Inlägg från: WSalma |Visa alla inlägg
  • WSalma

    Nu jäklar tänker jag knäcka städkoden!

    Nu har jag ägnat flera dagar åt att läsa ikapp i tråden. Glad

    Jag har börjat babysteppa lite försiktigt. Tycker att FlyLady är en rätt rar sida även om jag också skippar snörskorna. Köket är fint och jag har hotspottat köksbordet.

    Mitt tips är att unna sig massor av trasor. Vanliga billiga disktrasor och kökshanddukar. Jag tar nya ofta och tvättar i 60 grader så känns det alltid fräscht. Visst är 60 grader inte jättemiljövänligt men bättre än huhshållspapper stup i kvarten inbillar jag mig.

  • WSalma

    Jag vågade inte skriva det, men jag kör med desinfektionssköjmedel också. Men bara i "trastvättarna". JAg har aldrig haft bacillskräck eller så men sedan vi fick barn känns det viktigare.

  • WSalma

    Tror du inte att det funkar eller tror du inte på att man använder det?

    Jag tycker det är få kläder som man kan köra i 60 grader. Har till och med lyckats krympa vanliga babykläder på det viset (krympte bland annat en body från 62 till 50 ungefär!). ÄVen "banden" på vanliga handdukar drar ihop sig (körde en 90-tvätt för ett tag sedan då det hänt en lite olycka på skötbordet och handduken blev helt sned.)

    Men jag ska nog börja köra trasorna på 90 grader då...

  • WSalma

    Efter babystepsen är man väl ingen baby längre utan stor och kan själv typ. Flört

    Men det beror väl på hur/om du jobbar osv. Det finns ju en flight plan för varje dag även efter babystepsen så det är ju inte så att man lämnas helt vind för våg.

    Jag ska städa mitt badrum grundligt nu under helgen och sedan köra igång med swish'n'swipe nästa vecka (kanske först på tisdag för måndag är jag på kontoret och det är alltid lite stressigt på morgonen. Dumt att börja med veckans svåraste dag kanske.)

    Däremot tycker jag inte att det stämmer med det många skriver att man måste lägga så otroligt lite tid på hemmet. Jag tycker att det blir rätt många timmar om dagen. En "fullvuxen" FlyLady ska idag t ex:

    - swish&swipe (2 minuter?)
    - tömma diskmaskinen - och sannolikt fylla den också (15 minuter)
    - hotspotta (2 minuter)
    - decluttra (15 minuter)
    - shina sinken (5 minuter)
    - organisera sig i största allmänhet; control journal, lägga fram kläder osv osv (15 minuter)
    -> alltså nästan en timme bara på rutiner

    Därtill kommer:
    - tvätta en maskin och ta hand om tvätten
    -> kan lätt ta en timme för mig då jag a) inte har torktumlare utan måste hänga allt och b) har en strykmani och stryker i princip allt

    Och utöver det ska man sköta sina zoner (30 minuter kanske) och dagens uppdrag (15 minuter?) (idag för övrigt att rensa ur handväska och bil!).

    Och då har man inte ens lagat mat till familjen...

    Sedan kommer ju alltid både det ena och det andra därtill (jag har t ex en 7,5-månaders vilket innebär att jag skurar köksgolvet ca fyra gånger omdagen (efter varje måltid). Så sannolikt måste man lätt lägga 3-4 timmar om dagen på en välskött och representativt hem...

  • WSalma
    Blå Flygare skrev 2012-01-20 11:18:32 följande:
    Ett tips, använd inte wetex disktrasa för att torka taket. Om ni inte vill ha ros/gröna/blå avfärgningar där Samma kan hända på väggar om man tar i lite för mycket. 
    Bra tips! Förvånad

    Om man alltid ska decluttra vet jag inte - jag tog dagens flight plan som exempel.

    Jag störde mig tidigare så otroligt på att jag la enorma mängder tid på hushållet med det såg trots det alltid ut som tredje världskriget tyckte jag. Så jag hoppas att FlyLadys tips jag hjälpa mig att få bättre resultat - obviously har jag inte knäckt städkoden tidigare även om jag plockade, torkade osv mest hela tiden. Jag tror att det bara är att gilla läget att dt tar tid, men om man åtminstone får synbara resultat så känns det väl överkomligt.
  • WSalma

    @sys: jag har faktiskt sån tur att min svärmor stryker undan en del när hon är barnvakt (jag jobbar på kontoret en dag i veckan - resten hemifrån - och då passar hon babyn. Hon menar att när han sover kan hon lika gärna stryka och avlasta oss lite som att spela sudoku eller nåt.) Men det bli ju inte allt och inte alltid... Har för övrigt kört en 90-maskin idag (och hängt!). Pga dig har jag blivit en miljöbov... Tungan ute

    @ Blå: Är inte den detaljerade städningen zonerna? Sedan finns det ju weekley home blessing hour på måndagar.

  • WSalma

    Jag tycker verkligen inte att det är "slarvigt" eller "stökigt" att inte stryka. Fram tills min son föddes strök jag själv så lite som möjligt.  Men sedan berättade en bekant att hon strök alla babykläder eftersom hon tvättade de bara i 40 grader och strykningen desinfekterade dem (tro't den som vill). När min baby föddes hade han en del startsvårigheter och mitt självförtroende som förälder fick sig en knäck och på något sätt urartade det i en strykningsneuros tror jag. Jag kände mig som en inte fullt så dålig mamma om jag strök (typ: amningen funkar inte men stryka kan jag!). Det är helknäppt och min man brukar försöka smyga undan sina näsdukar så att jag inte ska stryka dem...

  • WSalma
    Pallas skrev 2012-01-21 14:10:07 följande:
    Men hur har ni tid? Har ni inga jobb? Barn? Fritidsintressen? Djur?
    Jag har inte tid! Därför belamrades hela mitt vardagsrum av torkställningar och högar med stryktvätt. Vilket i sin tur var ett av det största skälen till att jag behöver FlyLady!

    Här är köket helt ok, har hotspottat köksbordet samt tämligen grundligt städat mitt badrum. Trasor och en sprayflaska med diskmedelsvatten är inställda så nu finns det egentligen inget skäl till att inte börja swisha. Och faktiskt har jag strukit klart det som låg - och städat undan torkställningen! Ska ta bord strykbrädan och -järnet så fort det har svalnat ordentligt. (Note to self: inte tänka "jag måste ju ändå tvätta imorgon igen...")

    Ganska rart var när jag visade min man den söta lilla sprayflaska som jag inköpt enbart för detta ändamål. Han tyckte den var fin och precis lagom stor (0,5 l). När jag sa att jag tänkte köpa två till: en till köket och en till stora badrummet så ville han också ha en till sitt badrum (vi har rätt nybyggt och stora badrummet är inte klart ännu så han använder gästbadet och jag extratoan...)

    (Har bytt signatur från Sarek)
Svar på tråden Nu jäklar tänker jag knäcka städkoden!