• IceJossan

    Undrar du vad färgen på din katt kallas?

    Lägg upp en bild här så kan jag hjälpa till med det :)


     


    Det är en liten vetenskap med namnen på kattfärger, mönster eller icke-mönster, osv.


    Många kallar sina katter för "grå", vilket är en färg som inte finns teoretiskt sett. De katter som går under benämningen "grå" kan vara blå, blåsköldpaddsfärgade, brunmönstrade, svartsilver etc.


     


    Det finns många benämningar på färger inom kattvärlden. På bilden nedan till exempel har vi en kattunge med färgen svartsilversköldpaddsspotted.


    Hon har alltså...


    • svart som grundfärg (svartsilversköldpaddsspotted)


    • vit underull (svartsilversköldpaddsspotted) OBS! Det heter silver om katten är mönstrad, smoke om den är omönstrad (solid).


    • svart och rött (svartsilversköldpaddsspotted) OBS! Svart och rött = svartsköldpadd. Blått och creme = blåsköldpadd. Det röda på denna missa är svårt att se på bild så här. Hon har en röd prick i pannan och röda nyanser på kroppen och rött på ett par tassar.


    • prickig (svartsilversköldpaddsspotted). Randig = tigré, krumelur/bullseye-mönstrad = tabby.


     


     


    Tänkte att det kunde vara kul att utbilda lite - all kunskap är nyttig kunskap!


     


    Så om det är någon som undrar vilken färg katten har så lägg upp en tydlig bild taget helst så att man ser både ansikte och sidan tydligt!


     



     

  • Svar på tråden Undrar du vad färgen på din katt kallas?
  • PolyPond

    Vad kallas en svart/vit teckning där de "svarta" fläckarna egentligen är randiga?

  • lennartsdotter
    Lunatica skrev 2012-03-04 20:08:55 följande:

     


    Här är min katt Chaniya :) I hennes papper står det svart, men hon ser inte så svart ut :)
    Vad kan hennes färg kallas, är det svart ändå? :)
    Hon är svart. Devons kan vara lite kluriga att färgbedöma av två anledningar 1) pigmenten "fäster" inte lika bra på deras lockiga päls som de gör hos rakhåriga katter 2) rasen färgavlas inte.

    Din katt är dock solkart svart.  
  • IceJossan
    PolyPond skrev 2012-03-05 08:52:31 följande:
    Vad kallas en svart/vit teckning där de "svarta" fläckarna egentligen är randiga?

    Det kallas bruntigré-vit.


    Men det beror lite på hur randiga du menar. Många svartsmokekatter ser randiga ut.


     


    Här kommer exempel:


    Eva-Jeanette är bruntigré-vit bicolor. Hon är vad man kan kalla kall bruntigré (inga varma nyanser). Hennes grundfärg är svart. Denna färg kallas på vissa kattraser svarttigré eftersom grundfärgen är svart, men på de flesta raser och huskatter säger man bruntigré.


     


    Mamma Myran är bruntigré i varm nyans, eller svarttigré som man säger inom vissa raser.


     


    Madison är svart. Solid svart, alltså omönstrad. Men i direkt solljus ser man ränder på ena sidan och spottar (prickar) på andra. Detta är spökmarkeringar som lyser igenom eftersom den svarta färgen inte är så "bra"/stark.


     


    Tefflan är svartsmoke. Hon ser randig ut, men det är vad man kallar spökmarkeringar. Inget riktigt mönster alltså om man kollar genetiskt sett. Hon är solid svart (=helsvart) med vit underull. Detta kallas silver om katten är mönstrad, men smoke om katten är solid (omönstrad).


     


    Trude är svartsilvertigré-vit bicolor. Hon är svart i grunden, men underullen är vit. Precis som smoke alltså, men hon är mönstrad (tigré) och kallas därmed svartsilvertigré istället för svartsmoke.


     


    Ja, alla dessa katter har alltså svart som grundfärg med synliga ränder. Hur ser din katt ut som du undrar över? Jämför med bilderna jag länkat till.

  • IceJossan

    Om katten är mönstrad eller inte avgörs lätt genom att titta på partiet kring munnen.


     


    Är katten ljusare kring munnen så är den mönstrad, som Merva på denna bild. Det är dock inte alltid det är SÅ tydligt som på Merva.


     


    Är färgen jämn, alltså inte ljusare där, så är katten solid (=omönstrad) som Piggelin på denna bild. Röda och smokefärgade katter är oftast svårast att avgöra mönster eller inte på eftersom de nästan alltid har spökmarkeringar som lyser igenom tydligt.


     


    Jämför även dessa silver-katter: Tefflan som är svartsmoke (omönstrat silver) och Tintomara som är svartsilvertigré (mönstrat silver). Tefflan har inga ljusa partier kring munnen.

  • Fru Bult
    IceJossan skrev 2012-03-05 02:10:30 följande:

    Förresten!


    Den rödvita, har den svarta nyanser i pälsen? Jag tycker mig se det nu när jag kollar igen.


    Kolla på de mörka stråna. Har varje strå band av olika färger, alltså är stråt randigt? I så fall är kissen svartsköldpaddstigré-vit harlekin. Är de mörka stråna helsvarta så är katten svartsköldpadd-vit harlekin.


    Det här är roligt tycker jag! :) Han har inga svarta nyanser, men han har en del helsvarta hårstrån i svansen. Vad är det som avgör om färgen kallas solid?
    Den gråa katten, eller blåa alltså, har ett par ränder längst ut på svansen som bara syns i solen. Kallas det något speciellt då, eller är han bara blå ändå`?
Svar på tråden Undrar du vad färgen på din katt kallas?