• Chianti

    Nu jäklar tänker jag knäcka städkoden!

    Åhh jag blir galen över att jag aldrig kan hålla ordning här hemma. Jag lever i ett konstant stökigt hem. Ibland gör jag ett rejält städryck och så är det fint i max en vecka. Sen händer något magiskt och helt plötsligt är det drivor med papper, kläder, ouppackade väskor, tidningar, saker som egentligen bor i nåt skåp har flyttat ur skåpet och det är värre än nånsin.

    Sen om man ska få gäster så städar man minsann jättefint, ungefär som om gästerna är värda ett vackert hem, men man själv som bor där unnar sig inte det där välstädade fina hemmet? Man är kokko på nåt sätt.

    Fler som känner som jag? Jag har surfat runt lite på nätet och hittat lite olika städforum, bland annat det här: www.flylady.net/ Det är en väldigt amerikansk site men den har nåt som kallas babysteps. Det är små små steg man tar varje dag i en månad för att få in vanan att städa och det verkar ganska bra:www.flylady.net/d/getting-started/31-beginner-babysteps/. Det bygger på teorin att det tar tre veckor att få in en ny vana.

    Dag 1 ska man bara göra rent diskbänken, sen är man klar för dagen. Vitsen är att man ska få in en vana att göra rent diskbänken varenda kväll så har man i alla fall ett område som alltid är tip top, och det känns nog bra att börja dagen med en ren diskbänk.
    Sen säger författaren att det har nog tagit flera år att röra till där hemma, så man kan inte räkna med att reda ut allt på en dag. Därför ska man bara ta små små steg och inte försöka sig på ett mastodontryck. Jag tror den filosofin passar mig, jag har storstädat hundra gånger men faller alltid tillbaka till att inte orka hålla efter löpande.

    Nån annan som vill haka på en månad? Det vore kul att få sällskap och få bolla lite tankar under tiden. Så får man väl se efter en månad om man fått några nya vanor.

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2012-01-02 19:34
    Kul att vi blev ett gäng städisar!

    Jag gjorde en lite mer hardcore variant av FLY Lady,lite mer städning, lite mindre trams.
    Här hittar du min version: www.familjeliv.se/Bloggar-9-38/b128698.html

  • Svar på tråden Nu jäklar tänker jag knäcka städkoden!
  • Ms H
    sholof skrev 2015-01-30 03:06:38 följande:

    Jag är oxå gärna med på en ryck i zonerna i februari. Jag brukar oftast städa och inte rensa ut.
    Så i februari ska jag ägna tiden åt att rensa ut och göra oss av med saker.
    Så kan jag ägna mars månad åt att vårstäda :)

    Kruxet är ju att februari bara har 4 veckor så vi hinner inte igenom alla zonerna på den tiden. Vi kan modifiera hennes plan kanske så att vi går in i mars månad oxå. :)


    Rensa är ju oftast inte det man prioriterar, för det andra tar all kraft. Men det blir ju enklare att göra allt det andra när man väl har rensat, så det är verkligen bra om man "hinner" rensa ibland. Hur har arbetet framskridit? Eller har fokus hamnat på bror din?
    skrutto skrev 2015-01-30 09:20:58 följande:
    Jag är också med. Jag brukar både rensa och grovstäda beroende på vilken zon det är. Eller brukar var att ta i, jag tappade zontråden i början av höstan och har inte kommit igång igen direkt.
    Hur har det gått i veckan? Har (nog) inte sett dig här på slutet...
    81missan skrev 2015-01-30 20:40:54 följande:
    Jag har haft dom tankar i ett år ungefär. Fast egentligen är det inte en helrenovering utan bara att göra en länga med garderober+skjutdörrar (alt draperi). Är det dumt att inte tapetsera samtidigt? Jag tror det blir för mkt för min man om vi ska göra allt på en gång, då tar det nog 1-2 år till innan det blir av:(
    Nej, jag tycker att det verkar smart att fixa garderoberna. Jag förespråkar draperi, skjutdörrar täcker för så stor del av garderoben när de är maximalt öppna. Det är himla smidigt att kunna öppna (snudd på) hela garderoben på en gång, man får väldigt bra överblick. Hade draperigarderob i huset jag just flyttade ifrån, saknar det redan!
    81missan skrev 2015-01-30 20:47:45 följande:

    Jag är med på zonerna:) Yes, äntligen!



    Kommit igång bra?
  • Ms H
    sholof skrev 2015-01-31 14:17:56 följande:

    Ja imorgon börjar vi i zon 1, hall och matsal.

