Inlägg från: Tiiara |Visa alla inlägg
  • Tiiara

    Nu jäklar tänker jag knäcka städkoden!

    Hej alla!

    Nu är det dags för mig att gå med här. Jag behöver verkligen motivation. Det var ett tag sedan jag skapade denna tråden: www.familjeliv.se/Forum-4-50/m70886374.html och blev hänvisad hit och till flylady-sidan. Jag måste dock säga att jag har lite svårt att hänga med i processen. Jag började i alla fall med att diska och städa köksbänken varje kväll. Det höll i en vecka tror jag. 

    Nu är allt kaos igen. Jag vet inte var jag ska börja och jag har verkligen noll motivation. Jag har köpt flylady-appen, men det tjänar ju inget till att ha en massa listor där om det inte finns något som motiverar eller pushar en. 

    Kan någon förklara hur det här med zonerna fungerar? Och vad betyder "swish and swipe"? Och hur blir jag motiverad till att städa igen? x( 

  • Tiiara
    hon mot strömmen skrev 2013-10-20 13:41:22 följande:
    Läs länken i Trådstarten som förklarar lite vad FlyLady innebär.

     
    Jag har varit inne på den sidan, och jag fattar grundprincipen, men en del saker är lite förvirrande bara ^^
    Ms H skrev 2013-10-20 21:00:21 följande:

    Välkommen hit! Jag har läst din tråd nu, det tips jag skulle ge till dig är att skynda väldigt långsamt. Det är så lätt att man går ut för hårt och sen "kör in i väggen". Så jag tycker att du ska bestämma dig för en liiiten sak som du gör tills den "sitter i ryggmärken". Det kanske är att alltid ställa kaffekoppen i diskmaskinen direkt efter du druckit upp kaffet. Först när den verkligen flyter automatiskt inför du en till, sen en till och så vidare. En bra grej kan vara att hålla sig till samma rum, för då kommer du snabbare SE skillnaden och kanske bli peppad av det.

    När du har fått in några småvanor, föreslår jag att du börjar med hotspots och/eller decluttring. Vad det innebär kan vi förklara sen om du vill

    Zonerna fungerar som så att man koncentrerar all "extratid" till ett rum i taget. Det är fem zoner och man går igenom alla under en månad, sen börjar man om igen. Jag rekommenderar att du väntar med det tills du fått in några andra rutiner.

    Swish and swipe innebär att man snabbt torkar av i badrummet, ofta. Det gör att det inte hinner bli riktigt skitigt och därför går väldigt fort att göra rent. Tror att det är toalett, handfat och kanske spegeln som ingår i S&S, men jag är inte helt säker.         
    Tack, och tack för tipsen (ni andra också ;P). Men jag får sån ångest över att resten är så stökigt :/ Sen ska jag ha fest på lördag och jag kan ju inte ta hit folk om allt utom diskbänken är kaos :/ 
    Och hur funkar den där zon-grejen? Ska man bara strunta i alla andra rum då? :S funkar det verkligen? Tänkte i alla fall att eftersom att jag ska ha fest om en vecka kan jag ta ett rum per dag och fixa det värsta. Då kanske det blir enklare att ta lite i taget efter det.. eller vad tror ni?
     
  • Tiiara
    Luktärten skrev 2013-10-20 22:36:45 följande:

    Nu har vi alla olika förutsättningar här i tråden. Många saker som styr t ex familjesituation, arbeten, boende mm. För mig tog det ganska precis 1 år att gå igenom hela huset och decluttra och lära mig att shina zinken och ta bort några hot spots.

    Nu har jag snart hållt på med zonstädningarna 1 år och jag ser klara framsteg. För varje gång zonen kommer tillbaka desto lättare är det. Mitt mål för nästa år är att få med det där extra rummet som finns med i vissa zoner. Så fort går det inte, iaf inte för mig.
    Haha ja, jag är väl kanske är lite väl naiv ^^ Nu har jag ju inte ett stort hus eller så, men ändå. Det kan vara bra att ha i åtanke att det inte går så snabbt. Tålamod är väl också något man bör arbeta med ;) Skönt att se att det finns hopp i alla fall :) Och framför allt att jag inte är ensam i detta. Innan jag hittade hit trodde jag att det var något fel på mig.. :/
  • Tiiara

    Såg att någon skrev något om en bildtråd.. var finns den? Får man inte lägga upp bilder här?

