Inlägg från: LisenLi |Visa alla inlägg
  • LisenLi

    BF oktober göteborg 1a barnet

    Hej där ute

    Ngn mer än jag som har beräknad BF runt oktober och väntar 1a barnet.
    Hade varit kul att följas åt med funderingar och råd.

    Jag är 29 år och väntar mitt första barn. Spännande men fortfarande tidigt och overkligt. Vi har inte gått ut officiellt ännu. Börjar nu ordenligt kolla runt på baby och mammasidor och ta in all information om graviditet.

    Jag har alla möjliga gravidsymptom och har haft sen första början i princip.
    Illamående hela dygnet (fruktansvärt att gå omkring och hulka hela tiden men jag kräks dock inte),
    extrem trötthet,
    "mensvärk",
    oerhört bra luktsinne och
    smaksinne.
    Smaken har förändrats och jag har en obehaglig metallisk smak hela tiden vilket gör att jag ständigt stoppar i min ngn (är verkligen ingen småätare egentligen).
    Jag har problem med mintsmak och undviker därför att borsta tänderna (inte bra då man ska vara extra noga nu).
    Kissar mycket (gör detta även vanligtvis men nu är det extremt).
    Mina bröst har svullnat betydligt redan och magen börjar svullna upp.

    Jag längtar efter att illamåendet och tröttheten ska försvinna men kan tänka mig att jag börjar nojja över hur det står till när de symptomen avtar.

    Hur har ni det?

  • Svar på tråden BF oktober göteborg 1a barnet
  • LisenLi

    Kul att ni hänger på.
    Absolut får en augustimamma vara med!!

    Jag är i v 10. Blir förvirrad av allt + och - men tror det är v 10 . Jag var på inskrivning för ngr veckor sedan, gjort 2 ultraljud pga olika orsaker, jag hade konstig smärta i ryggen och blev rådd att gå till gyn-akuten men det var ingen fara med beben bara muskelsmärta som tur var.
    Det är sjukt overkligt att se hjärtat slå. Dessutom hade beben vuxit mellan gångerna 1 vecka emellan (den gör ju det ) men skoj att höra olika mått. Liksom bekräftelse på att den verkligen är där och utvecklas.

    Jag har oxå gått upp i vikt men har ingen våg så jag är lyckligt ovetandes om hur mycket Inga byxor passar längre så jag har fått köpa mammabyxor. Svårt att hitta ngt sånär billiga och snygga, köpte stretch jeans på hm (inte speciellt snygga precis) men de gick sönder i en söm efter 2 timmars användning nu letar jag efter snyggare som, håller.

    Ska på fortsatt inskrivning om 2 veckor.
    Jag är som sagt lite borta med alla förkortningar och beräkningar, vad är KUB för ngt?

  • LisenLi

    Hej tjejer!

    Hoppas allt är bra med er.!!
    Vågar knappt säga det men mitt illamående har börjat avta lite  även om det är mycket jobbigt när det väl kommer. Äckliga smaken är fortfarande där och tröttheten är fortfarande jobbig.

    Jag blir bara mer och mer förvirrad över alla veckor plus och minus hit och dit och hoppas ni kan hjälpa mig. Idag ska jag nog vara i vecka 10+4, det innebär väl att jag är i vecka 11 nu?

    Har ni berättat för era vänner och familj ännu och när gjorde ni det isf?


    Min barnmorska var tvungen att flytta fram min tid nästa vecka till veckan efter så det blir lång väntan innan jag får se det lilla pyret igen .
    Då jag redan tittat in tre gånger har jag liksom blivit van att se så bebisen finns därinne och är nu lite orolig att allt inte ska vara normalt. Man vet ju inte. Man får helt enkelt lite på att utvecklingen går som den ska.

    Ha en skön helg i vårsolen!!

  • LisenLi

    Ännu en solig vårdag i gbg, fast blåsigt och kallt igen.

    Ja visst är det overkligt alltid, Guldg. Fast det upptar mer och mer av min tid med planering och drömmar om framtiden. Allt från det praktiska och tanken på en egen liten prins/prinsessa i min famn till att försöka föreställa mig hur jobbigt det verkligen är, vill ju inte få en chock

    Vi har inte berättat för ngn ännu, utom min arbetsgivare. Jag jobbar på ett litet företag och det är skönt att hon vet varför jag beter mig lite underligt när jag mår illa eller om jag skulle bli ledsen helt plötsligt.

