Forum Studerande - Samhälle
Varje medlem är ansvarig för sina inlägg.
 • Vilka organisationsformer är det här?

  Tis 18 okt 2011 11:51 Läst 36372 gånger Totalt 7 svar
  Tis 18 okt 2011 11:51

  Jag skulle verkligen behöva hjälp med följande fråga:
  Vilka är organisationsformerna här under? Vad är deras för- och nackdelar?
  För- och nackdelarna kan jag fixa själv, samma sak när det gäller att skriva om organisationsformerna. Mitt problem är att jag inte förstår vilka organisationsformer de syftar till? Jag hittar ingen information om det i boken och förstår inte exemplet, så nu känner jag mig lite lost, minst sagt.

  Jag lyckades inte klistra in den exakta bilden här men den ser ut ungefär såhär, modellmässigt:
  I frågans första exempel:
  1. VD (högst upp)
  2. Norra Sverige - Mellersta Sverige - Östra Sverige. (steget efter VD)

  I frågans andra exempel:
  1. VD (högst upp)
  2. Inköp - Försäljning - Ekonomi. (steget efter VD)

  ... Jag förstår absolut ingenting?       

 • Tis 18 okt 2011 21:15 #1

  Tror det är såhär.

  Det första exemplet är en organisation där man delar upp landet i olika delar, decentraliserad organisation. Varje region måste då oftast ha sina egna inköp, försäljning och ekonomi avdelningar. Det ger en stor flexibilitet och är bra om behoven för kunderna är olika i olika delar av landet men kräver oftast mer personal för hela företaget.

  Det andra exemplet är en central organisation där de centrala funktioner tar hand om hela landet. Detta fungerar oftast bäst om behoven är mer eller mindre lika för kunderna i hela landet men ger mindre flexibilitet. Behovet av personal är oftast mindre än i en decentraliserad organisation.

  Hoppas du förstår vad jag menar.

 • Tis 18 okt 2011 22:28 #2

  Jag tror att den första är en divisionsorganisation och den andra är en funktionsorganisation/funktionell organsiation (blandar jämt ihop dom).. Var pluggar du? :p

 • Ons 19 okt 2011 09:04 #3

  jlhm - Tack för ett jättebra svar! Nu när du sa det så lät det ju jättelogiskt - att jag inte tänkte på det själv. Men då har jag lärt mig något.

  MaddeT - De organisationerna du nämner har jag inte hört tidigare, och vad jag kan se så tar de inte upp dem i boken. Men tack ändå för hjälpen! 

 • Tor 19 jan 2012 14:43 #4

  Detta är visserligen en gammal tråd, men sitter själv med just denna typ av uppgift nu och tänkte kommentera ifall det är någon annan längre fram som behöver hjälp.

  Namnen på organisationsfomerna/beskrivningen kan variera en del, speciellt beroende på om man läser administration eller företagsekonomi (jag studerar båda och har därför sett skillnaderna). Tycker själv att det är lite jobbigt eftersom man blir onödigt förvirrad över att det används olika begrepp (Hur svårt kan det egentligen vara att använda samma?!)

  T.ex. så den "funktionsorganisation" som MaddeT nämner, nämns som linjeorganisation i F.ek. (åtminstone så har de samma modell).   

  Linjeorganisation är en bas i många andra organisationsformer, t.ex. stabsfunktion (som eg. ser ut precis som en lije org. med en liten extra ruta under VD:n för jurister, Data/IT, personal etc.) Servicefunktioner som bistår med råd eller liknande för att övriga organisationen ska fungera så bra som möjligt.

  Divisionsorganisation i F.ek. heter Geografisk funktion i Admin.
   
  Jag har själv svårt för det här med organisationsfunktioner (alltid haft av någon anledning), men det är vad jag lyckats hitta.  Det gäller att ha en bra bok, med enkel och tydlig förklaring på vad skillnaderna är. Helst inte för mycket byråkratiskt språk i förklaringar, eftersom det blir lite plus-minus-noll-effekt (iaf för mig  Flört

 • Tis 19 mar 2013 21:33 #5

  Jag skulle verkligen behöva hjälp med följande fråga:
  Vilka är organisationsformerna här under? Vad är deras för- och nackdelar? 
  Mitt problem är att jag inte förstår vilka organisationsformer de syftar till? hittar inte det någonstans, så nu känner jag mig ute och cyklar.... 

  högst upp: VD 

  Under: Personal  

  under : Ekonomi, tillverkning trägolv, tillverkning plastgolv, inköp marknadsföring

  Under marknadsföring följer: Försäljning södra Sverige, försäljning norra sverige och försäljning mälardalen.

  uppskattar all hjälp jag kan få!

  Tack snälla!!!! =))          

      

 • Mån 24 mar 2014 16:22 #6

  Hejsan jag undrar en sak.. om ni kan hjälpa mig med detta..


  Organisationsform och organisationsschema


   


  KHB Reklam AB är ett företag som arbetar med marketing och att på andra sätt hjälpa sina kunder med kvalificerade tjänster. Följande personer arbetar på företaget:


   


  Vd Allan Olsen


   


  Personalchef Adam Hugosson


   


  Ekonomichef Ludvig Kvist


   


  Försäljningschef Magnus Al


   


  Produktansvarig Ali Hussein


   


  Ludvig har till sin hjälp Sven Svensson, som arbetar med bokföringen och Eva Emanuelsson, som sköter fakturering, löner med mera. På försäljningsavdelningen arbetar, förutom assistenten Katrin Senner, säljarna Maria Andersson och Josef Waldén.


   


  På produktionsavdelningen arbetar Lars Mattsson, Alfred Holmlund och Rita Nilsson. Dessutom arbetar Katja Oredsson på företaget. Hon sköter reception och växel. Hon har Adam som chef.


   


  a)     Vilken organisationsform har KHB Reklam AB?


   


  b)    Rita upp företagets organisationsschema. Arbeta i Word eller Power Point.


   

 • Ons 31 jan 2018 17:44 #7

  Den första e geografisk organisation

  den andra e funktion organisation

  Vd är ingeting!

Logga in
Bli medlem
Svara i tråden...

Innehåll