• Poussin

    Vi som snart är gravida efter utredning i Aten!

    Hej!
    Tänkte starta en tråd för alla oss som redan gjort eller är på gång med immunologisk utredning hos Dr D i Aten. Här kan vi dela info och kunskap samt stötta varandra på vägen mot plus och sedan vidare genom graviditeten!

    Jag har 4 misslyckade IVF:er bakom mig, ett AMH på 0,4 samt flera autoimmuna åkommor vilket gjorde att vi fattade beslutet att söka hjälp hos Dr D. Vi har bestämt att göra max 2 IVF försök till innan vi går över till ÄD i höst, men hoppas så klart att nästa försök kommer att bli en bebis.

    Jag kom hem från Aten och ett bra möte med Dr D igår. Nu väntar vi på provsvar från Chicago som bör dyka upp om en vecka, mycket spännande!

    Välkomna! {#emotions_dlg.flower}

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2012-09-08 06:50
    Lite samlad info:

    Kontaktuppgifter:
    Dr Dimitri Papanikolaou
    lifeclinic@googlemail.com
    www.lifeclinic.gr

    Adress till kliniken:
    Genesis Hospital
    Papanikolai St 14-16
    HALANDRI (Gefyra Halandrioy)

    Hotellförslag Aten:
    www.athens-hotels-guide.com/
    www.athensdiamondhotel.com/
    www.booking.com/hotel/gr/olympic-halandri.en.... (gångavstånd till Life Clinic)

    Vad kostar det?
    Provtagningar, möte med läkaren, telefonkonsultation osv kostar ca 20 000-25 000 SEK. Klinikerna har oftast ingen väntetid.

    Hur går det till i Aten?:
    Se till att ha 2 nätter på plats, eftersom det ofta föreligger risk för förseningar, oförutsedda händelser som stängda apotek, långa transportsträckor osv. Kolla helgdagar i förväg!

    Ni blir alltid inbokade en måndag eller tisdag för att blodet ska hinna fram till Chicago före helgen, avsätt därför 2-3 timmar för provtagning, ultraljud & samtal. Läkaren kommer att ta 6-7 rör med blod som snarast skickas till labbet i USA. Under samtalet med läkaren bedöms möjligheterna och ni har en god chans att ställa alla frågor. Ev får ni en infusion Intralipider (IL) i Aten. Köp med er Prezolon, Filicine (Folacin), Clexane & IL med er hem i massor eftersom det är billigt i Aten och svårt att få utskrivet i Sverige. Det har små lager på apoteken så ni kommer att behöva gå till flera olika, å andra sidan finns det apotek i varje hörna.

    Ca 1-2 veckor efter provtagningen erhåller ni era provsvar. Någon dag senare har ni telefonkonsultation med er läkare där ni går igenom provsvaren och åtgärd. Läkaren skickar sedan en behandlingsplan beroende på vilka problem som eventuellt uppdagats.

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2012-09-08 08:27
    Boktips:
    ?Is Your Body Baby-Friendly?? av Dr. Alan E. Beer

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2012-11-06 19:55
    Zinfandels fantastiska hemsida: www.fertilitetsguiden.com/index.html

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2013-03-01 07:45
    Info om bl a Hotel Dorian Inn finns i inläggen #7379 & 7380

  • Svar på tråden Vi som snart är gravida efter utredning i Aten!
  • PeeWee44
    UndrandeSökare skrev 2017-10-13 19:03:56 följande:

    Zwillinge- Jag kan inte se att det står något om de testat för dnafel eller fragmentering på pappret....

    Köp en flyg eller båtbiljett till mannen så han kan testa sperman på tex AvaRiga istället, ni får provsvaret inom 24 timmar efter han lämnat det. Det kostar ca 1000 svenska kronor och då får ni med 100% säkerhet veta hur det står till med spermierna.

    De har en svensk hemsida och jag tror man endast kan resa dit för spermatestet utan att förbinda sig för något annat.


    Jag tror att man bara kan åka till AvaRiga för dnafragmentering på spermierna. Har för mig att jag läst om någon annan som gjort det.
  • lill111
    PeeWee44 skrev 2017-10-13 19:37:09 följande:

    Jag tror att man bara kan åka till AvaRiga för dnafragmentering på spermierna. Har för mig att jag läst om någon annan som gjort det.


    Japp, vi gjorde det....men de tog även de andra proverna:))
  • Zwillinge86
    lill111 skrev 2017-10-13 15:15:43 följande:

    Vad menar du att de ej kunde erbjuda er ÄD pga spermierna eller??


    Nej vi nekades pga att de hade för lång kö för privatbetalande patienter. Lite snöpligt att de inte kunde kläcka ur sig de på telefon dock...
  • Zwillinge86
    UndrandeSökare skrev 2017-10-13 19:17:08 följande:

    Zwillinge- Nu har jag läst igenom pappret ordentligt, det kan vara att de nekade er hjälp i Malmö eftersom enligt Morfologin är 90% av din mans spermiehuvuden defekta. Kanske de kräver en högre procent friska spermiehuvuden för att bevilja ÄD?