    Men ingen annan vet. Jag väntar på det fortsatta mötet på MVC. Skulle varit där igår men som sagt det blev framskjutet till n v. Jag vill liksom ha tryggheten med att veta att allt är ok och ha sett bebisens hjärta slå igen, eller i alla fall det man kan se då, och de 12 hela veckorna i ryggen innan jag säger det. Men innan påskhelgen är över ska det ske.

    Hoppas allt är ok.
    Nu ska vi ut i solen och ta en fika.

  • LisenLi

    Hej allihopa! Grattis till bebisarna!!

    Min lilla tjej kom tidigare än väntat så vi fick en september tös istället för oktober. Nu har livet med en bebis blivit en härlig vardag. I början kändes allt nytt men ändå självklart och bekant på något sätt, som jag var gjord för att vara mamma, låter lite löjligt jag vet men svårt att beskriva på något annat sätt. Jag vet vad hon vill när hon skriker och hon blir tyst så fort jag tar upp henne, en härlig känsla.

    Livet som mamma är väldigt väldigt mysigt. Allt har gått bra för oss och vi är friska och krya. Förlossningen tog tid och gjorde hemskt ont men ut kom vår bebis, mkt märligt !!

    Nu har jag börjat delta mer och mer i livet utanför vår bubbla. Det har blivit fika på stan och lite sådant men jag känner ingen som har barn i samma ålder och ingen mamma som är föräldraledig just nu. Jag väntar på att mammagruppen i mitt område ska börja men det tar nog några veckor till sa de på BVC och jag börjar känna stort behov att bara prata med andra i samma situation. Man har ju frågor om allt som sker.

    Guldg: Vilken mysig kommentar du har, att du känner dig som en ny människa!
    Jag känner som man brukar säga; att det som bekymrade mig förut verkar så smått och inte värt att bry sig om. Jag bryr mig till exempel mindre om vad jag har på mig (och tur är det då det inte är så mycket som sitter som förut, även om mammakilona minskat rejält).

    Har ni börjat träna? Jag har försökt träna hemma men för mig är det svårt då lillan inte vill ligga och sova själv utan gärna vill sova i min famn. Dessutom, när hon väl sover, behöver jag antagligen äta eller duscha eller något annat liknande.

    Tycker att dagarna går extremt fort och hoppas att de saktar ner för just nu känner jag det som att jag inte vill att min mammaledighet ska ta slut någonsin...

    Välkommen tijna!

  • LisenLi
    Guldg skrev 2012-11-25 23:10:25 följande:
    Håller med om att det inte var svårt att komma in i mamma rollen, känner exakt som du, att man är gjord för det här.. även om jag just börjat acceptera ordet mamma. Jag som tex tyckte det verkade lite smått äckligt att amma, tycker nu det är mysigt. Ja, mycket är annorlunda i livet nu.

    Jag märker också hur blödig jag är, tårarna tränger på vid minsta lila känsla, såg en elefant mamma på tv som hjälpte sin unge upp för en brant.. Sånt tex, snyft!

    Dagarna går i 180 utan att man gör särskilt mkt. Försöker dock komma ut varje dag, på iaf en promenad. Jag har inte heller många bekanta med barn i den här åldern.. Än har jag inte hunnit sakna sällskap, men har så smått börjar fundera på vart man hittar andra mammor.. Mamma grupper, öppna förskolan, här.. osv. För man får ju passa sig för att dränka barnlösa med barn prat.. Och just nu har man inte så mkt annat att prata om.. Då knatten tagit över hela livet! :)

    Jag har alltid varit blödig vad gäller djur, nu ännu mer, och byter kanal då hemska reklamer för organisationer som räddar utsatta djur och sådant visas på tv'n, usch usch.

    Det blir många promenader för mig med. Trist att det regnar och är så grått bara men vi får trösta oss med att då våra små blir större och då vi får det lättare och har mer behov av att komma ut är det sol och vår!

    Räknade efter lite (svår matte ) och din lilla kille föddes nästan exakt en vecka efter min tjej. Vilket sjukhus var ni på?
    Vi började med kontroller på Mölndal, då mitt vatten gick innan värkarna hade satt igång men det blev förlossning på Östra.

    Vill inte heller plåga andra med mina undringar om bajs, haha, och amning och andra underliga mammasaker. Då jag undrar något eller vill kolla hur andra ser på saker har jag förlitat mig på böcker om "bebiskunskap" och så har jag surfat runt mycket på nätet.