    På måndag skiftar vi då över till zon 2...som är köket.

    Så hoppas vi att zon 1 blir längre än en dag i mars. För i hallen har jag en del att rensa bland.

    Är det utrensning som gäller för de flesta eller några känner sig klara med decluttrandet och ska bara städa?


    Eftersom att februari är exakt 4 veckor lång, kommer datumen infalla på samma veckodagar även i mars.


    Bestämde ni er för att stanna i hallen eller byta till köket? Själv har jag inte kunnat följa zonerna den här veckan, men tänkte börja from idag! För mig blir fokus att hitta rätt plats till alla grejer, utrensning gjorde jag ju innan jag flyttade. Men det som inte hittar en plats innan slutet på februari ska jag överväga att göra mig av med =)

  • Ms H
    Tiiara skrev 2015-01-31 18:11:30 följande:
    För mig är det utrensning som gäller. Förutom zonerna kommer jag fortsätta kämpa med kläderna. Jag har nog två eller tre tvättomgångar innan jag är klar med smutstvätten. Jag har fortsatt rensa bland det jag har tvättat och börjar nu känna mig hjälplös. Jag har rensat ut två sopsäckar med kläder som vi inte använder och tycker att jag har sparat endast det som vi faktiskt tycker om och använder. Men garderoberna börjar bli överfulla. Åtminstone med dotterns kläder. Jag har nog rätt lagom med kläder i garderoben nu. Men det kanske blir värre där med när jag är klar med all smutstvätt. Jag vågar inte ens räkna dotterns klänningar. Hon har fått ärva mycket av mina kusiner och bonussyskon (4 flickor sammanlagt). Jag tycker att jag har sparat det hon använder men snart får de inte ens plats i garderoben. Och byxor som jag förut tyckte att hon hade för få av får plötsligt inte ens plats i garderoben.. Känns som att jag kommer få börja om med utrensningen när jag är klar med tvätten, det kommer aldrig ta slut Gråter
    Jodå, det kommer att ta slut! Tänk babysteps. Tänk också tillbaka på hur otroligt mycket du redan gjort med kläderna/garderoberna. Var nöjd över det du åstadkommit hittills!

    Gör klart med de kläder som fortfarande inte är genomgångna, strunta i att det är fullt i garderoberna. Sortera det "nya", lägg det som just nu inte får plats i rätt garderob i sorterade högar (kassar/lådor/vad-som-passar). När du gjort dig av med det du rensat ut i första omgången tycker jag att du ska ta en liten paus från kläderna, för att sedan komma tillbaka i rond 2.

    Rond 2 föreslår jag blir att titta igenom lilltjejens kläder en gång till. Är alla de kläder som finns kvar i samma storlek? Om inte, storlekssortera! Kolla också om något kanske är för litet för henne redan, i så fall sälj/skänk/släng det. Kläder som är för stora packar eller fel säsong packar du storleks/säsongssorterat i lådor. Märk lådorna väl, så att du enkelt kan plocka fram rätt låda när det blir dags. Ställ dem där de är minst i vägen.

    Klädpaus igen.

    I rond 3 blir det så dags att titta över vad hon faktiskt behöver. Dvs om det finns trettioelva klänningar, kanske några ska säljas. Låt henne vara med och välja om det funkar. Efter detta får vi se hur läget ser ut; överfullt eller börjar det bli hanterbart?

    Kom ihåg att se det positiva med allt jobb du har gjort! Du har gjort dig av med grejer du/ni inte vill ha, du har fått in lite klirr i kassan, du har gjort andra glada genom att sälja/skänka kläder och du har mycket bättre ordning nu än innan du började! You go girl!
  • Ms H
    Hilmas skrev 2015-02-02 12:22:42 följande:

    MsH: är du nu på ny ort o adress? Hur gick flytten?


    Ms H skrev 2015-02-03 21:27:54 följande:
    Yes, ny ort nu. Skriver mer senare.

