SIS79 skrev 2012-02-24 07:53:44 följande:
Om du vill gå ner i vikt är det viktigt att förstå vad som händer i kroppen med det man äter och varför man ska välja att äta vissa saker och skippa andra.
Kroppen får sin näring ifrån kolhydrater fett och protein. Kolhydrater omvandlas i kroppen till glukos (socker) och används som snabb energi. Den energi som inte förbränns lagras för ett senare tillfälle och omvandlas till fett.
Protein är kroppens byggstenar och används inte som många tror bara för att bygga muskler utan är inblandade i nästan allt som kroppen gör för att fungera - äter man inte protein alls så bryter kroppen ner muskelmassa för att få protein till de livsviktiga funktionerna.
Fett använder kroppen som energi och överskottet lagras.
Den enklaste näringen för kroppen att använda är kolhydrater - dessa tas upp bums och ger snabb energi. Fett tar något längre att omvandla till energi men räcker också längre. Om man kombinerar fell och kohydrater så använder kroppen kolhydraterna först och om du inte rör dig jättemycket så kommer denna energi att täcka dina behov och således lagras överskottet - både överblivna kolhydrater och fett.
Viktigt att förstå är också att ALLA kolhydrater blir till socker i kroppen och omvandlas i samma grad till energi / fett. Det spelar ingen roll om kolhydraterna är "snabba" eller "långsamma" - om dom smakar sött såsom socker eller ingenting som tex ris. Däremot är det sämre för kroppen att äta raffinerade produkter än naturliga.
Överskott av protein kommer även det att lagras som fett om man äter för mycket - således kan man bli antingen tjock eller smal oavsett vilken diet man håller om man ÄTER FÖR MYCKET.
Fördelen med att öka mängden fett i kosten är att fettet mättar under en längre tid medans kolhydrater ger ett högt blodsockerpåslag med efterföljande fall som resultat. Detta blodsockerfall är det som skapar kurr i magen och som gör att man blir skithungrig och bara MÅSTE äta en snickers NU.
För högt blodsocker är skadligt för kroppen - därför finns en back-up som heter insulin. Detta hormon sänker det fria sockret i blodet genom att "låsa upp cellerna" och lagra socker i dom i form av fett.
Äter man hög andel fett i kosten och låg mängd kolhydrater kommer denna fettinlagring inte att ske eftersom det inte blir något insulinpåslag.
Jag menar inte att du ska bli LCHF:are men det kan vara bra att förså kroppens mekanismer om man vill manipulera med den.
Frosties är förkastligt och du kan lika gärna äta snickers till frukost. Du kommer att få samma resultat - öka i vikt och diabetes :/
Tack för ett bra inlägg!
Jag ska vara lite mer tydlig.
Innan åt jag ofta på det här sättet: Vakna vid 8 ut med hunden, ingen mat.
Sen vid 13 tiden så blev jag hungrig och framför allt sugen så då blev det en tur till driv in på Mcdonalds och beställde big mac och co ofta med en extra big mac - cola zero till det. Mot eftermiddagen blev det ofta godis och lite mera att äta. På kvällen när sambon kom hem åt vi ofta husmanskost med riktigt smör och grädde, eller så beställde vi hem pizza.
Riktig dåliga matvanor som sagt :-P
Så jag tänker att allt är väl relativt? Är det inte bättre med en tallrik fil med flingor till frukost, lunch eller mellanmål än så jag åt innan? Jag försöker göra en middag om dagen som är vällagad och ganska nyttig och varierad. Men det är just flingorna jag tänker på och jämförelsen hur jag åt innan. Nu äter jag ingen snabbmat utan det blir tallriken flingor och fil.
Och det finns 2 olika kellogs frostis, en lättsockrad som jag äter och den vanliga som jag tycker är för söt.