• sys

    Nu jäklar tänker jag knäcka städkoden!

    Blå Flygare skrev 2012-01-18 21:53:50 följande:
    En låda i A3-format med lock där vi sparar räkningar i en plastmapp, lite kontorsgrejs (tejp, gem osv) och så lösa papper. En riktig hot-spot! Risken är att man glömmer papprena när de ligger så undangömda, skulle behöva ha en anslagstavla.
    Smart, men skulle aldrig fungera, papprena skulle aldrig hamna där, för räkningarna är en annan sak (de ska användas hemma, om du förstår hur jag menar?). Tänker mer på papper som ska fyllas i till läkare, försäkringskassan, barnomsorg och övriga. Sådant som ska iväg sen... Kan det vara smart att ha en mapp hängande i hallen?
    we begin our lives when we die
  • sys

    Förresten, skulle bara ta en macka, slutade med att jag diskade de fyra grejena som var i diskhon, plockade isär hela diskstället, skurade av kaklet + platsen där diskstället står + hoarna + bänken... Så var det med att lägga sig tidigt idag och få sova länge. Allt för en sketen kvällssmörgås... Flört


    we begin our lives when we die
  • sys
    Blå Flygare skrev 2012-01-19 11:03:16 följande:
    Än så länge ligger de flesta såna papper i lådan med vilket är ett bekymmer eftersom de inte alltid kommer iväg då. Vårat projekt är att måla om hela bottenvåningen och då samtidigt måla med magnetfärg i hallen så papper kan sättas upp vid dörren så man tar dem när man går. 
    Är det papper som ska till dagis lägger jag det i dagisväskorna, de kollas dagligen så även om jag lägger i ett papper på fredag så kommer det in på måndag. Är det post som ska iväg lägger jag det i handväskan så postar jag det på jobbet sen.Papper som ska med till läkaren hamnar i lådan och så sätter jag på påminnelse i telefonens almenacka att jag ska ta med det. Förr hade jag samma skötväska jag släpade runt jämt och då la jag sånna papper i ett fack i den så det inte skulle glömmas bort. 
    Dottern har inte väska med sig varje dag när hon ska till dagmamman, så det tipset sket sig för mig, annars är det jättesmart!

    Själv har jag inte alltid handväska, utan kör enbart med fickorna ibland. Glömmer av att jag har brev i väskan också, så de brukar bli liggande där några dagar ;)

    Det där med magnetfärg låter riktigt bra, har ett superbra ställe i hallen som jag skulle kunna måla om med det! Men frågan är hur svårt det är att måla över det sen när man ska flytta (bor i hyresrätt).

    Saknar och älskar skötväskan!!!
    we begin our lives when we die
  • sys
    Blå Flygare skrev 2012-01-19 12:11:14 följande:
    Vi tar inte heller med dagisväska varje dag, men vi har som rutin att kolla den varje kväll och ställa fram om det är något i den. Annars hade vi aldrig fyllt på med rätt kläder i lådan eller fått in intyg!
    Jag glömmer ofta brev i väskan, men tanken är att jag ska se dem när jag packar upp almenacka och matlåda.
    Magnetfärg målar man alltid över, så man har en osynlig magnettavla.  
    Åh! Då kommer inte hyresvärden att klaga heller!

    Operation köpa magnetfärg startad!!
    we begin our lives when we die
  • sys
    WSalma skrev 2012-01-19 14:35:09 följande:
    Nu har jag ägnat flera dagar åt att läsa ikapp i tråden. Glad

    Jag har börjat babysteppa lite försiktigt. Tycker att FlyLady är en rätt rar sida även om jag också skippar snörskorna. Köket är fint och jag har hotspottat köksbordet.

    Mitt tips är att unna sig massor av trasor. Vanliga billiga disktrasor och kökshanddukar. Jag tar nya ofta och tvättar i 60 grader så känns det alltid fräscht. Visst är 60 grader inte jättemiljövänligt men bättre än huhshållspapper stup i kvarten inbillar jag mig.
    Nu får jag säkert bannor, men disktrasor ska tvättas i minst 90 grader för att alla bakterier ska dö... Annars kan man lika gärna köpa nya. Något jag lärde mig under utbildning. Ett tips bara :)
    we begin our lives when we die
  • sys
    WSalma skrev 2012-01-19 15:33:42 följande:
    Jag vågade inte skriva det, men jag kör med desinfektionssköjmedel också. Men bara i "trastvättarna". JAg har aldrig haft bacillskräck eller så men sedan vi fick barn känns det viktigare.
    Jag vågar - skulle faktiskt aldrig få för mig att köra lakan, handdukar, golvmopp, disktrasor i något under 90grader... Ibland slinker en del underkläder med där också om man varit och gjort något speciellt, till exempel varit ute i skogen en hel dag.