    Sådär! Jo, flytten gick väldigt bra. Hade flyttfirma och städfirma, själv har jag under själva flytten bara stått och pekat och berättat vart grejer ska ställas. Det mesta hamnade rätt. En låda hittar jag dock inte, men jag antar att den står i förrådet (som är det enda ställe jag inte har koll på). 50 flyttkartonger är urplockade och sålda, några finns kvar med grejer i. Har haft hjälp av min familj efter att flyttfirman burit in allt, annars hade jag haft mycket kvar fortfarande. Vitvarorna utbytta, golvet slipat men ska göra (låta någon annan göra Oskyldig) mer om ett antal veckor/månader. Håller nu på att känna in mig; är möblerna, tavlor och grejer rätt placerade? Var ska vilka prydnadsgrejer stå? Och så skriver jag låååånga att-göra-listor Tungan ute
  • Ms H
    Sagolina skrev 2015-02-02 12:33:54 följande:

    Här håller vi också på med att bädda rent i sängarna, dammsuga(gud vad mycket damm det hade samlats mellan sängen och väggen, tyckte jag dammsugade där helt nyligen!) och ställa i ordning sovrummet så att spjälsängen kan stå vid min sida av sängen. Första omgången lakan av två snurrar på nu och medan den tvättas tar jag paus.


    Hihi, jag upptäckte precis samma sak när flyttgubbarna började flytta min säng ;) Skönt att få bort det!
  • Ms H
    Aniiee skrev 2015-02-02 15:28:21 följande:
    Pga att min sjukdom givit mig en extra törn nyligen har jag för månaden utveklat ett 15-poängssystem, istället för Flyladys 15 minuter decluttering, för det orkar jag absolut inte nu. Men lite är bättre än inget, eller hur?
    Mycket bättre än inget!
  • Ms H
    Tiiara skrev 2015-02-04 22:18:01 följande:

    Jag har varit i en svacka den senaste tiden, känt mig allmänt nere och tyckt att allt har varit jättejobbigt. Och när jag hamnar där tar det bara stopp, jag får ingenting gjort (vilket bara höjer ångesten, så det är en ond cirkel). Men idag var jag på terapi och det behövdes verkligen. Jag fick rådet att försöka bryta ner alla jobbiga tankar på t.ex. sånt som ska göras och tänka LITET och göra LITE. 
    Till exempel var jag på IKEA i söndags och köpte bl.a. en ny säng till min dotter som fyller 5 på lördag. Jag hade tänkt göra om hennes rum helt. Alltså möblera om, rensa ut, bygga säng och lite andra möbler och organisera om, och sätta upp ny lampa, byta gardiner, hämta och lämna saker på vinden osv osv osv. I mitt huvud ser jag det lite som förändringen i Extreme home make over och reaktionerna som kommer efter att alla har skrikit "MOVE THAT BUS!" ni vet? Men min terapeut fick mig att inse att min dotter kommer få den reaktionen bara hon ser den nya sängen. Jag behöver liksom inte göra om hela rummet för att hon ska vara nöjd. 
    I min tankegång ingick även ett steg för steg som gjorde det hela ännu jobbigare.. "För att bygga sängen måste jag plocka ut det som står där nu, och för att det ska få plats i vardagsrummet måste jag plocka ner julsakerna, och innan jag kan göra det måste jag plocka undan Almas leksaker." och då tog det bara stopp, så från måndag till idag har jag inte ens kommit igång med rummet.

    Men så idag efter terapin mår jag mycket bättre än jag har gjort på ett bra tag. Och från ingenstans reste jag mig upp och plockade iordning i hallen och dammsög där. Sedan började vi packa ihop några av julsakerna (märk ordet "några" - jag tänker LITET! ;P). Jag och dottern lyckades packa ner hennes julsaker i en kartong och dessutom rensa ut en hel säck med julsaker som bara har legat nerpackade hela julen. Det är alltså sånt som jag har sparat i flera år trots att jag har vetat att jag aldrig skulle använda det.. 
    Sen kände jag mig skitnöjd. Vilket jag har lite svårt att fatta för resten av vardagsrummet var kaos när vi hade flyttat runt kartonger och sorterat julsakerna. Men jag nattade Alma och förberedde mig för att vara trött och somna. MEN när hon hade somnat var jag inte trött, så jag gick upp, åt lite och sedan packade jag ner julgranen också! :D Jag har ju fått jättemycket gjort och det var inte jobbigt alls. 

    Jag tror att jag har börjat fatta hur "babysteps" fungerar i praktiken. LITE i taget.. :D


    Tiiara skrev 2015-02-06 18:19:01 följande:

    Jag har inte heller varit jätteflitig i hallen. Egentligen har jag ingen stor hall så det finns inte så mycket att göra när det gäller det synliga. Däremot hade jag behövt komma igång med utrensning i garderoberna, men just denna veckan har jag ju haft mycket att göra inför Almas födelsedag i morgon.

