Inlägg från: Lattjo |Visa alla inlägg
  • Lattjo

    Nu jäklar tänker jag knäcka städkoden!

    Nu har jag läst sen tråden startat men bara tittat in i smyg. Nu gör jag entré! Om jag får :) När jag började att läsa var jag inte riktigt redo att komma igång men nu så! Köksbänkarna glänser som aldrig förr. Sen snart 2 veckor har jag inte lämnat ens ett glas över natten, det är nog första gången det har hänt! Jag håller på att kämpa med diverse ställen där saker har en viss benägenhet att samla sig (är det det som är en hotspot eller?). I köket har jag en bänk som snabbt svämmar över! Jag har även en pall där som också blir full med pryttlar direkt vilket är rätt dumt eftersom jag tack vare det inte utnyttjar dom översta hyllorna i skåpen (för då måste pallen användas eftersom jag är så kort och den är ju alltid full med grejer ;)). Dom är rena nu sen förra veckan och inget nytt har hamnat där! Jag drog igång storrengöring av köket, gjorde tom rent den äckliga fläktkåpan och bakom spisen...

    Jag har rensat på flera andra ställen. Idag rensade jag ur linneskåpet från gamla kläder som legat där sen jag flyttade in för 8½ år sen! Det är gamla kläder som jag aldrig använder, det åker i soporna idag för jag ska åka till sopstationen med julkartongerna och gran (tyckte det var på tiden nu ;)).

    Det jobbigaste jag har är ungarnas rum. Det ser ut som fan därinne och det är massor med gammalt och trasigt som måste rensas ut! Det är jobbigt att vara ensam med allt. Min sambo drog 1 oktober och lämnade mig med den här röran som blivit under alla våra slarviga år ihop. Han hade inget intresse i att städa och jag var inte intresserad av att göra allt själv så under alla våra år har jag bara gjort det mest nödvändiga! Jag är inte ute efter en lägenhet hämtad ur en inredningstidning, jag vill bara att sonen ska kunna ta med kompisar hem utan att han ska behöva skämmas, eller att jag ska behöva skämmas när föräldrarna kommer för att hämta sitt barn!

    Att ta hit folk utan att först behöva städa vore ju drömmen faktiskt! Tack alla ni för att ni skrivit så inspirerande under den här tiden så att tom jag kom igång och tog tag i städningen!

  • Lattjo
    Pallas skrev 2012-01-26 11:57:07 följande:
    Välkommen i gänget, Lattjo! Kul att du haft nytta av våra vådor och framgångar. Tråkigt att höra att du blev lämnad. Städmässigt kanske det kan vara en fördel dock, omdu inte tar illa upp. Jag och min man har MYCKET olika åsikter om vad "städa" betyder, vilket krånglar till det lite. Han är mindre slarvig till vardags än jag och han tycker att han är klar med disken när det står smutsig disk kvar på köksbänken fast han nyss startat en havfull diskmaskin.

    Du har samma mål som jag, verkar det som. Jag antar att du läst om våra olika strategier här i tråden - en del klarar att följa Fly Ladys tempo, andra, som jag, håller fortfarande på med diskbänken efter en månad. Jag tror att det är väldigt viktigt att analysera lite kring vad det är som gör att det tar emot så att städa, och sedan anpassa sin metod efter hur ens psyke funkar. Det är anledningen till att jag går så långsamt fram; jag har samma problem som Mossy här ovan: jag drar lätt iväg och gör för mycket, sen någon dag när jag är trött  och inte orkar allt så tänker jag "äh, det sket sig för tid och evighet ändå" och så förfaller stället igen. 

    Jag känner igen det där med ungarnas rum... Vi har rensat ur en del som slängts och som barnen ska få sälja på loppis (när vi nu lyckas få något bord, barnloppisen är sjukt populär här i Uppsala). De vill inte ens vara där och leka, så stökigt är  det. Hopplöst.

    Allmänt inlägg:  Är det någon i Uppsala-trakten som är intresserad av hjälp med röjning? Jag är SJUKT effektiv och tycker det är roligt att hjälpa andra i samma situation. Jag har själv fått hjälp av min snälla medryttare flera gånger, det är guld värt! Ibland kan det tom hjälpa att någon bara sitter och pratar med mig medan jag städar.
    Jag klarar nog inte av att stressa på. Jag försöker städa undan lite här och där ibland men jag stressar inte, jag känner mig själv. Jag slutar efter ett tag om jag stressar på. Jag tröttnar och så är det kört! Nu tar jag det sakta, sakta, nu SKA det gå! Sonens kompisar anfaller mig och vill komma hit, det är hög tid att kunna ta hit dom nu!

