Förmaksflimmer?
Jag jobbar som sjuksyrra med just förmaksflimmer. Vad vill du veta mer exakt?
Jag jobbar som sjuksyrra med just förmaksflimmer. Vad vill du veta mer exakt?
Jag kan iaf berätta lite. Förmaksflimmer är en störning i hjärtats elektriska ledningar kan man väl enkelt förklara det, och istället för att förmaken drar ihop sig ordenligt och tömmer blodet till kamrarna i hjärtat, så står det bara och just "flimrar". Dvs blodet töms inte ordentligt från förmaken.
Man kan behandla med elstöt mot hjärtat, men man kan börja med medicinering för att hjärtat ska "hoppa tillbaka" till rätt rytm igen. Olika på vad man väljer. Han kommer troligtvis att få tätare kontroller hos läkare nu sedan detta upptäcktes och kommer väl antagligen att få några mediciner att ta hemma efteråt.
För yngre personer med förmaksflimmer beror det oftast på stress, men man ska väl utreda med ultraljud och sånt för att utesluta någon anna defekt på hjärtat som gör att det inte går som det ska.
Även alkohol kan utlösa förmaksflimmer måste jag tillägga.
Jag förstår att det blir orolig, men han är under övervakning nu, och de kommer att behandla honom på bästa sätt. (jag har själv jobbat på kardiologen på HS för många år sedan så jag vet att de är bra där. )
Har du fler frågor och funderingar är det bara att höra av sig. Du kan skriva ett privat mess om du hellre vill det, annars kan du skriva här.
Lycka till!
Sallisen: Jag skulle tro det ja. Stress i kombination med tex lite vin eller öl kan tyvärr utlösa förmaksflimmer om man nu har ett känsligt retledningssystem i hjärtat.
Absolut att man blir rädd! Det är ju ett så vitalt organ som är drabbat, så visst är det förenat med mycket rädsla och ångest när någon nära anhörig har hjärtproblem.
EvaMi: Vad skönt att din make inte haft några anfall nu på ett tag. Han måste dock vara på sin vakt eftersom det har tendens att komma tillbaka när man en gång har fått det.
Sallisen: Lycka till och sov gott!
Amy: Såklart att du får ställa en fråga. FF kan ge lite olika symtom. Hjärtklappning och andningsproblem är väl de vanligaste symtomen.
Men min undran är lite om man har kollat upp om han har hjärtsvikt också? Vid hjärtsvikt får man ökade andningsproblem, framför allt med att man inte kan ligga ner. Be honom kolla upp det också. Hjärtsvikt kan komma från ett FF som är obehandlat/dåligt behandlat, men framför allt från en hjärtinfarkt. Särskilt om den var stor som du säger. Då blir en del av hjärtmuskeln försvagad och därmed pumpar hjärtat sämre och blodet stockar sig bakåt i lungorna och vätska pressas ut från blodbanan ut i lungvävnaden. Då får man jobbigare att andas. Det är det som är hjärtsvikt.
Jag skulle mer gissa på att det är hjärtsvikt, men det är svårt att säga när jag inte har alla fakta på bordet. Bättre att han kollar upp sig tycker jag, gå till läkaren och be denne lyssna på lungorna och kolla om det är hjärtsvikt. Annars kan det ju som du säger, vara förmaksflimret som ger andningsproblem.
Bimsan: Tråkigt att höra om din släkting. Ja det är ju tyvärr så att man måste ta upp alla mediciner man äter med läkaren och se till att han/hon kollar att de går att förena, för alla läkemedel gör ju tyvärr inte det. Har man riktig otur kan det gå som med din släkting. Så det är ytterst viktigt att man har en grundlig genomgång med läkaren om sina mediciner.
Generellt håller jag med dig, vi äter ofta alldeles för mycket piller. Det känns helt sjukt ibland när man stoppar i en gammal person en hel medicinkopp proppfull med tabletter. Det kan röra sig om 20-30 olika mediciner! Det är ju inte bra, man kan fråga sig om nyttan av tabletterna inte slås ut då när man tar så mycket.
Amy: Såklart att du får fråga! Men jag reagerar på att han äter både waran och trombyl. Ska han verkligen göra det? Be honom ta upp det på läkarbesöket om trombylen ska tas ett tag till eller vad som är tänkt.
Har han hjärtsvikt så får han medicinera med vätskedrivande och ev ACE-hämmare, dvs "hjärtstärkande". Det måste han också be att läkaren lyssnar på lungorna så det inte finns vätska som gör att han har jobbigt med andningen. Hoppas han har nitromex hemma också och att han har fått info om hur man använder det. Alltså 1 nitro under tungan var 5:e minut, och om han inte är smärtfri efter 3 nitro inom 15 minuter ska han ringa 112!
Han bör också vara uppmärksam på om fötterna svullnar och om han plötsligt går upp i vikt. då måste han kontakta sjukvården för behandling. Då är det hjärtsvikten som ger symtom.
Hoppas han får en ordentlig genomgång av riskfaktorer och sånt också så han får veta hur han ska förhålla sig i framtiden (mat, motion, stress, tobak, alkohol osv...) Jätteviktigt eftersom han är relativt ung ändå. Om inte, är du hjärtligt välkommen att fråga mig. Jag jobbar just med sånt att prata riskfaktorer med våra hjärtinfarktpatienter.
Känner han sig minsta dålig på något sätt ska han åka in till akuten. Det är a och o att hålla i bakhuvudet. Inte vara "tapper" eller känna att man är till "besvär" eller så. Hjärtat är det viktigaste och då måste man in. Hellre en gång för mycket än en för litet!
För många är ju detta med en infarkt en chock, och du säger att han har åldrats mycket. Dels så tar kroppen stryk, man blir så gränslöst trött och tagen efteråt ett bra tag, men framför allt blir psyket påverkat. Från att ha varit helt frisk till hjärtsjuk på nolltid, det är jättesvårt att hantera. Många blir väldigt deprimerade och kan behöva kuratorskontakt efteråt ett tag för att komma rätt i tankarna igen. Man måste lära sig att se framåt ändå trots infarkten. Man har fått en ny chans till liv och den ska man ta vara på. Kasta stressen åt sidan, ta vara på familjen och andra glädjeämnen i livet, inse att jobbet är inte viktigast eller att stressa fram som en tok generellt genom livet. Det är mycket man får ändra på, men det är ju för att man ska få ett bra liv även efter infarkten. Leva sundare helt enkelt, utan att för den skull försaka allt det som är livskvalitet. Älskar man godis tex, ska man inte sluta helt med det, det vore tråkigt. Inför "lördagsgodis" brukar jag säga. Så även med om man älskar gräddiga såser eller inte kan motstå ostbricka. Ät det någon enstaka gång i veckan, tex fredag eller lördag och ät nyttigt resten av veckan. Då gör det ingenting att man äter sin gräddsås, sin ostbricka, sin chokladkaka eller vad det nu må vara som man njuter mest av. Dock i rimliga mängder förstås!
Jag kan prata på i timtal om detta eftersom det är en sak jag brinner för, så du får alltid fråga om du undrar nåt. Även privat om du vill.
Lycka till med din pappa!
Kram
/NinaFina