Inlägg från: MmeX |Visa alla inlägg
  • MmeX

    Nu jäklar tänker jag knäcka städkoden!

    Jag vill också knäcka städkoden, men känner mig just nu uppgiven och hopplös. Nu är det redan söndag kväll och ytterligare en helg har gått utan att jag har fått något gjort. Grejor överallt, kommer aldrig fram till dammsugning och torkning. Inga fungerande rutiner. Jag är en hyfsat smart och någorlunda framgångsrik människa med ett bra jobb, långa utbildningar i bagaget, van att sätta mål och uppnå dem men på hemmaplan så går det bara inte...

    Har testat Flylady och det fungerade ganska bra en period när jag var mammaledig (flera år sedan). Nu går det i en vecka men jag kommer liksom inte förbi steget att göra rent diskbänken och planera morgondagens kläder. Förlåt för att jag klampar in och gnäller det första jag gör här, men någonstans finns hoppet att jag ska hitta motivationen och systemet som faktiskt fungerar för vår familj, kanske just här i den här tråden? 

  • MmeX
    Tack för peppen!

    Jag känner mig faktiskt lite nöjdare för tillfället för strax efter att jag skrivit mitt inlägg så ringde maken och sa att hans föräldrar skulle komma hem till oss någon timme senare. På den tiden hann jag slänga ihop en enkel middag och bäst av allt är att jag gjorde rent diskbänken och köksbordet, dammade av fönsterbänkarna och dammsög i köket. Hann med lite "swish and swipe" på gästtoan också. Jag önskar att jag slapp få panik när gäster är på ingång men nu är det så och det är i alla fall den bästa motivationen för att få något gjort. 

    Nu ska jag gå och lägga fram kläder för morgondagen!

  • MmeX

    Nu är det helg och jag har hittat tillbaka efter en vecka då inte mycket blivit gjort. Med mycket på jobbet och så är jag gravid och trött också, så har jag så lätt att se förbi högarna med prylar och drivorna av damm. Men det är ju just detta jag vill komma ifrån, jag vill ha en miniminivå som jag håller på ren rutin även när jag är trött. Jag brukar tänka att jag duschar ju och gör mig i ordning även när jag egentligen inte orkar och på jobbet gör jag mina uppgifter även om jag inte alltid har lust med det, då borde jag ju också kunna ta hand om mitt hem även på de mindre bra dagarna?

    På gott och ont har både jag och maken väldigt hög toleransnivå när det gäller städningen. Det är ju skönt att vi inte bråkar om det men vi hade behövt pusha på varandra lite mer. Jag får så dåligt samvete över att vi för över våra dåliga vanor på barnen också, de tror verkligen att man bara städar när man ska ha kalas.

    Ibland önskar jag att man bara kunde starta om vuxenlivet och bara ha precis de prylar som man behöver (inte 10 saxar som man har köpt för att de första 9 har försvunnit någonstans i röran).

  • MmeX

    Förlåt om jag låter negativ och jag är verkligen tacksam för era tips och er peppning. Men... Grejen är att jag har ett antal bra böcker om att rensa i röran, jag har koll på Flylady, vet att jag prokrastinerar osv Jag har en massa små knep som egentligen funkar, typ ställa klocka och plocka i 15 minuter, tvätta en maskin varje dag. Rent teoretiskt så kan jag, men det blir inte gjort och nu är jag 35+ och har gjort så många försök att bättra mig så det känns helt hopplöst, jag känner bara att jag kommer att falla tillbaka i samma skit igen. Skulle typ behöva en coach som stöttade mig varje dag.

    Men, samtidigt så finns ju ett "jävlar anamma" inom mig som tänker att ingenting är omöjligt och det handlar ju "bara" om städning! Så jag har inte gett upp Tungan ute

  • MmeX

    Känner mig nöjd med dagen trots att det fortfarande är chaos hemma. Fick i alla fall en hel del gjort ute och har förberett så att familjen klarar sig utan mig när jag åker på konferens i morgon. Godnatt alla kämpar!

  • MmeX

    Det går sådär här med städningen, men jag har inte gett upp. Har utöver lite dagligt fix hunnit med att röja och dammsuga i en garderob idag, hurra! Nu står middagen och sköter sig själv i ugnen, under tiden bör jag hinna röja och torka rent i badrummet.

  • MmeX

    Efter att ha varit supertrött hela dagen känner jag mig plötsligt en liten aning piggare. Jag börjar med flyladys zoner idag. Siktar på att i alla fall ha kommit en bit på vägen när det är dags för julstädning.

    Tvätten harjag klarat av för idag, kvar att fixa innan läggdags vid 22-tiden:

    - middag

    - gör rent diskbänken

    - damma lite snabbt i köket med dammvippan och torka av vissa ytor.

    - dammsug i köket

    - rensa i köket 15 min

    - välj kläder till mig och barnen och packa gympakläder till sonen

  • MmeX

    Hilmas, den nya zonen är köket. Och när det gäller torktumlaren så kör jag underkläder, handdukar, vissa barnkläder som det inte gör så mycket om de blir skrynkliga. Jag torkar även lakan i tumlaren och dem bör man ta ut och vika direkt, och gör man inte det så går det att sova på skrynkliga lakan också hälsar slarvmajan här ;)

  • MmeX

    Hej! Jag har också hakat på utmaningen att rensa ut 15 saker per dag. Det har mest blivit småsaker men det är så skönt att ta tag även i dem. Annars brukar jag tycka att det inte är värt att rensa en låda när det finns så många stora projekt jag borde ta tag i, men att ta 15 minuter till att till exempel rensa ut alla trasiga pennor sparar faktiskt tid varje dag. Nu slipper jag ju leta efter fungerande pennor :)

  • MmeX

    Det går sakta framåt här, men nu är i alla fall vardagsrum och matrum dammade och moppade. Även toaletten blev rengjord idag, så förutom köket så känns det som att vi har klarat av de viktigaste rummen inför att vi får gäster på julafton.

    Två av typ 20 julklappar är inslagna, köttbullar är gjorda men jag måste göra en omgång till och så är det ju allt annat också... Jag har påbörjat en lista över allt som ska vara klart till julafton, jag tänker vara realistisk och dela in den i "måsten" och "önskvärt".

    Mitt nyårslöfte är klart: För varje sak som kommer in i vårt hem så ska en sak ut! Målet för nästa år är att få till rutiner så att vi kan ta emot spontanbesök utan att skämmas ögonen ur oss och nästa jul ska inte städningen vara en sådan gigantisk uppgift som det är idag.

Svar på tråden Nu jäklar tänker jag knäcka städkoden!