    All annan tvätt körs i 60grader. Dukar, gardiner och specialplagg kör jag i 40grader. Allt för att det ska bli rent - finns bakterier som inte försvinner i 40grader oavsett hur bra tvättmaskin man har, och att man använder tvättmedel som säger sig ta bort det... Jag tror faktiskt inte på det : /
    we begin our lives when we die
  • sys
    WSalma skrev 2012-01-19 15:58:44 följande:
    Tror du inte att det funkar eller tror du inte på att man använder det?

    Jag tycker det är få kläder som man kan köra i 60 grader. Har till och med lyckats krympa vanliga babykläder på det viset (krympte bland annat en body från 62 till 50 ungefär!). ÄVen "banden" på vanliga handdukar drar ihop sig (körde en 90-tvätt för ett tag sedan då det hänt en lite olycka på skötbordet och handduken blev helt sned.)

    Men jag ska nog börja köra trasorna på 90 grader då...
    Jag tror inte att det fungerar att köra kläder på 40 grader och få dem rena och fria från bakterier. Och absolut inte när man har barn.

    Har alltid tvättat mina kläder i 60/90 grader, och det har aldrig krympt. Däremot så är torktumlare en stor bov, och anledningen till att jag inte har någon. Köper inte kläder som inte går att tvätta i 60grader. Och absolut inte barnkläder! Oftast står det 30/40grader på lappen för att företagen vill försäkra sig. Men sen är det som så också att om det står 60grader på lappen, så ska det helst tvättas i det (alltså inte en lägre temperatur), risken för att plagget fäller är mindre, om det nu är ett färgat plagg :/

    Vad var det för handduk?
    we begin our lives when we die
  • sys
    WSalma skrev 2012-01-20 10:57:41 följande:
    Efter babystepsen är man väl ingen baby längre utan stor och kan själv typ. Flört

    Men det beror väl på hur/om du jobbar osv. Det finns ju en flight plan för varje dag även efter babystepsen så det är ju inte så att man lämnas helt vind för våg.

    Jag ska städa mitt badrum grundligt nu under helgen och sedan köra igång med swish'n'swipe nästa vecka (kanske först på tisdag för måndag är jag på kontoret och det är alltid lite stressigt på morgonen. Dumt att börja med veckans svåraste dag kanske.)

    Däremot tycker jag inte att det stämmer med det många skriver att man måste lägga så otroligt lite tid på hemmet. Jag tycker att det blir rätt många timmar om dagen. En "fullvuxen" FlyLady ska idag t ex:

    - swish&swipe (2 minuter?)
    - tömma diskmaskinen - och sannolikt fylla den också (15 minuter)
    - hotspotta (2 minuter)
    - decluttra (15 minuter)
    - shina sinken (5 minuter)
    - organisera sig i största allmänhet; control journal, lägga fram kläder osv osv (15 minuter)
    -> alltså nästan en timme bara på rutiner

    Därtill kommer:
    - tvätta en maskin och ta hand om tvätten
    -> kan lätt ta en timme för mig då jag a) inte har torktumlare utan måste hänga allt och b) har en strykmani och stryker i princip allt

    Och utöver det ska man sköta sina zoner (30 minuter kanske) och dagens uppdrag (15 minuter?) (idag för övrigt att rensa ur handväska och bil!).

    Och då har man inte ens lagat mat till familjen...