    Det är svårt att hinna med alla praktiska saker som ska göras men man får vänja sig och lägga det mesta på hyllan. Men jag skulle verkligen behöva klippa mig!!! Hade varit skönt att känna sig fin även om jag för det mesta går runt här hemma. Denna texten tog t.ex. några timmar att skriva med lite uppehåll för amning... ombyte... vaggning.... osv....

    Hoppas ni mår bra...
  • LisenLi

    Skrev ett långt och fint svar förra veckan och "sitter och väntar" på svar men ser nu att det försvunnit, typsikt, hmm ja men så kan det gå.

    Får se om jag kommer ihåg ngt...

    Vi var kvar en extra natt på Östra då amningen inte kom igång riktigt. Det var väldigt mysigt att vara i BB-bubblan bara vi tre.

    När vi kom hem blev vi invaderade av familj och vänner, varje dag kändes det som. I början tyckte jag det var stressande och hade helst velat bara vara hemma vi tre, speciellt som amningen inte kom i gång ordentligt och det stressade mig först. Till saken hör att min sambos föräldrar samt syster bor långt bort och behöver stanna över  då de hälsar på. En kort visit tyckte jag var ok men jag tyckte det var lite jobbigt att de var här så länge.

    Jag har oxå 6 kilo kvar till inskrivningsvikten (förra veckan i alla fall), sedan är det ngt kilo ner till min normala vikt. Mina tröjor går på om än inte de tajtaste över bysten men det är ju för amningen, mina byxor går inte på och jag vet inte om de ngnsin kommer att göra det. Anar att mina höfter breddat sig ngt... hmm... Å jag som hade breda höfter förut (enligt mig i alla fall). Hade varit skönt att få min platta mage tillbaka men jag faller för frestelsen med delicatobollar som jag av ngn anledning alltid köper hem men det kompenseras nog av att jag inte hinner äta så mycket.

    Min tjej är faktiskt ganska fascinerad av sin pappa och kan sitta och titta på honom en lång stund, han är oxå rolig att "leka" med. Men när det gäller tröst och trygghet är det jag som gäller. Att hon tystnar när jag tar upp henne och inte när han gör det, svider nog ibland.

    Vi har faktiskt börjat se lite rutiner i sovmönstret. Hon somnar mellan 8-10 på kvällen och sover sedan 3-5 timmar. Hon är dock vaken emellanåt och ligger och "gruffar" men jag tar inte upp henne om hon inte säger till eller om jag tycker hon behöver byta eller amma. Ibland vaknar hon dock varannan timme som hon gjorde i början.
    Hon brukar sedan sova lite på fm el mitt på dagen men det varierar.

    Inatt gick det 8 timmar mellan amningarna!!! Men nu är hon lite förkyld och sover lite mer än vanligt. Jag däremot var vaken större delen och undrade om hon mådde bra, typiskt.

    Vi ammar när det faller henne in och jag följer helt hennes vaken- &sovmönster så jag anser att du gör helt rätt. Skulle min lilla vilja amma i tid och otid samt sova oregelbundet hade jag följt henne i det. Jag tänker inte aktivt försöka påverka henne på ngr månader.

    Jag kan ibland bli så irriterad på att min sambo inte gör mer. Typiskt sådant man läser om. Han har liksom inte i sig att han ska städa, fixa eller så och jag behöver tjata på honom för att "hjälpa mig". Usch gillar inte att tjata. Tror inte heller han förstår hur mycket tid det verkligen tar att ta hand om en bebis hela dygnet. När han kommer hem tar han henne gärna så jag kan duscha el liknande men medan jag står i duschen har jag dåligt samvete för att jag inte är med henne eller så planerar jag när hon ska bara el amma el tvätta hennes kläder m.m. Typiskt mammor. han har naturligtvis inte dåligt samvete då han duschar, gymmar, klipper sig eller ngt annat där han kommer ifrån. Skulle vilja att han tog tag i saker själv t.ex. badade henne utan att jag sa att hon skulle bada. Fast då kanske jag hade lagt mig i i alla fall... Trots att vi lever väldigt jämställt blir det så här utan att man tänker på det.

    Ska bli intressant att se hur det blir när han är hemma med henne. Om det är ok att jag gymmar flera dgr varje vecka efter jobbet istället för att komma hem och laga mat...