    Jag har lyckats bygga ihop hennes nya säng och fått iordning väldigt mycket på hennes rum. Jag är så otroligt förvånad över hur mycket jag har fått gjort genom att tänka litet. Jag har ju faktiskt fått ihop nästan allting så som jag hade tänkt det, bara det att när jag tänkte på allt på en gång blev det så himla jobbigt att göra. Men när jag tänkte att det var okej att "bara" fixa granen eller "bara" bygga lite på sängen, eller "bara" stryka gardinerna så är det som att allt bara har flutit på. 

    Nästa vecka är det köket som gäller ja, och då ska jag verkligen köra på ordentligt för nu är det kaos där. Okej, det är väl egentligen kaos i resten av lägenheten också x) just nu är vardagsrummet fullt med saker som inte längre får plats i Almas rum och sånt som stod i hallen i väntan på att bli uppburet till vinden, för jag blev tvungen att ställa ut en hylla där. Nåväl, en sak i taget så löser sig nog resten med :D



    Hehe, jag tycker inte att du gör så lite. Men det är bra att du känner att det funkar bra att tänka litet. Blir nyfiken på vad dottern din tyckte om den nya sängen.

    Tänk på att fortsätta tänka litet när du beger dig in i köket.


     

  • Ms H
    Baby Lei skrev 2015-02-06 10:21:01 följande:

    Hej!
    Får jag vara med?

    Jag hittade till er fina tråd i somras när jag låg som en strandad val, höggravid i den extrema sommarvärmen. Jag tillbringade de varma dagarna hemma med en fläkt på fullt ös och en dator i högsta hugg. Fastnade direkt när jag hittade hit och streckläste hela tråden. (ja, det var VÄLDIGT mycket Skrattande

    Jag har fött två barn med lite drygt ett års mellanrum, så det som förut funkade ok (att ha en hel del saker som "flyter runt") har blivit ohållbart, och vår trea känns nu väldigt väldigt trångbodd. Vi håller det ganska ok på ytan, men har alldeles för mycket saker och varenda skåp och låda är fullproppad. Så att man knappt får igen lådorna.. Ni vet känslan.. hemsk.
    Och det gör det så svårt att ha en hållbar ordning. På kort tid blir det fullständigt kaos när det är så fullproppat under ytan.
    För att inte tala om vårt källarförråd. Vet inte ens vad vi har där. Det hade varit en lättnad att gå ner dit och upptäcka att vi har haft inbrott och att allt var borta! Hahaha!

    Jag har inte gett mig in på att följa era städområden ännu, men börjar känna mig redo. Nytt år nya tag. 

    Jag kallar mig Baby Lei här på FL. Tror minsann att jag har varit i samma BF tråd som Sagolina när vi väntade våra första barn.

    Har försökt att förstå mig på Fly lady men måste vara extremt korkad för jag tycker att det verkar så krångligt. Men jag hakar gärna på det ni gör här! Jag är redo!! 


    Alla trevliga människor är välkomna här! Börja med att hänga på med 15 min decluttring per dag i veckan zon. Det är det som enligt mig ger störst effekt snabbt. Om du orkar mer, börja också med att nöta in vanorna för FlyBabies (se trådstart).
  • Ms H

    Efter en vilodag, följt av en utemiddag, satte jag timern på 10 minuter och röjde i hallen. Nu är den decluttrad och klar. Det behövs någon typ av förvaring, men det får dröja. Tills vidare får mössor, vantar och sånt ligga i en Ikeakasse i garderoben. De kvarvarande 5 minutrarna ska jag om ett tag ägna åt att förflytta de saker som ska bort från hallen till sina rätta ställen.

  • Aniiee
    Ms H skrev 2015-02-07 21:37:59 följande:

    Efter en vilodag, följt av en utemiddag, satte jag timern på 10 minuter och röjde i hallen. Nu är den decluttrad och klar. Det behövs någon typ av förvaring, men det får dröja. Tills vidare får mössor, vantar och sånt ligga i en Ikeakasse i garderoben. De kvarvarande 5 minutrarna ska jag om ett tag ägna åt att förflytta de saker som ska bort från hallen till sina rätta ställen.


    Bravo! Själv har jag inte gjort någonting, men jag ska sätta mig nu och göra en odlingskalender (dags att börja ta itu med det för länge sen, känner jag). Jag måste bara lyckas rensa ner mina 27 grönsaker och 35 örter till lite mer hanterbara siffror.....
    Happiness is something that comes into our lives through doors we don't even remember leaving open. - Rose Wilder Lane
Svar på tråden Nu jäklar tänker jag knäcka städkoden!