt att tillgodose protein när energiinatget är lågt för att inte förlora muskelmassa. Protein är det näringsämne som mättar bäst.

  • Dietis­t Viveca Annell
    Visa endast
    Fre 7 okt 2011 08:05 #6

    Den gula måttsatsen


    Det gula måttet använder när du äter sås i måltiden. Mängden sås kan lätt bli riklig. Med såsmåttet får du lagom mängd sås.

Endast gruppmedlemmar kan skapa trådar i gruppen.
Logga in
Bli medlem
Medlemsregistreringen är tillsvidare avstängd mellan 00:00 och 07:00. Vänligen återkom senare.

Innehåll

Innehåll

Svara i tråden...

Innehåll