    Jag vet inte om det var så tråkigt att bli lämnad faktiskt. För ungarna absolut men för mig var det nog rätt bra ändå. Han är expert på att manipulera och det har jag inte sett förrän nu när jag står utanför. Dessutom har jag det renare hemma än på länge ;) Han lyfte aldrig ett finger och jag vart sur och lyfte inte ett finger jag heller. Nu är det annat, nu har jag bara mig och ungarna att städa efter och dom får snällt hjälpa till numera :)

    Du och jag har nog träffats IRL tror jag förresten ;) Vi var med i samma grupp inför din mellansons födelse (och min äldsta). Vi var på nått fik nångång ett gäng. Tror det var du iaf :) Lite lagom OT sådär :)
  • Lattjo

    I helgen ska jag nog ta tag i ungarnas rum! Dom ska till pappa i helgen så det är lika bra att passa på känner jag! Nu har jag hå¨llt på i flera månader att försöka komma igång därinne men det går bara inte. Men nu är jag laddad! Det är bara det rummet kvar, sen kan jag ta hem folk här igen! Det vore så himla underbart! Att kunna bjuda igen till alla föräldrar i sonens klass som bjudit hem mig och barnen och ställt upp massor på både mig och sonen efter det att barnens pappa drog hipp som happ!

    Min sovrumsdörr är mittemot diskbänken och det är lika skönt varje morgon när jag kliver upp och ser den tomma och glänsande diskbänken! Jag blir glad när jag kommer upp, perfekt!

  • Lattjo

    Jag skulle ju städa ungarnas rum i helgen men jag kommer verkligen inte igång. Åkte och handlade lite istället... Det jag däremot gjort i helgen är att sätta upp hängare i hallen till ungarnas kläder och en spegel. Helt själv, jag jobbar som fastighetsskötare men det där med att borra är jag värdelös på men det gick :) Men bäst av allt är att jag har städat upp ALLT efter mitt borrande. Borrmaskin och allt material ligger på sin plats. Allt skräp som blev efter borrandet har jag dammsugit upp. Gjorde det ordentligt och inte bara halvdant. Allt skräp som satt runt hängare och spegel är i soporna. Det är nog första gången någonsin som jag inte ska "ta det sen" utan faktiskt bara gör det!

    Sen är det skönt för den här helgen är den första barnlediga helgen någonsin som jag har hållt det rent på diskbänken och diskat efter mig. Annars brukar alltid ungarna mötas av disken från helvetet men inte den här gången! Och eftersom jag har diskbänken framför näsan när jag kliver ur sovrummet är det underbart skönt att kliva upp! Dessutom har jag bäddat sängen varje dag också :) Ska bli intressant att se om jag bäddar sängen imorgon när jag går upp klockan 5 för att gå till jobbet. Planen är att göra det men man vet aldrig när jag går upp så tidigt, jag är mer eller mindre sovande när jag går hemifrån ;)

    Jag hoppas verkligen att jag kan hålla det här för det är verkligen superskönt att ha det relativt rent hemma! Det är bara ungarnas rum kvar... Jag kommer verkligen inte igång och jag hatar att inte kunna få ordning hos dom finaste i mitt liv...

  • Lattjo

    Ojojoj, jag överraskar mig själv hela tiden! Jag diskade upp efter min morgonsmörgås i morse. Jag bäddade dessutom sängen innan jag gick. Trots att jag gick klockan 5 på morgonen :) Jag fick hem en väldigt prickig liten dam från pappan som har det otroligt jobbigt med alla vattkoppor och skriker mest hela tiden och när vi ätit middag ville jag bara skita i allt men jag gjorde iordning i köket iaf! Dessutom har vi bakat bullar idag och allt det är bortplockat och bullarna är paketerade i påsar för infrysning. Jag känner inte igen mig själv riktigt men jäklar vad skönt det är :)

  • Lattjo
    Pallas skrev 2012-01-31 16:41:47 följande:
    Heja, heja!

    Här har det varit segt några dagar, men nu har jag fixat hela köket och tvätten. Känns bra. Nu ska jag åka skridskor med barnen, sen ska jag ta itu med garaget. Det är ett måste nu för att jag ska komma vidare i huset, men ack vad det tar emot!
    Jag förstår dig... Jag skulle börja i ungarnas rum förra helgen men det tar emot nått överjävligt... Det är så mycket... Det som stör mig är dock att det är liksom bara det kvar sen är alla rum klara och det bara är lite garderober kvar. VARFÖR kommer jag inte igång :( Hoppas du kommer igång i garaget så du kan gå vidare sen :)
  • Lattjo

    Wow vilken skillnad! Jag är helt klart imponerad! Och jösses vilken söt lite kamrat du hade med dig :)

  • Lattjo

    Ni är ju helt fantastiska här inne! Tack vare peppandet i denna tråd och att kunna läsa om er andra har jag hållt det rent här hemma i tre veckor. Inte en endaste dag har jag lämna disk och jag har sett till att hålla det rent omkring mig. Igår gick jag ut i köket och stannade i hallen. Tittade på min "nya" hall (köpte nya mycket finare krokar, en spegel och en liten hylla man kan sitta på och förvara alla mössor och vantar i) och jag kände bara lycka. Fyfan vad skönt att ha det rent omkring mig! Att iaf inte ha massor med grejer som ligger överallt på golven, ungarna har ordentliga krokar till sina jackor så dom ligger inte på golvet. Dom börjar lära sig att ställa sina skor i skohyllan istället för att bara ta av sig skorna där dom står!