    Ring Malmö och fråga om du vill veta mer.


    Alltså jag läste också det, men tänkte att det måste vara något positivt, då läkarens kommentar var "du har lämnat ett alldeles utmärkt spermaprov, inget att anmärka på".....
  • UndrandeSökare

    Zwillinge- Men är det inte lite konstigt att det står lämpligt för insemination, det står inget om lämpligt för ivf/ÄD? Borde det inte också stå? Bra att ni ska få hjälp i Umeå istället om Malmö nu har för lång kö.

  • lill111
    Zwillinge86 skrev 2017-10-14 01:01:26 följande:

    Nej vi nekades pga att de hade för lång kö för privatbetalande patienter. Lite snöpligt att de inte kunde kläcka ur sig de på telefon dock...


    Aha, ok... ja, det förstår jag att det känns surt:(
  • Ariellan
    finee skrev 2017-10-13 17:33:49 följande:

    Ja, precis, det är det jag menar - vanlig fertilitetsutredning på dig och mannen. Och det enda de hittade där var alltså pcos, och nu har ni testat letrozol utan resultat? Min IVF-läkare sa till mig inför första IVF:en att själva IVF:en i sig kan vara lite diagnostisk. T.ex. kan se problem med befruktning, trots att ägg o spermier enligt utredningen verkar normala. Man kan även upptäcka att embryona kanske slutar dela sig dag tre eller så, trots att allt verkade normalt. Men det mest sannolika är ju att allt är normalt i praktiken om det ser normalt ut i utredningen. Det beror väl på hur ni resonerar - ibland kan det vara skönt att göra IVF för att man känner lite kontroll: man VET att det blivit en befruktning, man VET ungefär kvaliten på embryot som satts in... Vid insemination/vanligt samlag/letrozol så vet man ju egentligen inte ens om en befruktning skett. Men om man är okej med att harva på med lite fler hemmaförsök så kan man ju testa det först tillsammans med immunbehandling.


    Ja precis, jag förstår vad du menar. Är så himla svårt att bestämma sig. Tänker att det kanske aldrig kommer funka utan ivf, det vet man ju inte. Och som du säger så har man ju allt under kontroll under en IVF-behandling.
  • UndrandeSökare

    Ariellan- Dr D brukar helst vilja att man börjar med natuliga försök hemma om det går, innan går vidare till ivf eller ÄD. Det kan ju vara bra att testa det i 6-12 månader med immunbehandling för att se hur kroppen reagerar på medicinerna innan man går över på mer kostsamma försök med ivf eller ÄD.

  • Zwillinge86
    UndrandeSökare skrev 2017-10-14 09:30:34 följande:

    Zwillinge- Men är det inte lite konstigt att det står lämpligt för insemination, det står inget om lämpligt för ivf/ÄD? Borde det inte också stå? Bra att ni ska få hjälp i Umeå istället om Malmö nu har för lång kö.


    Jo lite märkligt, men om provet bedöms lämpligt för insemination så borde det vara minst lika lämpligt för IVF/ÄD eftersom det "kräver" mindre av spermierna... eller?
  • UndrandeSökare

    Zwillinge- Svenska läkare tror ju tyvärr på lögnen att onormala spermier aldrig kan befrukta spermier. Det sa både Landstinget och Dr D till oss !!! .Men det är inte alls sant fick vi ju veta hos AvaRiga.

    Så jag misstänker att svenska läkare tror att de onormala spermierna aldrig kan komma fram till ägget vid naturlig befruktning eller insemination. Survival of the fittest typ, att de dåliga då rensas ut på vägen..

    Då kan man ställa lägre krav på sperman som används vid insemination eller om man gör naturliga försök eftersom de dåliga kommer ju ändå rensas bort på vägen enligt det tankesättet, endast de bra kommer fram.

    Men det är ju ett annat läge när man gör ivf, då tar läkaren ju en spermie som ser bra ut i mikroskåp och befruktar med (men även om de ser bra ut så kan de ha dnafel) utan någon simtävling först så att säga.

    Vilket gör att det är helt olika förutsättningar.

    Jag antar då att de måste (borde iallafall) ställa högre krav på sperman inför ivf/ÄD eftersom den sperman också ofta måste tålas att frysas och tinas upp innan befruktning. Dålig sperma tål nog inte det så bra.

    Dålig sperma brukar ju leda till färre embryon går att frysa, för de fryser inte dåliga embryon.

    Men detta är endast mina funderingar, det bästa är nog att ringa RMC i Malmö som gjorde testet och fråga dem vad som gäller vid insemination resp ÄD. Om de ställer högre krav vid ÄD resp insemination?

    Lycka till i Umeå.

Svar på tråden Vi som snart är gravida efter utredning i Aten!