Inlägg från: angio101 |Visa alla inlägg
  • angio101

    Nu jäklar tänker jag knäcka städkoden!

    Hoppar in  i tråden. Har följt FlyLady till och från i snart två år men inte fått in rutinerna. har däremot läst många av emailen som hon skickar ut, så känner mig säker med hennes terminologi o liknande

    ett tips om ni tycker utskicken är för många, det som är det viktigaste för mig heter alltid Sneak peek for the week..., där står vilken zon det är, vilken månadsvana, alla Kellys missions för veckan och den dagliga rutinen. Skapa ett filter och skicka alla andra FlyLadymeddelanden direkt i skräpkorgen. Samtidigt måste jag säga att jag har fått riktiga AHA-upplevelser från vissa testimonials om hur andra gör saker, likaså här på tråden.

    Något FlyLady verkligen trycker på är också att man ska anpassa dagliga och städrutiner efter sina egna behov och möjligheter, det viktiga är att nåt blir gjort, som hjälper DIG, inte att det blir gjort den dagen som passade in i HENNES liv.

    Tex, jag bor i hyresrätt med tvättstuga, jag KAN inte köra en maskin om dan, (även om jag gillar idén) det är tillräckligt knepigt att få tid en gång i veckan, kvälls- och helgtider kan vara uppbokade nästan två veckor i förväg. Däremot försöker jag att boka in samma veckodag varje gång och faktiskt tvätta en gång i veckan istf varannan/ var tredj vecka (när ALLA rena kläder är använda) OCH lägga undan tvätten på en gång eller senast morgonen efter (sonen sover i vårt rum). Den här rutinen har jag kämpat med i ett halvår nu och den börjar sätta sig :)

    Pepp på er alla i tråden

  • angio101

    Vad gäller dammsugningen under WBH (weekly homeblessing hour), så tar jag bara de rena golvytorna. Under soffan och mattor, långt in under sängen, alla svåråtkomliga hörn och skrymslen får vänta tills det är dags för den zonveckan.  Köket sopas varje dag, nödvändigt med en ettåring som ska äta själv Glad.

    Var lite slö igår kväll och plockade inte undan disk etc, MEN det gjorde jag imorse istället och lämnade ett rent kök efter mig. YAY till mig!

    Till speglar och liknande, även vanliga dörrar med barnhandavtryck på, har jag två mikrofibertrasor, en fuktad med vatten och en torr för eftertork. Blir skinande rent

    Jag kämpar på med S&S, sker sporadiskt men åtminstone 1g/vecka. Häller lite schampo (från hotellminiflaskor som stått i badrumsskåpet i åratal som därmed rensas ut) i toaskålen och kör med borsten. Resten av toan tar jag med lite toapapper som jag sprayat glasrengöring på, funderar på om det kan räcka med ättika och vatten. HAr en separat mikrofibertrasa som jag använder till spegel, handfat, kranar, badkar, fuktar då bara ett hörn med vatten och har resten som torr eftertork.

    Ms H: Du kan köra en swish&swipe medan du tappar upp skurhinken, du är ju ändå redan i badrummet... och så räknas det som S&S och inte weekly homeblessing och du får lättare att hålla dig inom timmen.

  • angio101

    Köket rent, diskmaskinen igång, dagens sopor kastade, sonens leksaker undanplockade, maken nattar sonen. Det står en vas med vackra tulpaner på mitt rena, avtorkade köksbord (hotspot#1) att njuta av till imorgon frukost. Morgondagens kläder framplockade...

    och klockan är bara 2000, vilket innebär två timmar egentid innan sängdags.

  • angio101
    Pallas skrev 2012-01-29 13:36:57 följande:
    Man behöver inte få huset tiptop på en vecka eller ens en månad! Jag räknar med att det kommer ta mig minst ett år att komma in i bra rutiner, få allt skit bortrensat och hitta en plats för var sak. Har inte bråttom, jag har trots allt levt så här i nästan 40 år redan!
    Håller med fullständigt, i detta fall måste jag vara sköldpaddan och inte haren (från Aisopos fabler), sakta men säkert, inte allt på en gång. Been there, tried that, doesn't work for me.

    Idag tog jag tex "bara" de övre köksluckorna, lämnade de nedre till imorgon, MEN jag gjorde ju faktiskt nåt åt en sak som jag har stört mig på i några veckor (makens kladdiga fingeravtryck)
  • angio101
    vike skrev 2012-01-30 10:37:17 följande:
    jaha ja, i em skriver i kontrakt på vårt "nya" hus (wihooo), så nu blir det inget mer babysteppande för oss!!! nu blir det hardcore-städning då våran nuvarande bostadsrätt ska säljas. Är dock nkt glad att jag har babysteppat hela januari, och då blivit av med en hel del högar av grejer. Sen blir det ju en utmaning att se till att det sköts när vi flyttat
    Grattis till kontraktet!

    Perfekt tillfälle att fortsätta rensa alltså...  Flytta bara med er det som ni använder, behöver och/eller älskar.

    Bara för att ni måste hardcore-städa kan ni ju fortfarande tillämpa några Flylady-tekniker, tänker främst på att använda timern och faktiskt ta en kvarts rast varje timme för att dricka vatten, planera nästa steg och ladda. HJälpte mig när jag flyttade i våras med en 2månadersbebis. Ta ett rum om dan eller varannan dag, inte allting på en gång, börja med de "tunga" rummen som kök och badrum och återkom till dem mot slutet

    Ska ni tömma hela lägenheten innan försäljning eller ska den visas/stajlas innan ni flyttar ut?
  • angio101
    Finurlan skrev 2012-02-02 22:55:51 följande:
    Känns bra att "veta hur och vad jag ska göra" på morgonen. :)
    Håller med
  • angio101
    Pallas skrev 2012-02-05 07:18:08 följande:
    Haha, i det här fallet rör det sig om en icke-pk fras, som jag applicerar på min makes vana att dra hem en massa "exotiska" matvaror som sedan aldrig blir använda. Bäst att rensa ut alla burkar med ajvar relish innan de sprängs pga bäst-före-datumet gick ut för 4 år sedan... 
    Min man är likadan... "skulle bara prova, det såg ju så gott/spännande ut" fast en hel del av dem används faktiskt
  • angio101

    Så impad att du plockade undan efter dagens hantverksprojekt, Pallas. Jag har nämligen väääldigt svårt just för avslut/uppstädning av projekt..

    jag babysteppar vidare med ett rent kök, bäddade sängar, undanplockade leksaker och tvätt en gång i veckan. Nu ska jag bara få in S&S som nästa naturliga steg.

Svar på tråden Nu jäklar tänker jag knäcka städkoden!