• Chianti

    Nu jäklar tänker jag knäcka städkoden!

    Åhh jag blir galen över att jag aldrig kan hålla ordning här hemma. Jag lever i ett konstant stökigt hem. Ibland gör jag ett rejält städryck och så är det fint i max en vecka. Sen händer något magiskt och helt plötsligt är det drivor med papper, kläder, ouppackade väskor, tidningar, saker som egentligen bor i nåt skåp har flyttat ur skåpet och det är värre än nånsin.

    Sen om man ska få gäster så städar man minsann jättefint, ungefär som om gästerna är värda ett vackert hem, men man själv som bor där unnar sig inte det där välstädade fina hemmet? Man är kokko på nåt sätt.

    Fler som känner som jag? Jag har surfat runt lite på nätet och hittat lite olika städforum, bland annat det här: www.flylady.net/ Det är en väldigt amerikansk site men den har nåt som kallas babysteps. Det är små små steg man tar varje dag i en månad för att få in vanan att städa och det verkar ganska bra:www.flylady.net/d/getting-started/31-beginner-babysteps/. Det bygger på teorin att det tar tre veckor att få in en ny vana.

    Dag 1 ska man bara göra rent diskbänken, sen är man klar för dagen. Vitsen är att man ska få in en vana att göra rent diskbänken varenda kväll så har man i alla fall ett område som alltid är tip top, och det känns nog bra att börja dagen med en ren diskbänk.
    Sen säger författaren att det har nog tagit flera år att röra till där hemma, så man kan inte räkna med att reda ut allt på en dag. Därför ska man bara ta små små steg och inte försöka sig på ett mastodontryck. Jag tror den filosofin passar mig, jag har storstädat hundra gånger men faller alltid tillbaka till att inte orka hålla efter löpande.

    Nån annan som vill haka på en månad? Det vore kul att få sällskap och få bolla lite tankar under tiden. Så får man väl se efter en månad om man fått några nya vanor.

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2012-01-02 19:34
    Kul att vi blev ett gäng städisar!

    Jag gjorde en lite mer hardcore variant av FLY Lady,lite mer städning, lite mindre trams.
    Här hittar du min version: www.familjeliv.se/Bloggar-9-38/b128698.html

  • Svar på tråden Nu jäklar tänker jag knäcka städkoden!
  • Baby Lei

    Och jag har varit SÅÅÅÅ dålig på att göra det jag så högtidligt lovade mig själv att göra.. Rensa ut.. 
    Jag har haft två småbarn (under 2 år..) hemma den största delen av tiden så tiden har gått år till att se till att de är underhållna, stimulerade, hela och rena.. well. Någotsånär i alla fall. Bara att se till det vardagliga med matlagning, tvätt, disk, och miljarders med leksaker och prylar har tagit all min tid.
    Fastän jag VET att just det vardagliga kommer gå så mycket lättare när vi inte har en massa prylar i våra skåp och lådor som vi aldrig använder.

    Trots Mrs H's bästa bästa tips (tack för det Mrs H!) att inte tänka "hela köket", "hela köksskåpet" eller ens "hela den översta hyllan i skåpet" - utan att dra ner det till "den vänstra sidan av den översta hyllan i köksskåpet" har jag misslyckats.
    Men - Det tipset inspirerar mig just nu, när jag återigen bestämmer mig för att dra igång. 

    Hur går det för er andra? Tiiara, du var ju igång med en jätterensning när jag var här inne sist!

  • Sagolina

    Här går det inte så bra... Vi är allt för stor del av dagarna ute på gården, så vi får inget gjort inne. Igår var vi ute i över 7h och idag i 6h(+en sväng till butiken innan det). När vi kommer in ska det fixas middag, dagens disk tas omhand, sonen tvättas och läggas och det värsta kaoset på golvet plockas bort. Sen brukar jag, mannen och dottern krascha i soffan tills det är sovdags för oss. Har i alla fall fått 4maskiner tvätt fixat under dessa två dagar. Och gjort en hel del på gården:)

    Ikväll ska vi i alla fall få golven ordentligt tömda, så att vi kan dammsuga och så ska rena tvätten sorteras på plats.

    Kanske vi får lite mera gjort under de närmaste dagarna, för det är utlovat regnigt. Beror på hur dottern reagerar på vaccinet imorgon...


  • hsh

    Vilken kul tråd! :) Kan inte säga jag tillhör gruppen städ-katstrof-människor men jag har haft perioder då jag inte mått så bra & därefter inte haft ork till att städa. Däremot har jag kommit till insikten att ju mer ordning jag har där jag är desto mer ordning i huvudet får jag. Jag jobbar dessutom som lokalvårdare idag & trivs finfint med det, så tänkte att jag kan slänga iväg mina bästa städtips!

