Forum Kroppsligt - Känsliga rummet
Varje medlem är ansvarig för sina inlägg.
 • Huden lossnar på fingrarna regelbundet.

  Ons 25 jan 2012 19:02 Läst 36900 gånger Totalt 18 svar
  Anonym (Undra­nde)
  Visa endast
  Ons 25 jan 2012 19:02

  Jag undrar om någon upplevt samma sak eller vet något om detta fenomen. 
  De senaste 5 åren så lossnar huden på 3 av mina fingrar regelbundet. Det börjar med små områden som torkar och lossnar, områdena växer sig större o in under naglarna som blir stenhårda. Det håller på så här i ca 2 veckor sedan får jag flera sår / sprickor som gör riktigt ont och som till sist läker.  Efter ca 4 veckor börjar det om igen. 

  Jag upplever att det blir värre för var gång det händer samt att områdena blir större.
  Någon som vet vad det kan vara?

  Jag har äntligen tagit mig för att boka läkartid för nu värker fingrarna så jag inte kan sova nattetid trots värktabletter och salva.  Men ska dit på fredag och är lite nyfiken om någon varit med om samma sak.

  Tacksam för svar! 

 • Anonym (Undra­nde) Trådstartaren
  Visa endast
  Ons 25 jan 2012 19:24 #1

  Eller har tips på vad jag kan googla på, för jag hittar inget på nätet att läsa.

 • Ons 25 jan 2012 19:29 #2

  Googla atopiskt handexem.  Jag har det och de ser ut som det du har. Smörjer med kortison och försöker undvika vatten så mycket det går. Får använda handskar vid ex disk, städ och en del matlagning.

 • Ons 25 jan 2012 19:31 #3

  Låter som min svärmors händer och det är nickelallergi hon har.


  Linus 070808 Lucas 090707
 • thegod­dess
  Visa endast
  Ons 25 jan 2012 19:50 #4

  Jag skulle sagt nickelallergi. Min bror har så och han jobbade med metaller. Kommer du kontakt med mycket nickel?

 • Anonym (Malin­)
  Visa endast
  Ons 25 jan 2012 19:51 #5

  Har du några fler symtom? En som jag känner fick leukemi och hon blev skinnflådd på fingrarna innan hon fick diagnosen, men hon hade även andra symtom.

 • Ons 25 jan 2012 20:25 #6

  Ungefär som mig då fast mitt håller på längre än 4 veckor och angriper lite olika fingrar. Har varit hos husläkare och det enda som de fick fram var atopiskt eksem. Fick kortison och fet salva. Men det blev inte så mkt bättre ändå... Just nu är det jättejobbigt. Gör ju så himla ont i sprickorna! Sex fingrar är angripna och det är svårt att använda händerna.

 • Anonym (Undra­nde) Trådstartaren
  Visa endast
  Tor 26 jan 2012 09:48 #7

  Tack för era svar!
  Minnie7 jobbigt att det håller i sig så länge och på så många fingrar. Ja att sprickor kan göra så hiskligt ont, jag skulle ta emot en sak igår och den smärtan som kom gjorde att jag tappade saken i golvet  

  Thegoddess nej jag gör inte det vad jag vet iaf.
  Malin, inga andra symptom så är inte orolig för något allvarligt. Jag hoppas din vän mår bra nu!!

  Atopiska eksem, kan det nog kanske vara, men känner inte riktigt igen symptomen då det stod att det skulle klia och blåsor, men det är klart att det kan variera. Ssk som tittade på det och sa att jag borde träffa en hudspecialist och det nog var allergi. Min hud bara torkar och släpper, när jag är skinnflådd så blir det så ömtåligt att den undre huden spricker och blir sår.
  Tack igen för era svar jag har sökt en massa och inte hittat något att läsa. Även om jag ska träffa en läkare så är det skönt att höra andras ord och att få läsa lite, för att lugna en. 
   

 • Tor 26 jan 2012 09:56 #8

  Kan man ha svamp på händerna? Sådär beter det ju sej om man har fotsvamp iaf. Huden flagnar och det värkar nåt enormt.

 • Tor 26 jan 2012 10:11 #9

  Min första tanke är svamp. Det kan också vara en överkänslighet för något, förmodligen kontaktallergi isåfall med tanke på att det uppstår på samma specifika ställe varje gång. 
  Med tanke på att det blir ett större område för varje gång så är det definitivt något som är värt att kolla upp.
  (Vilket du redan gör, så jag hoppas att hudspecialisten kan ge dig lite bra svar så du kan bli av med problemet.)

