Fråga ang. fransk mat i Frankrike
Hej!
När jag är gravid i v. 12/13 kommer jag åka till Paris på semester - här hemma har jag ju hyfsad koll på vad som är ok i matväg (och har läst in mig på Livsmedelsverkets rekommendationer) men nu när man åker utomlands, och speciellt ett sådant matland som Frankrike, har jag några frågor eftersom deras råvaror inte är desamma som våra:
1) Kan jag äta hårdost i Frankrike? tänker mig sådan ost av parmesan-hårdhet eller smörgåsost som prästost-hårdhet? Om ja: spelar det någon roll om den är gjord på opastöriserad eller pastöriserad mjölk? Och spelar det någon roll om det är ko-, får- eller getmjölk?
2) I Frankrike har de ju många bakverk med mjuk maräng på toppen (t ex citronpaj med marängtäcke) och då är ju bara toppen på marängen avbränd och det inre innehåller ju råa, vispade äggvitor - ska jag undvika detta? I Sverige skulle jag ju äta det eftersom svenska ägg så sällan innehåller salmonella men hur är det i Frankrike? och följdfråga: varför är salmonella farliga att få som gravid (förutom att det såklart inte är så trevligt för mamman..)? kan det orsaka fosterskador eller så?
3) Fisk och skaldjur som man äter där antar jag är fångade i Atlanten - är det okej att äta eller ska man vara försiktig?
Ber om ursäkt för lite många frågor kanske men jag skulle verkligen uppskatta svar!