• Ms H

    Samboavtal? Dyrt? Hur ska man göra?

    MajaVira skrev 2012-02-06 20:31:41 följande:
    Föräldrar, syskon etc har ingen arvsrätt utan man kan utan problem testamentera bort allt till någon annan. Det är endast barn som har arvsrätt, de har alltid rätt till sin laglott (dvs 50%).

    Men även det arvet kan ju bli noll om man inte äger något.
  • Ms H
    Ckillen skrev 2012-02-07 12:12:27 följande:
    Verkar som om det finns mycket man kan göra fel och nystla sig in i. Mycket man inte heller har koll på.
    Men måste jurister kosta så mycket.

    Blir till o spara.

    Men vad är det ni vill skydda er emot? Samboatal är nämligen inte säkerskillt krångliga alls.
  • Ms H
    Ckillen skrev 2012-02-07 13:16:19 följande:
    Mm, det är väl därför de också kan ta betalat för att folk är rädda vad som händer annars. jaja.

    Om man jämför vad man får för pengarna hos en frisör och hos en jurist så är ett juristbesök inte speciellt dyrt. Det måste ju inte göras om var tredje månad
  • Ms H
    Nemi76 skrev 2012-02-07 12:28:40 följande:

    Det verkar som om TS är ute efter ett testamente och inte enbart ett samboavtal.

    TS: I det långa loppet blir det inte dyrt att använda jurist med tanke på vad det kan kosta att inte använda jurister. 

    (Har läst tråden)

    Jag tänkte att om TS specificerar vad han/de vill ska regleras, så går det att utifrån det hjälpa vidare. Oavsett om man går till en jurist eller inte, så är det bra att tänka igenom vad det är man vill reglera i avtalen.  
  • Ms H
    xolma skrev 2012-02-07 18:21:23 följande:
    Måste lägga in en fråga om samboavtal som ni kanske har svar på. Om man nu skriver ett avtal själv, vad gör man sen? Ska det registreras någonstans som ett testamente? Ska man låta någon utomstående vidimera det? Hur gör man? :) Skriver bara ett papper och förvarar hemma?

    Ett samboavtal är INTE ett testamente. Samboavtalet avtalar bara hur saker fördelas om samborna separerar. Det ska undertecknas i (minst) två exemplar av båda parter och man ska få var sitt exemplar. Vill man vara extra säker så visst man kan låta någon vidimera, då kan ju denne person intyga att det inte är förfalskade namnteckningar eller nått, men det är inget krav. Sen ansvarar man själv för att plocka fram avtalet den dagen man separerar om man inte är överens. Är man överens så kan man strunta i pappret

    OM någon av person 1 till att person 2 ska ärva något så måste person 1 skriva ett testamente. Det ska bevittnas, googla på testamente så hittar du nog bra info.  
  • Ms H
    xolma skrev 2012-02-07 20:44:12 följande:
    Ms H och BuoBä - tack för svar! Då var det som jag trodde, att man skriver och förvarar det själv. Jag och min sambo ska skriva ett om kontantinsatsen vi lade in i lägenheten då vi lade in olika mycket. Vi äger dock halva lägenheten var. Borde inte vara så svårt då att hitta en mall för detta.

    Nej, det är inte svårt att hitta och det är ett "enkelt" dokument att skriva. Kommer ni betala lika mycket på lånen? Annars tycker jag att ni ska diskutera hur ni gör med den delen om ni skulle gå isär. Det är så mycket lättare att diskutera sånna här saker när man är sams. Jag är väldigt glad att jag och min exsambo skrev ett samboavtal, det gjorde våran separation superenkel (ja, inte känslomässigt förstås, men "ekonomiskt") för vi visste ju att vi var överens och ingen av oss funderade på att krångla.
  • Ms H
    xolma skrev 2012-02-08 07:18:15 följande:
    Ms H (kan inte citera från telefonen) - ja, vi kommer att betala lika mycket på lånen. En av oss har lagt in lite mer pengar än den andre och då kommer vi skriva att dessa pengar ska fördelas så att den som lagt ut mer får ut sin överstigande del. Vi är helt överens om det så det är ju skönt. I övrigt ska vi låta sambolagen gälla.

    Ja, jag tänker också på att om man nu skulle göra slut så är det ju bra om det är ordnat. Jag har varit sambo tidigare, men bodde då i hyresrätt och det var tillräckligt jobbigt med allt som skulle delas upp och diskussioner om pengar. Slutade den gången med att jag gav upp och gick back ekonomiskt (han gick plus) men jag orkade inte bråka mer om det.

    Låter ju kanon! En bra grej att göra är att skriva en lista på vad var och en tar med sig in i boet (för de sakerna berörs ju inte av sambolagen), så blir det ingen tvekamhet om dessa saker heller. Inte minsta pinal, men lite dyrare saker och saker som är viktiga för en (i mitt fall skulle jag t.ex. inte vilja bli av med varken vardagsporslin eller finservis eftersom det har ett personligt värde för mig).
  • Ms H
    Kjell2 skrev 2012-02-08 11:31:25 följande:
    Med en sån lista kommer ni väldigt lång, Gör den gärna i två ex, ett var, datera samt skriv under båda två.

    Rubriken kan vara något i still med.
    Följande saker är vår respektive egen egendom, inköpta innan vi blev samanboende.

    Sen räknar ni upp prylarna och vems som äger vad.

    Visst kan man väl göra en lista även över grejer man köper under tiden man bor ihop? Tex om den ena har mer pengar och den (eller båda) tycker att det vore bra att köpa ny tv och en dyr säng, och det är helt okej för den med mer pengar att denne betalar helt. Då borde man väl också kunna skriva ett avtal, eller?
Svar på tråden Samboavtal? Dyrt? Hur ska man göra?