  Undvik kontakt med metaller och kemikalier så långt som möjligt, smörj in händerna med så snälla cremer som möjligt, eller än hellre rena oljor som inte innehåller några tillsatser alls för att utesluta en reaktion på konserverande ämnen, parfymer, parabener mm. Använd handskar när du diskar och städar och ta t.ex. lite olivolja på händerna efteråt. Lite räcker långt.
  Istället för den vanliga handtvålen: Blanda ut gulsåpa med vatten 50/50 och använd som handtvål. Jag brukade nästan konstant ha hudsprickor i händerna vintertid förut, men sedan jag bytte ut handtvålen och började smörja in händerna med mer naturliga alterantiv har jag inte haft en enda hudspricka.

 • Anonym (Undra­nde) Trådstartaren
  Visa endast
  Fre 27 jan 2012 09:44 #10

  Det skulle ju kunna vara svamp, men återkommer det regelbundet så många år?

  NadiaMi, tack för alla goda råd. Ska se till att testa!

  Idag ska jag till läkaren och får se vad han säger. 

 • Fre 27 jan 2012 10:46 #11

  Lycka till! Jag har inte svamp på mina händer utan atopiskt eksem- så himla jobbigt. Och pinsamt att visa händerna också- ser ju liksom inte så fräscht ut...

 • Fre 27 jan 2012 11:01 #12
  Anonym (Undrande) skrev 2012-01-27 09:44:34 följande:
  Det skulle ju kunna vara svamp, men återkommer det regelbundet så många år?

  NadiaMi, tack för alla goda råd. Ska se till att testa!

  Idag ska jag till läkaren och får se vad han säger. 
  När det gäller fotsvamp så är det ju så att om man en gång haft det, så får man det väldigt lätt igen. Kanske samma med svamp i händerna. Men du ska ju som sagt till läkaren idag så får si då vad han säger.
 • Fre 27 jan 2012 11:04 #13

  Kan ju även vara handpsoriasis?

 • Fre 27 jan 2012 11:06 #14

  Vår dotter har så och vi fick veta att de var eksem. Hon reagerar mer på vintern än på sommaren men har det året runt. Vi fick rådet från läkare att smörja med Decubal från apoteket och att hon inte håller på med vatten för mycket. Samt att använda tvål som inte torkar ut för mycket.  Bäst är ju att du går till läkare och kollar upp det. Kan ju också vara Nickelallergi eller något annat. Hoppas det ordnar sig.

 • Anonym (Undra­nde) Trådstartaren
  Visa endast
  Lör 28 jan 2012 13:08 #15

  Var hos läkaren igår, fick ett bra bemötande. Han trodde att det med all säkerhet var traumiterativt eksem, fick salvor och order om att undvika vatten. Förhoppningsvis är detta något som kommer försvinna om jag är aktsam om händerna.
  Tack alla som svarade mig! 

 • Mån 29 okt 2012 12:30 #16

  TESTA DET HÄR - Kanske en lösning

  Vet inte om du läser svar på denna tråd längre, men jag skriver ändå och hoppas att det kan vara till hjälp för andra. Men min dotter har haft exakt detta problem sen hon var 3 år, både på fingrar och tår. Hon brukar beskriva att huden känns som papper innan den sen flagnar och spricker. Hon är nu 15 år. Alla läkare jag varit hos skriver ut kortisonsalvor och andra mjukgörande salvor. Inget av det hjälpte. Tog saken i egna händer och läste mycket och testade olika saker. Hon äter nu en zink-tablett och en e-vitamin-kapsel om dagen och är HELT symtomfri. Jag har flera gånger gjort tester genom att hon slutar äta tillskotten och sen börjar igen. Slutar hon äta tillskotten så uppstår problemen igen efter ett par dagar. Efter tre veckor har hon sprickor på fingrar och tår som blöder. Börjar hon äta tillskotten igen så blir hon snabbt bättre och såren läks. Vill tillägga att hon är allergisk mot dammkvalster och jordnötter. Tror att denna typ av hud oftare drabbar allergiker. 

 • Lör 4 jan 2014 22:07 #17

  Hej! Oj vad glad jag blev när jag hittade denna tråden! Har lidit av samma sak i tio år nu, upplever också att det blir värre och värre...Har provat alla möjliga krämer och tvålar, men inget hjälper...ts, har det blivit bättre för dig? Jag åker till hälsokost och köper zink och e-vitamin i morgon!

 • Lör 4 jan 2014 22:24 #18

  Ska prova zink och e-vitamin för min man också, han har.också dessa besvär! Hoppas verkligen det hjälper för honom! (och er andra också såklart!)

Logga in
Bli medlem
Svara i tråden...

Innehåll