    Hur har ni det?
    Ska din kille vara föräldraledig?

    (Usch nu blev det sådär långt inlägg igen)

    Snart är det jul! Mysigt med familjemys!

  • LisenLi

    Nu hände samma sak igen. Min text försvann!!
    Tror det beror på att det tar sådan tid för mig att skriva då jag blir avbruten av lillan hela tiden. Jaja får träna mitt minne och skriva ihop texten igen då då..

    Bra att få perspektiv på sin tillvaro genom att höra hur andra har det. Även om jag just nu tycker min sambo prioriterar sin träning och sin fritid framför mig och lillan. Att bli arg och tjata tjänar ingenting till då jag bara blir argare och han blir sur för han fattar inte grejen.

    Vi flyttade till vår lägenhet, på Eriksberg, strax innan lillan föddes. Jag har inte koll på Hisingen och inte heller kyrkorna men jag kan höra kyrkklockorna ibland haha så de borde vara ganska nära. Här tillhör vi Lundbysförsamling och de har flera träffar för mammor och barn bl.a. ngt de kallar Babycafé , där man kan fika och prata. Hade tänkt ta mig dit ngn gång men nu är det så mycket inför jul, och det är kallt och jobbigt m.m. Många undanflykter haha. Jag hoppas BVC här kommer igång med mammagruppen snart. Antagligen efter julen skulle jag tro.

    Idag skulle jag ha fikat med en vän på stan men hon är sjuk . Jag hade sett fram emot lite vuxet sällskap och att se lite folk på stan. Ibland åker jag in en sväng till centrum "själv" å köper ngt jag kan pyssla med här hemma.
    Jag blir lätt rastlös hemma men kan oxå hamna i soffan en del då det är enklast att bara mysa och busa. Det är svårare att ta sig ut nu än när jag var själv, speciellt nu med vinterkläderna, både till henne och mig; overall, filtar, åkpåse, vantar, mössa m.m. Blir trött bara jag tänker på det men jag behöver ta mig ut till mataffären senare idag...

    I helgen ska vi hälsa på mina svärföräldrar. Första gången vi är iväg med lillan! Blandade känslor. Det skönt att komma iväg och se annat.
    Men jag har svårt för att andra ska ta lillan. Det är oftast okej men när hon är gnällig och de misstolkar hennes signalen är det svårt. När hon vill vara ifred och de tar upp henne eller när hon är trött och de ska leka med henne. Som mamma kan jag ju tolka lillan medan andra missförstår helt, eller inte alls lyssnar till signalerna hon ger. Jag vill tillgodo se lillans behov och tycker synd om henne när de inte gör som hon vill och hon blir frustrerad men jag förstår oxå att jag inte kan ha henne hos mig jämt. Jag får nästan bokstavligt sitta på mina händer och bita mig i tungan för att inte ta över hela tiden. Att jag säger vad hon vill verkar inte hjälpa. detta gäller även hennes pappa ibland som misstolkar helt.

    Som sist hans föräldrar var här. Jag nattade lillan och hon vaknade igen. Då var de genast där och pratade med henne "Är du vaken" Är du vaken!" istället för att prata lugnt med henne och vyssa henne till söms igen. Sen får jag börja om igen och natta, tar ju dubbelt så lång tid, suck suck... Min egen mamma förstår ju vad min lilla vill, varför kan inte de fatta??! :-/

    För min egen del är det inte heller hur lätt som helst att vara där och hälsa på. Jag är oxå självständig och har svårt om de ska bestämma vad man ska äta och när man ska äta och vad man ska se på tv m.m.
    Jag låter helt omöjlig haha!!

    Det blev mycket klagande idag, hahaha, ber om ursäkt för det... egentligen är livet väldigt bra nu när jag är mamma och allt!

    Hoppas ni har det bra i kylan och att din lille klarar förkylningen bra. Min tjej får koksaltlösning i näsan emellanåt och det hjälper henne bra, ett litet tips kanske om du inte redan har det...

  • LisenLi

    Vi kämpar fortfarande med förkylning här. Var med lillan på vårdcentralen i början av veckan för att kolla så det inte var RS.virus, men hon andades bra och har ingen feber så de tyckte inte det var ngn fara. Hon har varit förkyld länge nu och går snart in på sin 4e vecka, så fort jag tror hon blir bättre så snurvlar det till lite extra . Vi fick tips om nezeril för bebisar så det få hon när hon ska sova.

