• JM76

    Vems fel vid krock i rondell?

    M Y L F skrev 2011-12-29 15:53:55 följande:
    Finns denna rondell i verklighet? Jag tycker att det är konstigt att man kan ligga i vänster fil när man normalt ligger i höger om man ska rakt fram. Strecken I rondellen hänger väl inte med ut?
    Det finns hur många cirkulationsplatser som helst som ser ut såhär. Rent av de flesta skulle jag vilja säga, åtminstone i Stockholm. Om blå blinkade ut gjorde svart fel, men självklart ska även blå vara uppmärksam på övrig trafik.
  • JM76
    gullehjärtat skrev 2011-12-29 21:54:14 följande:
    Om man ska svänga vänster i en rondell ska man köra i den inre filen, annars i den yttre...alltså borde den blå redan ha legat i den andra filen och då hade det inte blivit någon krock... Det fick jag lära mig!?
    Inte om det är två filer där man svänger ut. Vem skulle i så fall använda den vänstra filen vid utfarten? Den hade ju inte ens behövts utan då hade den vägen hunnat delas till två körfält efter cirkulationsplatsen.
  • JM76
    JM76 skrev 2011-12-29 21:57:58 följande:
    Inte om det är två filer där man svänger ut. Vem skulle i så fall använda den vänstra filen vid utfarten? Den hade ju inte ens behövts utan då hade den vägen hunnat delas till två körfält efter cirkulationsplatsen.
    Blå svänger ju inte vänster utan kör rakt fram!
  • JM76
    Limael skrev 2011-12-29 21:58:01 följande:
    severus; kanske inte helt fel om den blåa bilen visste att den skulle rakt fram i rondellen vilket den borde om den följde skyltarna så hade den lagt sig i höger körfält och åkt rakt fram i rondellen istället för att lägga sig i den inre filen och korsa!

    om man planerar sin körning så underlättar det väldigt mycket.
    Blå planerar ju sin körning genom att ligga i vänster fil eftersom hon ska fortsätta i vänster fil efter cirkulationsplatsen. Annars hade hon varit tvungen att först göra ett filbyte i cirkulationsplatsen (eller precis innan) och sedan ytterligare ett efter för att komma tillbaka i vänsterfil.
  • JM76
    gullehjärtat skrev 2011-12-29 22:07:17 följande:
    Men om man ska till vänster direkt efter är det väl ändå bättre att byta fil efter rondellen? Läskigt att vi lär oss olika, inte konstigt att det sker olyckor :/ Ska bli kul att se vad alla kommer fram till ;P
    Nej! Det skulle innebära att hon fick göra två filbyten helt i onödan, båda är risker. Gör så få filbyten som möjligt, det är säkrast för alla.
  • JM76
    von Brev skrev 2011-12-29 22:09:15 följande:
    Så bara jag blinkar kan jag köra mot rött?
    Blå är inne i cyrkulationsplatsen före svart och så ska svart vänta tills blå har kört förbi. Inget snack (så länge blå blinkade och visade att hon skulle ut).
  • JM76
    emma enhörning skrev 2011-12-29 22:14:50 följande:
    Inte kan man köra ur en rondell från den inre filen?!!!
    Jo, det kan man!
  • JM76
    von Brev skrev 2011-12-29 22:15:32 följande:
    Vad då är först i rondellen? Du menar att man ska vänta tills det är helt tomt i rondellen innan man får åka? Har du varit i Stockholm? Det var tomt i hans körfält, den blå låg i innerfil, klart han kan åka och klart det är den blås fel som kör in i en annan när han gör ett filbyte.
    Det svarta var skyldig att vara uppmärksam på att den blå blinkade att hon skulle ut och lämna föresträde för henne. Ja, jag bor i Stockholm.
  • JM76
    gullehjärtat skrev 2011-12-29 22:24:36 följande:
    Fidelis, självklart FÅR man köra i vänster om man ska rakt fram, men då får man lämna företräde också!
    Inte för dem som  kör in efteråt i cirkulationsplatsen. Om du tänker dig situationen ovan så måste ju blå bil ha varit mitt för svarts påfart då svart körde in i rondellen (annars hade hon inte kunnat hamna i vägen) och svart måste ha koll på att de som kommer inne i rondellen inte blinkar innan hon kör ut.
  • JM76
    Hedebris skrev 2011-12-29 22:35:25 följande:
    Men man har ju företräde om man ligger i vänsterfilen och ÄR i rondellen... Man gör ingen "manöver" utan följer sin fil
    Exakt! Blå gör inget filbyte!
Svar på tråden Vems fel vid krock i rondell?