• Piff

    Recept på godaste limpan

    Hej !
    Här bakas det bröd, småfranska och tekakor att fylla frysen med, men jag skulle behöva ett bra recept på en limpa också, så skicka hit ditt favoritrecept :D
    TACK!

  • Svar på tråden Recept på godaste limpan
  • Luna777

    Godaste limpan tycker jag ä mammas Farinlimpa. Lite söt men oj så god med julskinka eller kaviar å ägg.. Solig

    Farinlimpa, Detta blir 2 Limpformar eller 3 runda bröd. 

    1pkt Jäst ( för söta degar) 
    ½ paket farin
    ½l fingervarmt vatten
    1½tsk brödkryddor
    1 stort ägg
    ½ tsk salt
    ca ½ paket rågsikt
    Blanda jästen, vattnet ,kryddorna, sockret å saltet. Rör ned ägget och rågsikten. Det blir en väldigt lös deg. Låt jäsa i ca 1h, knäda inte degen utan forma till runda bröd eller ha den i avlånga brödformar. Pensla med ett ägg innan gräddning. Låt jäsa 30-40 min till
    200*C 15 min utan folie
    20-25 min med folie  

    Hoppas de smakar.. Flört           

  • riboflavin

    Drömstadslimpan!

    8 dl vetemjöl
    3 dl fiberberikade havregryn
    1 dl solrosfrön
    1/2 dl hela linfrön
    2 tsk bikarbonat
    1 tsk salt
    1 dl mörk sirap(jag använder bara 1/2 eftersom jag tycker det blir lite för sött annars)
    1 dl lingonsylt
    6 dl naturell yoghurt (jag använder turkisk yoghurt)

    Blanda samman alla torra ingredienser väl, tillsätt resten och rör ihop till en ganska lös smet. Häll snabbt upp i smörjda brödformar (2 st fyllda till max 2/3) och grädda i 175 grader i ca 45 min.

    Ett saftigt mjukt bröd som inte kräver jäst. Att tänka på är att man inte ska låta smeten stå när man väl blandat samman den. All jäsning ska ske i ugnen.

     


    Vid god typografi ska horungar inte förekomma.
  • riboflavin

    Wästgöta formbröd!

    Skållning:
    180 g dinkel fullkornsmjöl
    3 dl vatten

    Deg:
    50 g jäst
    7 dl mjölk
    2 msk honung
    2 msk rapsolja
    280 g dinkel fullkornsmjöl
    ca. 760 g dinkel siktat mjöl
    1 1/2 msk salt
    2 msk äppelcidervinäger

    till skållningen: hetta upp vattnet till 70 grader. mät upp fullkornsmjölet i degbunken. slå över vattnet och blanda till en deg. låt degen stå tills den har rumstemp.

    ljumma mjölken till 37 grader. lös upp jästen i mjölken, tillsätt honungen och rör ner vätskan i skålldegen. Tillsätt olja, fullkornsmjöl och det mesta av dinkelsikten. arbeta degen kraftigt för hand eller i maskin 10-15 min. tillsätt salt och äppelcidervinäger efter halva tiden.

    låt degen jäsa till dubbel storlek. ta upp dgen på mjölat bakbord och dela i 4 lika stora delar. lägg varje del i en brödform och låt jäsa till dubbel storlek.

    grädda i 200 grader på nedersta falsen i ca 30 min.

    Tänk på att dinkeldegar ska vara betydligt lösare än vetemjölsdeg.  


    Vid god typografi ska horungar inte förekomma.
Svar på tråden Recept på godaste limpan