    Sedan kommer ju alltid både det ena och det andra därtill (jag har t ex en 7,5-månaders vilket innebär att jag skurar köksgolvet ca fyra gånger omdagen (efter varje måltid). Så sannolikt måste man lätt lägga 3-4 timmar om dagen på en välskött och representativt hem...
    Oh, en till som stryker! (känns som att det är ett utdöende släkte!!) Jag stryker nästan allt, hänger också all tvätten. Brukar samla i en vecka ungefär, och sen på fredag/lördag så ställer jag mig framför mina program som kommer då (ingen TV-tittare i vanliga fall) och stryker. Så känner jag inte att jag "dödar" tid genom att titta på dem! Man kan få mycket vettigt gjort genom att titta på TV! Så just nu ligger det två stooora högar och väntar på mig i soffan :) Men det går fort bara man kommer igång, och sen tar det ju inte lika stor plats i skåpen :D
    we begin our lives when we die
  • sys
    Jojjanna skrev 2012-01-20 16:56:55 följande:

    Jag blev också lite fundersam på hur man ska hinna med alla olika delmoment + missions och månadsuppdrag etc etc etc... men det får lösa sig med tiden. Jag tror att om man gör det lilla nu i början så smittar det av sig så att man gör en hel del utan att det får särskilda "etiketter" som roomrescue, declutter etc. Jag har inte heller fått in rutinen att ställa någon klocka på vare sig 2, 10 eller 15 minuter som de olika momenten ska ta. Har ni???

    Nästa vecka ska jag ta tag i decluttrandet på allvar... Jag har en bokhylla, en byrå och en liten förvaringsmöbel som ska byta plats med varandra och de behöver rensas ordentligt först. En del böcker ska slängas, andra ska läggas ut på Tradera och andra ska sparas...

    Ni som redan har börjat declutra, har ni använt er av Flyladys system med "ge bort", "spara" och "släng" i olika boxar, kassar odyl?

    Flylady har ju dessa men jag är inte jätteimponerad av dem efter att ha sett deras
    "> youtubeklipp
    om hur man viker ihop dem
        

      


    Jag har haft sådan som tvättpåsar, de är tämligen usla om man någon gång ska flytta på dem, eller lägger för mycket i dem. Lite för "sköra" tyvärr :( Annars är de jättefina!
    we begin our lives when we die
  • sys
    WSalma skrev 2012-01-20 17:07:12 följande:
    @sys: jag har faktiskt sån tur att min svärmor stryker undan en del när hon är barnvakt (jag jobbar på kontoret en dag i veckan - resten hemifrån - och då passar hon babyn. Hon menar att när han sover kan hon lika gärna stryka och avlasta oss lite som att spela sudoku eller nåt.) Men det bli ju inte allt och inte alltid... Har för övrigt kört en 90-maskin idag (och hängt!). Pga dig har jag blivit en miljöbov... Tungan ute

    @ Blå: Är inte den detaljerade städningen zonerna? Sedan finns det ju weekley home blessing hour på måndagar.
    Under 2 års tid så var min mormor min "nanny", och hon hade samma inställning som din svärmor (kanske samma årskull? ;) ), så då gjorde jag inte mycket hushållssysslor (kanske därför jag är i behov av FlyLady?!?)

    Haha, så får du ju inte säga ;) Det spar ju på miljön med tanke på att bakterierna dör, så att man inte behöver slänga saker som man tror blivit gamla = det går jämt ut (eller nåt :p )
    we begin our lives when we die
  • sys
    Ms H skrev 2012-01-20 20:49:54 följande:
    Jag stryker också, allt utom underkläder i stort sett. Lakan och handdukar manglas dock
    En del underkläder strykes här... *hmm* Inte ofta dock, men det händer att de slinker med i högen :)

    Känslan är så annorlunda när man tar på sig en tröja som är struken jämfört med en som inte är struken/tumlad!

    Slå ett slag för strykjärnet ;)
    we begin our lives when we die
  • sys
    Pallas skrev 2012-01-21 14:10:07 följande:
    Men hur har ni tid? Har ni inga jobb? Barn? Fritidsintressen? Djur?
    Studerar + jobbar, ensamstående med ett barn, många vänner, intressen; musik, litteratur. Inga djur.

    Strykning för mig är ett sätt att varva ner när jag går på högvarv.
    we begin our lives when we die
  • sys
    Jojjanna skrev 2012-01-22 20:41:50 följande:
    Jag tar små steg med sambon och barnen också... imorse berättade jag för sambon om Flylady´s tips om att bädda så fort man satt ner fötterna i golvet på morgonen. Det har funkat bra för mig i över en vecka och han gjorde det direkt! Sen får vi se om han gör det imorgon, nästa dag och nästa men jag är glad att han inte bara skrattade åt det utan tog det på allvar.

