• Magnoliah

    18 månader och går inte - utredning

    Hej allihopa Glad

    Jag har en 18 månader gammal pojke som inte kan gå eller stå på egen hand. Han har vid enstaka tillfällen gjort försök att stå själv och det har gått några sekunder, och sedan har han tappat balansen.

    Gå kan han göra om man håller honom i händerna. Det har även gått när vi bara hållt honom i ena handen. Balansen är inte superbra, gången rätt så trevande, så jag förstår att han inte kan gå på egen hand. Han släpar även fötterna i marken lite när han går.

    I övrigt har han utvecklats som han ska motoriskt, men åt det senare hållet. Han ålade länge, lärde sig krypa först vid 16 månader. Satt stadigt vid 11 månader, då han även lärde sig att sätta sig upp själv. Började dra sig upp till stående vid 13 månader, lyckades med det helt någon månad senare. Började försiktigt gå utmed möbler vid 15 månader.
    Kan klättra uppför trappor, upp i soffan. Kan stå på knäna. Står även ibland på händer och fötter och har försökt ta några steg så.
    Finmotoriskt utvecklas han som han ska, språk och tal är jättebra. 

    BVC har skickat remiss till barnspecialister och sa att det även skulle bli sjukgymnastik. Läkaren visste inte riktigt vad hans släpande gång och lite bristande balans berodde på (graviditet och förlossning var normal). Höft- och knäleder var bra, och läkaren tyckte han har normal muskeltonus.

    Nu tänkte jag höra om någon annan känner igen sig i detta? Hur gick det för er, vad gjorde ni för övningar på sjukgymnastiken?  Är lite nyfiken på hur man jobbar med dessa barn.

  • Svar på tråden 18 månader och går inte - utredning
  • sesssan

    Hej min dotter är 19 , 20 den 13.e och går inte. Vi fick remiss till sjukgymnastik och var döär en gång, fick svaret att hon har överrörliga leder och att hon behöver dubbelt så starka muskler än ett vanlligt barn, så det kan dröja...hon har krypt sen 1 år, ställt sig upp sen i juni men det händer inget mera..blir galen snart..

  • jordgubbe0812
    sesssan skrev 2011-11-26 22:47:19 följande:
    Hej min dotter är 19 , 20 den 13.e och går inte. Vi fick remiss till sjukgymnastik och var döär en gång, fick svaret att hon har överrörliga leder och att hon behöver dubbelt så starka muskler än ett vanlligt barn, så det kan dröja...hon har krypt sen 1 år, ställt sig upp sen i juni men det händer inget mera..blir galen snart..


    Men fick ni inga övningar eller någon uppföljning?

  • mamii2010

    min dotter är snart 21 mån och går inte själv. hon går längs möbler och med gåvagnen samt när hon håller mig i handen. läkare siger att hon e ett försiktigt barn .

  • Mrs Firren

    Vi går på utredning för bl.a. dålig balans och grovmotorik. Vår kille började gå när han var 16 månader men var länge stapplande i stegen och gick och sprang "rultigt" som ett mindre barn. Han är tre år snart och vi går fortfarande på utredningar (som inte visat något konkret än) även om sjukgymanst nyligen bedömt att han ligger i nivå med barn i sin ålder grovmotoriskt sett.

    De tipsen vi fått av sjukgymnaster är att träna balans och grovmorotik genom lek hela tiden. Alla sorters rörelser är bra: gå, springa, hoppa, klättra, rulla, snurra, gunga, dansa, gympa, rörelser till sånger, bus och lek som är fysisk typ brottas, kasta/sparka/rulla bollar. Studsmattor (finns med handtag) är bra, gungor, stolar som snurrar, gå på ojämna ytor ex. i skogen eller på en skumgummibadrass inne. Det var också bra att träna rumsuppfattning genom att bygga kojor och krypa i tunnlar.

    Jag var inte superförtjust i sjukgymnasten vi träffade först eftersom jag upplevde att D blev uttråkad fort och struntade i hennes instruktioner. Vi träffade sjukgymnaste var fjärde månad kanske men nu inget alls. Vi tog istället idéer från testerna på sjukhuset och ordnade till bra miljer för dem hemma. T.ex. har vi en hoppmadrass (från nån gammal Ikea-möbel) med rejält studs i i vardagsrummet eftersom D vill vara där vi är (öppen planlösning), han fick tidigt träna att gå upp och ner själv i trappen, han har en stor säng 140 cm som också är fritt fram att hoppa i, vi har en slags stol/gunga av rep som hänger i taket som han får träna på att ta sig i och ur själv och som man kan gunga eller snurra på, vi har också en step-up-bräda i köket som han numera står på när han vill hjälpa till i köket men tidigare använde vi den för att träna att gå upp och ner från och att hoppa ner från. Jag skriver träna men allt handlar ju om lek. Vi har även pushat honom lite på så sätt att vi sluta curla och han själv fick anstränga sig för att hämta grejer han ville ha, det är motivationshöjande märkte vi. Över lag tyckte sjukgymnasten att vi skulle vara där hos D och hålla en stöttande hand om det behövdes, en puff i rumpan om det behövdes och att visa honom hur man kan lösa "problemet", men samtidigt var det också viktigt att utmana honom lite så att han inte alltid valde den enkla vägen som han redan behärskade.

    Det är några tips som vi fått och gjort verklighet av hemma. Även om nu inte ert barn går än så finns det möjlighet att träna rörlighet och motorik på annat sätt. Vi har fått mycket beröm under utredningens gång för att vi gör så mycket rätt för D och som gör att han utvecklas bra i förhållande till de svårigheter han hade när han var yngre. Det känns självklart jättebra. Hoppas att ni har nytta av några tips och få höra att det absolut kan fixa till sig.

  • Magnoliah

    Tack för svar Glad

    @ Mrs Fisk: vilka fina tips du ger. Några gör vi redan, och andra ska vi ta fasta på

    Han går mer och mer på händer och fötter, och det ger väl honom en viss träning.  

    Vi går här fortfarande och väntar på att bli kallade till utredning. Hoppas det blir snart. 

  • cruz

    Hej, vi har en som har autism och han är också sen motoriskt. Vi träffar sjukgymnast regelbundet och får övningar, men det mesta tränas genom leken. Vi brukar bygga hinderbanor både ute och inne med balansgång, krypa under hinder, klättra över, slalom, tunnlar. Både sonen med autism och syskonen tycker det är jättekul. Gå i trappor, promenera i skogen, klättra på stenar är annat som vi gör.

Svar på tråden 18 månader och går inte - utredning