    Idag SKA jag börja inne i ungarnas rum! På söndag ska sonen ha en kompis här så det är  hög tid :) När jag är klar därinne har jag egentligen bara garderoben inne i mitt rum kvar sen är jag mer eller mindre klar inne i lägenheten! Sen gäller det bara att hålla efter allt. Jag känner mig stolt faktiskt. Igår kände jag att vem somhelst kan komma nu för jag har såpass städat att jag kan ta in folk utan att behöva skämmas! I början på nästa vecka blir det en tur till sopstationen för det lär bli en hel del sopor inne i ungarnas rum när alla leksaker som är trasiga ska rensas ut!

  • Lattjo

    Det är helt otroligt men jag är faktiskt nästan klar med ungarnas rum! Sonens datorbord är kvar att rensa men sen är det färdigt. Det tog hela dagen med lite pauser men nu när jag är klar iaf! Jag tog till mig tipset som Pallas (tror jag det var iaf) hade häromdagen. Jag drog hit en kompis som höll mig sällskap när jag satt och rensade, vad mycket roligare det var då :)

    När jag var nästan klar gav jag upp och skulle ta resten imorgon men så gav jag mig f*n på att vardagsrummet skulle vara rent när jag vaknade så jag tog det sista också. Så förutom en massa tomma lådor som jag inte har någon bra plats för just nu så ser vardagsrummet ut som innan jag började.

    Mitt i allt detta har jag varit och handlat, gått till barnens pappa med en napp till dottern, diskat, gjort en lasagne tills imorgon och städat upp efter det. Vad hände? Vem har rövat bort mig och bytt mig mot denna städande varelse? Tom katterna ser chockade ut ;) Jag är väldigt glad att vi bara har 57 kvm iaf ;)

    Men det är värt det, när jag pratade med sonen om vad jag höll på och sa att jag ska rensa så han kan ta hem kompisar så sa han: Tack mamma! Då undrade jag varför jag inte gjorde det här tidigare...

    Imorgon får vi gäster och för första gången någonsin kommer jag att kunna dammsuga och svabba golven utan att behöva städa undan först! En helt ny upplevelse :D

    Nu gäller det ju bara att fortsätta och att inte ge upp och låta det gro igen... Lättare sagt än gjort...

  • Lattjo

    Sonens ögon imorse gav mig lön för mödan. Han drog runt sin stol överallt och kollade vad som låg överallt. Nu sitter han i sin, numera mysiga, myshörna och spelar DS. Jag hittade ett spel han saknat länge! Dottern har redan hällt ut ALLA sina leksaker på vardagsrumsgolvet men jag stressar inte upp, hjälpte henne tom att välta lådan ;) Nu vet jag att dom har en plats i hennes låda, när gästerna snart ska komma är det bara att kasta ner allt i lådan, sätta på locket och flytta in den i ungarnas rum igen. SÅ JÄKLA SKÖNT!

    Sonen är lite grinig för det började med att katten hoppade upp på hans bord så hälften av grejerna ramlade ner, sen gick syrran in och fick tag i en lego-kartong med lite lego i och hällde upp och ner på den. Sonen suckade och konstaterade att det är inte meningen att hans rum ska få vara städat. Men han tog tag i det själv och hjälpte till att städa upp legot så det inte skulle bli liggande. Jag tror faktiskt att han också trivs när det är städat här hemma!

    Idag kan jag för första gången någonsin ta det lugnt när det kommer folk. Jag ska bara dammsuga och svabba golven. jag kommer att i lugn och ro hinna duscha och göra mig i ordning. Maten är redan klar, det enda jag behöver slänga ihop sen är en smulpaj till efterrätt.

    Förut har jag haft lite panik över vatten på diskbänken men jag orkar faktiskt inte bry mig om det. Jag diskar, jag torkar av bänkarna och spisen. Jag behöver inte bry mig om att det är några vattendroppar på bänken, jag har gått och torkat bänkarna som en tok men jag kände tillslut att det inte måste gå åt andra hållet. Jag gillar att det är städat men jag behöver inte överdriva åt andra hållet heller. Det är ingen som ger mig ett pris om jag inte har några vattendroppar på diskbänken :)

Svar på tråden Nu jäklar tänker jag knäcka städkoden!