  • Tiiara

    Hörni, vad är era bästa tips för att komma igång och faktiskt göra något fast ni inte har varken ork eller lust? För ni måste väl ha sådana dagar då ni bara vill skita i alla zoner och sånt och tänker att ni gör det i morgon i stället..? :)

  • Tiiara
    sholof skrev 2013-11-20 23:15:19 följande:
    Hur har ni det med julförberedelserna? Ligger ni i fas eller brukar det bli att ni julstressar för att hinna med allt i sista stund?
    Vi brukar ta lite i taget varje advent, då får vi en mysig stund tillsammans samtidigt som vi får allt gjort inför julen :)
  • Tiiara

    Jag kommer aldrig igång med fly lady-grejen. Jag har laddat ner en app med listor och uppgifter och zoner, men jag blir så förvirrad, det är så mycket att tänka på samtidigt som det är jättetydligt att det ska vara enkelt och att man ska ta det lugnt (babysteps). Jag vet inte var jag ska börja, vad jag ska göra x( Ska jag bara hålla vasken ren hela tiden, är det det viktigaste? Ska jag strunta i allt annat under tiden? Om ja, hur länge ska jag hålla på med bara vasken? Och om inte, vad mer ska jag göra, och hur länge?

    //Lost x( 

  • Tiiara
    Kraftverk skrev 2013-11-21 21:59:20 följande:

    Jag är ganska ny på det här, men började kanske inte helt och hållet på noll heller eftersom jag nog har varit rätt okej på att hålla ordning tidigare också. Därför drev jag på lite snabbare kanske - jag måste se resultat för att inte tappa motivationen.

    Jag började med att fundera ut två ställen som är viktiga för mig att de är ordning, ställen som liksom avgör om jag tycker att det är rörigt hemma eller ganska ordninggjort. Det blev två byråar - en i entrén och en mitt i huset/inre hallen. Så jag körde igång med att varje kväll innan jag gick och la mig så la jag allt på dessa två ställen på rätt plats, och snyggade till bänken. All disk i maskinen, köra igång den om det behövdes, torka av och snygga till.

    Veckan efter la jag till att göra en snabbstädning av badrummet varje morgon. Ena badrummet tar jag varje, andra kanske blir varannan dag. Därefter har det flutit på ganska bra för mig, de insatserna jag valde gör att det känns så fint, och det gör att jag vill fortsätta hålla fint. Jag lägger till saker efter hand, och speciellt så har jag märkt hur stor skillnad man kan göra på kort tid. Det tar faktiskt bara fem minuter att hämta en trasa, torka av alla smutsiga skor i hallen och sedan svepa av golvet - och vilken skillnad det gör!

    Jag försöker göra 15 minuter i ett rum/en zon varje dag. Ett par dagar blir decluttrande, resten städande. Men jag är inte rigid heller, ibland hinns det helt enkelt inte med parallellt med två heltidsjobb, tre barn och en stor husrenovering. Och då får det vara så.
       
    Jag fungerar nog lite likadant, det här med att jag behöver se att det händer något för att hålla igång motivationen. Jag är inte alls så ordningsam som du verkar ha varit tidigare, utan har total kaos bara ett par dagar efter att jag har storstädat. Jag har börjat med fly lady-metoden två gånger tidigare, men det har aldrig hållt i mer än 1-2 veckor. Vad jag inte förstår är hur en ren diskbänk kan göra skillnad i mitt tankesätt, medan resten av lägenheten fortfarande är kaos... :/
  • Tiiara
    FruLarsson skrev 2013-11-21 23:37:40 följande:
    Underskatta inte en ren diskbänk!

    När du provat innan har du gjort mer på en gång eller har du bara hållit diskbänken ren varje kväll?

    Jag var också väldigt skeptisk i början och ska jag vara ärlig nu så är inte diskbänken alltid så ren varje kväll. Men genom att hålla i alla fall den ren så började självförtroendet komma så smått "det här var ju enkelt" och "det finns ju i alla fall nått som är fint i lägenheten". Jag använde mig av hennes babysteps, fast föredrar TS no tjafs-variant. Då får man ju ganska snart börja med Hot spots  och room rescues och sånt. och då börjar det ju plötsligt hända grejer i röran fast man typ inte lagt ner nån tid på det - känns det som i alla fall.

