• Nikewoman

    Dagens mjölk en ren hälsofara ???

    Har sedan flera år jagat ohomogeniserade mjölkprodkuter för att få möjlighet att använda naturlig mjölk. Allt för att få oförstörda fettceller och naturliga fettlösliga vitaminer  A,D,E o K, i de mjölkprodukter vi använder.  

    Nu äntligen har flera mejerier börjat hörsamma kundernas efterfrågan och i de flesta butiker kan man i dag hitta den naturliga mjölken.

    För att alla ska förstå vad man gör med mjölken när man homogeniserar kan man enklast förklara det genom att man separerar fettcellerna från mjölken för att kunna göra den mindre fet. Då förstörs fettcellerna och de kan inte blir hela igen, sen slår man tillbaka sönderslagna fettceller som beter sig annorlunda i vår kropp än vad de hela gör.

    Dessutom har de fettlösliga vitaminerna förstörts varför man måste tillsätta konstgjorda vitaminer! Diskussionen i dag gällande kosttillskott gäller tydligen inte mjölken ?? De flesta kostspecialister av är rörande överens om att man inte ska äta kosttillskott utan se till att få i sig sina vitaminer via en välbalanserad kost.

    LIgth produkter i all ära men att sätta i sig fettceller som till sin struktur enligt forskning (givetvis finns det forskare som säger motsatsen)  ger både höga blodfetter och förmodligen stannar kvar i våra kärl och kalkar igen dem på ett oönskat sätt, är en biverkning som inte står på mjölkförpackningen.

    Ska du ha en naturlig produkt, köp den mjölk som är ohomogeniserad finns oftast i större plastförpackningar (Skånemejerierna o Smålandsmjölk) och med fetthalt 1,5-4 %. Fettet skummas av enligt gammalt sätt, men med moderna metoder därför kan man få en naturlig mjölk med lägre fettprocent. Samtidigt får du naturliga vitaminer i din mjölk.

    Tvärr har inte Yoggi, Fil, Grädde, Creme Fraich, matflett och andra produkter gjorts på ohomogeniserad mjölk ännu, därför måste vi hjälpas åt att få mejerierna att ta sitt fulla ansvar.

    Ställ krav på din butik att de plockar hem mjölkprodukter såsom fil, yoggi mm gjorda av ohomogeniserad mjölk. Först då kan vi göra egna val och jag är övertygad om att de flesta väljer naturliga produkter.

    Chillevippen

     

  • Svar på tråden Dagens mjölk en ren hälsofara ???
  • Lumo

    Gillar åxå dessa mjölker. Är själv uppvuxen på bondgård med mjölk direkt från tanken. :) så Skånemejeriers stora dunk med mjölk passar oss perfekt. Dessutom gillar jag dunken. Praktisk o man behöver inte köpa så många då vi gör av med mycket mjölk.

    Jag gissar dock att både Skåne- o smålandsbryggerierna ligger just där nere i söder, så det vore ju trevligt med mer lokalproducerat då jag bor i Uppsala (från tex Gefleortens eller Arla som finns i trakten) men mig veterligen finns inte det. :-S det kommer väl. Än så länge är ju detta en nyhet så de övriga hakar säkert på... :)

  • Capt Janeway

    Dricker just nu ett glas av Åsens Gammaldags Lantmjölk Glad

    Ohomogeniserad och lågpastöriserad!

  • Nikewoman

    Det får vi verkligen hoppas att hela Sverige vaknar till liv och inser att denna viktiga proteinkälla ska vi vara rädda om. Man ser ju vad som hände när LCHF slog igenom, alla kom på att det inte skulle vara ligth produkter längre, så numer är smör och grädde en åtrådd vara i våra diska och tar ofta slut. Det är ändå vi konsumenter som styr efterfrågan och därmed också tillgången av livsmedel.

  • Pedagog200701

    Varifrån kommer dina fakta?
    Snälla ge det till mig... Jag jobbar på en fsk och vi måste ge barnen lättmjölk (!!!) Jag har pratat med vårt ekonomibiträde och hennes chef och båda säger att det är livsmedelsverkets rekomendationer och med det kan vi inte göra något åt det. Det är klart vi kan! med fakta och forskning kan väl även dem ändra sina rekomendationer.

    jag kommer nog aldrig förstå varför barn inte ska dricka "riktig" mjölk. Jag visste att vitaminerna tas bort och tillsätts på kemisk väg men det där med fettcellerna var nytt.
    Vill gärna få lite fakta att stå på för ytterligare kontakt med livsmedelsverket.

    Tack på förhand!


    Livet är en saga där varje sida ska läsas!
  • Aerials

    Jag dricker också Åsens lantmjölk. Kul att se att fler fått upp ögonen för äkta vara!

    Jag ska tillägga en rolig sak: Jag har i flera år varit laktosintolerant. Det har delvis funkat med laktosfria produkter men inte helt. En dag hade jag slut på min mjölk och tog av barnens gammaldagsa och tänkte att det här kommer jag få ångra senare, men jag reagerade inte alls!

    Sen dess dricker jag bara den äkta mjölken och mjölkmagen är borta. 

  • Pedagog200701
    Aerials skrev 2012-02-21 20:19:05 följande:
    Jag dricker också Åsens lantmjölk. Kul att se att fler fått upp ögonen för äkta vara!