    Barnen har haft tre kompisar här idag och de har lekt med lego i vardagsrummet. De lämnade legot vind för våg för att göra något annat och i vanliga fall hade det säkert legat kvar där i några dagar tills jag behagade att plocka upp det. Men nu fick barnen ta ett "städrejs" själva innan kvällsmaten och legot var upplockat på några minuter.

    Vi kör även med att barnen ska plocka i diskmaskinen när de har ätit, samt hjälpa till att plocka i och ur den när den är färdig. Den ena sonen fick hjälpa till att slänga soporna nu ikväll... så det tar sig!!!

    Själv har jag tvättat lite idag, plockat in den torkade tvätten i rätt garderober men viktigtast av allt: Jag tog tag i två av köksskåpen som varit belamrade med diverse saker som inte ska finnas i köket, och oj vad mycket plats det blev i hyllorna efter lite omorganisation Jag slängde flera tesorter som tappat både lukt och smak med bäst-före-datum som gick ut 2007 samt plockade bort en massa pennor, småpryttlar och mynt som hamnat på en hylla i väntan på att hamna någon annanstans...

    Imorgon MÅSTE jag börja decluttra bokhyllan som jag tjatat om så länge... men det tar emot för jag vet att jag måste besluta mig för att slänga eller skänka bort en hel del pocketböcker som jag inte har hunnit läsa, sortera ut en massa papper från pärmar som jag inte tittat i på flera år osv. Men om jag tar en hylla i taget från vänster till höger så ska det nog gå    
    Ställ böckerna fint i hyllan istället och beta av dem. Här finns ingen ordning i bokhyllorna för att böckerna inte får plats! Ska införskaffas en bokhylla till när jag vet var jag ska ställa den :D
    we begin our lives when we die
  • sys

    Den här helgen har varit väldigt upp och ner för mig. Igår gjorde jag sådär som man inte ska göra. Städade överallt. På extremt kort tid. Men idag när jag kommer upp så är hela diskbänken belamrad med disk. Orkade inte ta den igårkväll när alla hade gått hem och jag efter 1.5 timme fått dottern att somna :/

    Hur gör ni med sängen? Bäddar ni den verkligen direkt när ni går upp? Jag har inpräntat i mig från barnsben att man inte ska göra det pga kvalster. Och sedan jag fick min kvalsterallergi konstaterad så är jag ännu mer noga med att inte bädda en varm säng...


    we begin our lives when we die
  • sys

    Varit sängliggande (nästan i alla fall) några dagar nu, förkylningen tog mig med stormsteg!

    Men nu har jag läst ikapp mig! :D

    Jag struntade i allt vad hushållsarbete heter söndag kväll-onsdag eftermiddag. Men i morse när jag gick upp hade jag en skinande diskbänk som inbjöd till att göra kaffe. Och en rinnande näsa.

    Nu kommer jag att gå OT så det smäller om det... Micra smörbyttor? Gaaaah!!

    En flaska vatten ska till exempel inte återanvändas utan är avsedd för den köpta drycken och ska sedan återvinnas i en pantstation, inte användas som saftflaska på picknick. Samma sak gäller glassbyttor, de ska inte återanvändas som matlådor och definitivt inte upphettas i mikro. Då finns risk att plastmaterialet går över i maten.

    PlastmärkningsguideFör att förenkla har vi sammanställt en plastmärkningsguide med riskbedömning. Den hjälper dig att sortera ut de sämsta plasterna från ditt hem och särskilt från ditt kök.


     
     
    1: PET - Polyetentereftalat PET-plast används huvudsakligen i olika flaskor för drycker, flytande livsmedel eller mikro- och ugnsförpackningar. PET-plaster är även vanligt i förpackningar till munvatten, jordnötssmör, dressing, oljor och grönsaker.
     
    Riskbedömning: Låg risk.
     
     
    2: PE-HD - Polyetylen med hög densitet
     
    Polyetenplast används till förpackningar för mjölk, yoghurt, smör, juice, blekmedel, diskmedel, rengöringsmedel, schampo, skärp, shoppingväskor, motorolja och flingor.
     