    Babysteps, babysteps, babysteps. Lycka till =)
     
    Jag har faktiskt provat både att bara tänka på diskbänken, och att lägga till mer, och det har slutat likadant båda gångerna. Visst kan jag erkänna att det känns jättebra i början när jag hade en ren diskbänk hela tiden - och då även tänkte på att skölja av direkt när jag hade använt något. Det gör ju faktiskt att hela köket är rent för det mesta eftersom att disken inte är all over the place x) Så det är bra. Kanske började jag lägga till annat för tidigt? Grejen är att om jag bara har ett rum städat (=köket i detta fall) är jag bara i köket eftersom att det är så stökigt i de andra rummen att jag inte ens orkar se det. Det är så mycket trevligare i köket då liksom. Men eftersom att det till slut är det enda rummet jag vistas i blir ju det också stökigt till slut. Jag behöver ju på något sätt se till att resten av lägenheten också är iordning, inte bara köket...

    Om jag nu ska börja igen, är det bara diskbänken jag ska tänka på då? Ska jag strunta i resten? Och hur länge i så fall? :/ 
  • Tiiara
    Linn77 skrev 2013-11-22 08:53:20 följande:
    Jag har nu hållit på ett tag med FlyLady. Jag är ingen expert och har fortfarande mycket kvar att lära men här kommer några tips som jag själv tror kan vara bra för att komma igång med FlyLady.

    När man följer FlyLadys 31 BabySteps så är det första man göra att shina sinken och att sedan se till att disken är klar och diskbänken ren varje kväll innan man går och lägger sig. Jag tycker att detta är en bra start. eftersom det gör stor  en skillnad att varje morgon vakna till en ren diskbänk. Det ger dig själv en signal om att du har startat en förändring.  Så oavsett om du börjar med att följa dom 31 BabyStepsen eller om du kör en egen variant så är mitt råd att börja med diskbänken.

    Personligen startade jag med dom 31 BabyStepsen och det är en väg att köra på men om du har försökt det och tycker det är svårt att komma vidare så kanske du ska testa en annan väg?

    Då är mitt tips att börja med att göra Kellys Missions. Dvs dom där rätt små dagliga uppdragen från Kelly, som är FlyLadys medarbetare. Dom har 3 stora fördelar: 1) Dom äger alltid rum i veckans zon. 2) Dom tar inte mer än 5-15 minuter. 3) Och dom gör att du kommer igång i veckans städzon och när du börjar lessna är det dags för en ny zon. Du fastnar alltså inte med att hålla sinken ren i köket utan kommer vidare rätt snabbt med att få ordning även på andra håll bostaden. 

    Jag har på senare tid alltmer börjat följa Kellys uppdrag och jag blir också alltmer förtjust i den metoden. Som exempel kan jag nämna att denna vecka när vi är i zonen sovrummet har jag genom att följa Kelly i måndags plockat bort sånt som inte ska vara i sovrummet, i tisdags rensat klädhögar, i onsdags gått igenom skogarderoben, igår städat nattduksbordet och idag är det ovansidan av byrån som står på tur. Genom att följa Kelly gör man lite i taget som ger stort resultat i slutändan. Och om man sedan dessutom lyckas fortsätta hålla ordning på dom ställen man har fixat under veckan så blir det långsamt alltmer ordning hemma. Ett steg i taget. 

    Ett annat förslag kan vara att enbart fokusera på decluttra 15 minuter per dag i veckans zon varje vardag. Till sist får du då färre prylar att hålla ordning på och dom saker som du har kvar får en bestämd plats där dom bor. Då blir det lättare att hålla ordning hemma. Decluttra är ju också en av FlyLadys grundstenar. Och om du skulle ha tid och energi att både decluttra och göra Kellys uppdrag i veckozonen varje vardag skulle du snabbt se rejäla resultat vilket gör att det kanske blir lättare att fortsätta hålla dig kvar på FlyLady-tåget?

    Jag tycker också att denna tråd ger mig mycket. Jag får bra tips och råd som jag inte hade kommit på själv. Jag får inspiration och uppmuntran från andra. Det ger också mig motivation att fortsätta jobba med FlyLady. Så mitt sista tips får bli att hänga en stund varje dag i denna tråd.

    Lycka till! Du fixar detta!
    Tack, detta svaret gav mig faktiskt lite hopp. Däremot känner jag mig lite osäker på de olika benämningarna på uppgifterna. Jag har bara varit inne på flyladys sida ett par gånger, men känner alltid att jag går vilse.. Vilka är de 31 babystepsen? Finns det någon direkt länk? 
    Jag känner inte till Kellys Missions, var httar jag mer info om det?
    Och slutligen, vad innebär decluttra? Och hur vet jag vilken som är veckans zon? Bestämmer jag det själv?

    Så många frågor x) Hoppas ni inte tycker jag är för jobbig.. Oskyldig 
Svar på tråden Nu jäklar tänker jag knäcka städkoden!