    Jag ska tillägga en rolig sak: Jag har i flera år varit laktosintolerant. Det har delvis funkat med laktosfria produkter men inte helt. En dag hade jag slut på min mjölk och tog av barnens gammaldagsa och tänkte att det här kommer jag få ångra senare, men jag reagerade inte alls!

    Sen dess dricker jag bara den äkta mjölken och mjölkmagen är borta. 
    Livet är en saga där varje sida ska läsas!
  • Nikewoman

    Det finns massor med artiklar och forskning runt faran med homogeniserad mjölk, googla och leta på biblioteket forskningsartiklar så finner du en uppsjö. 

    Livsmedelsverkets rekommendationer att barn ska dricka lättmjölk med 0,5 % fetthalt för att barnfetman ökat, gör att deras rekommendationer framstår som rena skämtet.

    Barn blir inte feta av mjölk de blir feta av mat som serveras i form av hel eller halvfabrikat innehållande allt för dåliga fetter samt socker som en gyllene smakförstärkare. Deras kost toppas också med massa tomma kalorier i form av godis, läsk och vitt sött bröd samt att de rör sig alldeles för lite.

    Hade dagens homogeniserade mjölk varit tvungen att passera läkemedelsverkets granskande öga hade det varje mjölkpaket haft en medföljande bipacksedel med biverknings symtom uppradade i mängder. 

    Det är bättre att ungar dricker vatten, inte för att de riskerar att bli feta utan för att de inte ska behöva blir sjuka av ohomogeniserad mjölk.  

  • Nikewoman

    Tyvärr finns det inte i några andra mjölkprodukter ännu men ställ krav och fråga i din butik !

  • Pimpinellan

    För att inte nämna den oerhört goda smaken på ohomogeniserad mjölk! Drömmer Vem vill dricka Arlas blask om man druckit äkta mjölk från Wapnö? Och lättmjölk till småbarn-vilket trams! Skulle de extra 2,5 procenten göra barn feta!? Ingen var fet på min tid,men så rörde vi också på oss,vi satt inte framför datorn/tv:n hela dagarna.

  • Pedagog200701
    Nikewoman skrev 2012-02-21 21:05:10 följande:
    Det finns massor med artiklar och forskning runt faran med homogeniserad mjölk, googla och leta på biblioteket forskningsartiklar så finner du en uppsjö. 

    Livsmedelsverkets rekommendationer att barn ska dricka lättmjölk med 0,5 % fetthalt för att barnfetman ökat, gör att deras rekommendationer framstår som rena skämtet.

    Barn blir inte feta av mjölk de blir feta av mat som serveras i form av hel eller halvfabrikat innehållande allt för dåliga fetter samt socker som en gyllene smakförstärkare. Deras kost toppas också med massa tomma kalorier i form av godis, läsk och vitt sött bröd samt att de rör sig alldeles för lite.

    Hade dagens homogeniserade mjölk varit tvungen att passera läkemedelsverkets granskande öga hade det varje mjölkpaket haft en medföljande bipacksedel med biverknings symtom uppradade i mängder. 

    Det är bättre att ungar dricker vatten, inte för att de riskerar att bli feta utan för att de inte ska behöva blir sjuka av ohomogeniserad mjölk.  
    Enligt chefen för skolmaten beror det på att barnen faktiskt får riktig grädde i maten... Vilket jag knappast tror på och i så fall en gång i veckan... max!

    Jag har i alla fall mailat livsmedelsverket nu så jag får se vad jag får för svar. Där skrev jag, precis som du skriver här att det är ok att ge barn socker och kemiska produkter medan den naturligaste drycken vi har inte är ok. Vi vet ju inte ännu hur våra kroppar på lång sikt reagerar på allt konstgjort vi stoppar i oss!

    Vi är fortfarande demsamma som vi var på stenåldern och tycker vi ska leva mer eller mindre efter vår biologiska "rytm" och hur vår anatomi ser ut... Sedan lever jag väl själv inte upp till detta men et är en grundtanke jag bär med mig.
    Livet är en saga där varje sida ska läsas!
  • Nikewoman

    Du och all ni andra tänker så rätt, jag har haft mina duster med skolköken dagisköken genom åren och då har jag bara varit en mamma. Tänk vad ni som personal kan göra genom att upplysa och öppna ögonen på de som håller dem stängda och lutar sig mot livsmedel verkets rekommendationer. 

  • Pedagog200701
    Nikewoman skrev 2012-02-21 21:19:18 följande:
    Du och all ni andra tänker så rätt, jag har haft mina duster med skolköken dagisköken genom åren och då har jag bara varit en mamma. Tänk vad ni som personal kan göra genom att upplysa och öppna ögonen på de som håller dem stängda och lutar sig mot livsmedel verkets rekommendationer. 
    Jag har haft fler diskussioner med vårt ekonomibiträde och frågat VARFÖR vi ska ha lätt mjölk och hennes svar är "För att livsmedelsverket rekomenderar det". SÅ tafatt svar tycker jag! Hon borde VETA varför...
    En dag när jag satt upp en lapp för att kolla vad föräldrar allmänt tycker att deras barn ska dricka för mjölk kom det sig att ekonomibiträdets chef var på besök. De stod båda och läste lappen när jag gick förbi och ifrågasatte varför jag satt upp den.
    Jag förklarade och fick som svar att barnen får grädde i maten... dags att gå vidare nu!
    Livet är en saga där varje sida ska läsas!
Svar på tråden Dagens mjölk en ren hälsofara ???