    Polyetenplast med hög densitet är kraftigare och styvare än polyetenplast med låg densitet.
     
    Riskbedömning: Låg risk om den inte upphettas.
     
     
    3: PVC PVC används som plastfilm till kött, frukt, grönsaker vid butiksinpackning samt till viss del i vattenflaskor och andra drycker. PVC är också vanligt i flaskor och behållare för fönsterputs, rengöringsmedel, schampo, matolja, medicinsk utrustning, ytterväggar, fönster och rörledningar.
     
    PVC är från början ett hårt material, men om mjukgörare tillsätts blir det mjukt. Den vanligaste mjukgöraren består av ftalat. PVC innehåller även klor som kan frisätta farliga gifter vid upphettning. Importerade PVC-plaster kan även innehålla bly som används som stabiliseringsmedel.
     
    Riskbedömning: Undvik så långt det är möjligt. Välj PVC-film utan mjukgörare.
     
     
    4: PE-LD Polyetylen med låg densitetPolyetenplast med låg densitet finns främst i klämflaskor för livsmedel, bröd, fryst mat, shoppingväskor, plastpåsar, kläder, möbler och mattor.
     
    Polyetenplast med låg densitet är mjukare än polyetenplast med hög densitet.
     
    Riskbedömning: Låg om den inte upphettas.
     
     
    5: PP - PolypropenPolypropen är vanligt i brödförpackningar, yoghurt behållare, sirapsflaskor, ketchupflaskor, sugrör, medicinflaskor, burkar och mikrovågsförpackningar. Polypropen tål höga temperaturer.
     
    Riskbedömning: Låg
     
     
    6: PS - PolystyrenPolystyren finns främst i engångsserviser, yoghurtförpackningar och engångsburkar för sallader och liknande. Den används även i ”uppblåst” expanderad form, som cellplast eller frigolit, i förpackningar för kött- och charkuterivaror.
     
    Polystyren tillverkas av etylbensen och det finns vissa uppgifter som tyder på att polystyren kan läcka till livsmedel.
     
    Riskbedömning: Undvik så långt det är möjligt.
     
     
    7: O* Diverse plast Övriga plaster har hamnat under siffran 7. Här finns det omdiskuterade bisfenol 7, polykarbonat samt ABS-plaster och polyamid.
     
    Siffran 7 finns bland annat på vatten-, läsk- och sportflaskor, solglasögon, DVD-skivor, iPod, datorer, skyltar, displayer, nappflaskor, matlådor.
     
    Polykarbonat är en mycket stöt- och slagtålig plast. Den används ofta till produkter som behöver vara hållbara, genomskinliga eller tåla hög värme.
     
    Polyamid används ofta i olika köksredskap, till exempel svarta slevar, pastaredskap och vispar, som ska tåla temperaturer upp emot 200°C.
     
    ABS-plast är också vanligt i hushållsredskap samt telefoner, instrumentpaneler och dammsugare.
     
    Riskbedömning: Undvik så långt som möjligt.
     
    Det är svårt att helt undvika plast men till matvaror kan du enkelt byta till en matlåda i stål eller glas istället för plast, matrester kan du förvara i glasburkar och saft eller liknande kan du förvara i glasflaskor eller termosar.

    Källa: www.sund.nu/docs/artikel.asp&art=1230

    Ja, jag går lite i taket, men det är för att det kan vara farligt. Använd burkarna till vad som helst, så länge du inte lägger i något som är varmt, eller kör dem i micron.

    Självklart får alla göra som de vill, men jag är hjärntvättad i den här frågan (Tupperware sedan födseln...)
    we begin our lives when we die
  • sys
    060810 skrev 2012-01-26 11:49:27 följande:
    Tack för infon om smörbyttorna!! Nu är mina slängda!! Fick ett ryck och rensade två skåp när jag ändå var igång. ;)
    Så nu är jag nöjd med mig själv och tar nya tag med nåt annat ikväll eller i eftermiddag.
    Är medveten om att många inte vet om det, men för mig är det så naturligt att man lägger mat i burkar som är anpassade för det :P

    Sen om det är Tupperware, ICA eller IKEA spelar inte så stor roll, där är enbart en smakfråga ;)
    we begin our lives when we die
Svar på tråden Nu jäklar tänker jag knäcka städkoden!