    ? Vid större städningar - börja i ett rum/ett hörn. Fokusera från den punkten/det rummet & ta bit för bit. T.ex börja i tvättstugan längst in, ut i köket, ut mot toan, ut i hallen och till sist sovrummen.

    ? Köp bra städgrejer! Släng den gamla skurmoppen & köp en bra Wileda eller iallafall någon sorts av ordentligt "svep". Köp microfiberdukar! Nåt medel som du tycker luktar gott samt använd dig av dammvippa/dammdukar/annat städmaterial för att underlätta.

    ? Använd endast musik om du märker att din aktivitet ökar. Minskar den (t.ex börjar surfa Facebook) så sjung själv! ;)

    ? Om det är riktigt illa - ta ett rum per dag.

    ? Det bästa är dock att underhålla städet - dvs håll undan hela tiden! Diska direkt, plocka undan direkt, vik filten efter du använt den, diska ur diskhon efter tandborstning direkt osv.

    Det var allt från mig!

  • skrutto
    hon mot strömmen skrev 2015-05-03 22:09:38 följande:

    Okej, det är bara att krypa till korset och erkänna att det är illa, riktigt illa. Gubben blev uppsagd i februari, A-kassan blir han inte rik på (blä). Har nu fått ett tillfälligt jobb på 4 veckor, 2 veckor kvar, möjlighet till förlängning. Så allting har blivit för övermäktigt att ta hand om. Min snälla mamma var här förra veckan och tvättade allt, planterade om blommor osv. Nu idag har jag först fått en nytändning och har städat av hela huset och tvättar upp det som har legat i veckan.


    Oj, det låter verkligen motigt. Men skönt att din mamma kunde komma och hjälpa till.

    Jag lyckades rengöra kaffebryggaren och skrubba alla bänkskivor i köket igår. Så nu känns det som att jag är på gång igen, får se om det varar mer än 24h den här gången...
  • Hilmas

    Här går det verkligen inte bra. Jag har hamnat i en djup anti städ/röj svacka o jag vet inte hur jag ska komma ur den. Endast det nödvändiga blir gjort som tvätt o disk samt dammsugning o lite dammtork. Idag tog jag tag i ugnen. Brukar använda såpa, men nu e det så länge sen förra gången ugnen blev tvättad så jag är inte nöjd med resultatet. Tiara hade ett tips på att städa ugnen. Kommer någon ihåg?

    Var e MsH? Jag behöver en spark för att komma igång. Jag tror att en aktiv tråd är den bästa inspirationen. Vilket litet projekt ska vi sätta igång med innan semestrarna är här?

  • Ensam hemma

    Här går det inte heller så bra. Lyckades tvätta alla fönster ut- och invändigt för några veckor sedan och sätta upp en ny gardinstång, men sedan har det gått trögt. Väntar på att det ska bli varmt och skönt ute så jag kan ta itu med alla de projekten. Igår dammade jag, men skulle behöva dammsuga. Varför tar det emot så förskräckligt?

  • sholof

    Ja MsH Verkar vi ha tappat när hon semestrade, tog hon en lång semester från oss alla?

    Här går det väl oxå sådär med Flylady.
    Vardagsstädningen funkar ok, vi veckostädar iaf varannan vecka ;)

    Men vi försöker iaf rensa ut här hemma.
    I fredags dumpade vi fyra sopsäckar med kläder och skor. Känns skönt att våra garderober och barnens byrå  nu bara innehåller kläder som passar och som vi använder. :)


    ♥Världens bästa Max 28/3-07♥♥Världens underbaraste Felix 11/12-08♥
  • Astarte

    Hej alla!

    Jag fanns i tråden för ett par år sedan, men kom sedan ifrån den. Tyvärr kom jag också ifrån mina goda vanor. . .

    Jag minns att mitt hem aldrig vart så fint som när jag var med här och jag skulle vilja komma tillbaka. Nu är det kaos igen men det ska det bli ändring på. Ska börja med att kolla sidan efter allt som gäller nu!


  • hon mot strömmen
    skrutto skrev 2015-05-05 08:37:10 följande:

    Oj, det låter verkligen motigt. Men skönt att din mamma kunde komma och hjälpa till.

    Jag lyckades rengöra kaffebryggaren och skrubba alla bänkskivor i köket igår. Så nu känns det som att jag är på gång igen, får se om det varar mer än 24h den här gången...


    Jo det var skönt att hon hjälpte mig, nu känns det som om jag är på g igen.

    Idag har jag varit och veckohandlat mat så det finns, sedan har jag slängt att skrot på altan. Kvar blev endast två sopsäckar med saker som ska behållas.

    Så nu är den färdig för att rustas upp så man sitta där på kvällarna utan att det blåser rakt igenom.
Svar på tråden Nu jäklar tänker jag knäcka städkoden!