• Cyanea

    Växer inte foster olika för alla?

    Jag har inte läst mer än sista inlägget, mom2012, så kanske har jag missat något. 

    Tidigt i utvecklingen ska alla embryon växa i princip exakt lika snabbt. Det har med cellernas funktion att göra.

    Skulle de dela sig något snabbare skulle den blivande människan fortsätta att växa och åldras snabbare än andra. Varje gång cellen delar sig minskar nämligen det som kallas telomererna, det är DNA längst ut på DNA-strängen. Den är en viss längd från början (ofta ärftlig från pappan) och kortas av varje celldelning. När den är för kort signalerar det slutet. Det som gör cancerceller speciella är att deras telomerer inte kortas, vilket innebär att det inte finns någon signal för att cellen ska dö, vilket ger upphov till växande tumörer. 

    Skulle de delas långsammare antar jag att det också ger sina nackdelar. Det tar ju till v. 12 innan moderkakan försörjer embryot helt med näring. Innan dess ska gulesäcken ge näringen. Den är som en matsäck som inte fylls på, utan har den energi den har från första början. Skulle det ta längre tid för embryot att utvecklas antar jag att även moderkakan och näringsförsörjningen skulle bli senare, och då skulle gulesäckens energi hinna förbrukas. Organ utvecklas senare vilket kan göra att fostret inte kan förse sig med näringen som behövs för att fortsätta utvecklas. 

    Celldelning är en ganska exakt procedur. Skillnader i delningshastigheten är livsviktig. Tar det för lång eller kort tid för dem att delas är det inte ett livskraftigt embryo. Det ger liksom ringar på vattnet. Det är inte förrän kring v. 20 som de kan börja utvecklas i olika takt, men då är ju alla organ anlagda. 

    Sen vill jag påpeka att jag skrivit om när något är direkt fel. Är det någon millimeter för liten vid något mätningstillfälle är det ganska troligt att det är den mänskliga faktorn, alltså personen som mäter som mäter lite fel, eller att maskinen inte är tillräckligt exakt. hCG-nivåer kan variera mellan olika graviditeter, så det beror ju också på hur låga nivåerna är. 

    Vad har de sagt till dig? Hur mycket för litet är det? Och vad är det med hCG-nivåerna? 

  • Cyanea

    Jag hoppas verkligen att det är tidigare än ni trott och att det därför ser ut som det gör. Det måste vara jättejobbigt att gå omkring i ovisshet. 

    Ska du tillbaka för ny koll? 

Svar på tråden Växer inte foster olika för alla?