    Nu har även jag och min sambo blivit dåliga, han är ganska ok ändå men jag har lite feber... Så tråkigt att vara sjuk, orkar inte så mkt och kommer inte så långt. Som tur är var jag på stan i tisdags och fick köpt den sista julklappen. Jag hade inte orkat springa på stan nu.
    Nu är det bara lite julmat som ska inhandlas för att ta med till min syster som vi ska till för att fira på julafton.

    Tänkte skriva att min vagn är super vinter anpassad men det spelar ju inte ngn roll längre, nu när snön är borta, haha.

    Lilla tjejen blir mer och mer rastlös och vill hålla igång men eftersom hon är hängig från och till blir det en del mys och sov i soffan. Hon vill inte ligga platt på rygg i soffan längre som hon gjorde när hon var mindre, det tycker hon är tråkigt nu. Hon ligger i sitt babygym ibland och jag har henne på nagen en stund varje dag. Hon gillar att sitta i babysittern och titta på tv (!). Vi vänder på henne för att hon inte ska se (tror inte det är bra för så små att stirra in i tvn för mycket) men hon vänder och vrider på huvudet så hon ska få en glimt av tvn ändå hahaha... Jag sjunger mycket för henne och leker små lekar, det lilla leendet man får tillbaka värmer gott.

    Det gick bra hos svärföräldrarna i helgen, de är ju såå kära i lillan och bär omkring på henne så ofta de kan. De hade bebis-kalas för sina vänner, så det kom 20 pers som skulle peta, hålla och prata med henne. Stackars liten, kände sig nog lite vilsen. På natten vaknade hon skrikande av en mardröm... Kanske blev lite mycket nya människor och nya platser på en gång.

    Vad kul att vi tillhör samma område då kanske vi kan ses där ngn gång efter helgerna...

    Nu ligger lillan på mage och sover i mitt knä en favorit position hon har, då hon gillar ryggmassage.

    Nu får ha en trevlig helg, du och lille killen!

  • LisenLi

    Vi har haft en härlig jul! Tänk att en sån liten tjej kan få så mycket julklappar. Om hon varit så snäll under dessa tre månader hon levt hur många julklappar kommer hon då inte få nästa år?!

    Jag har en ärvd Brio-vagn med megahjul, den klarar allt! Men den är tung och inte så praktisk att ha i stan eller på bussen så min tanke är att kanske köpa en ny vagn till våren som är lättare att hantera i stan, men det blir inte aktuellt förrän lillan ska ha sittdelen. Bugaboo är väldigt fina. Min vagn är inte snygg men praktisk. Hade varit kul med en fin färg på vagnen men men...

    Lilla I är i stort sätt frisk nu (jippi!) eventuellt lite snuvig emellanåt men inte som förut. Vi har ngn sorts snorsug (blää haha) å den har fungerat ok. Vi vuxna mår oxå bra nu . Hört att de varnar för RS-viruset nu så det är skönt att hon inte är sjuk. Man vill inte vara nojjig och det går ju aldrig att veta när de blir smittade men man kanske inte ska utmana genom att träffa många som är förkylda just nu.

    Skrattade gott när jag läste att din lille kille ser ut som en gubbe ibland, det gör vår lilla med, ofta! Måste vara något som ligger hos bebisar i den åldern haha. Hon ser skeptisk och sur ut för det mesta men så spricker ansiktet upp i ett stort leende och hon skrattar till.

    Underligt att du pratar om amning och mängd mat just som vi härom dagen var lite oroliga för att vår tjej skulle ha problem med det och att hon eventuellt inte får i sig tillräckligt med mjölk. Jag tycker nämligen att hennes främre fontanell är mer insjunken än förut. Vi ringde 1177 bara för säkerhets skull förra helgen, eftersom hon varit så förkyld att det påverkat amningen för henne. Men de sa att så länge hon kissar bra är det ingen fara, å det gör hon.

    Min lilla hade jättegrönt bajs en lång period, och har det fortfarande ibland. Tyckte det var knasigt och frågade barnmorskan. Inga problem sa hon "man ska inte analysera bebisbajs" för mycket tyckte hon, eftersom det kan skilja så mycket. Har läst att det kan bero på infektion i kroppen men oxå att de små kanske sväljer för mycket luft vid amningen och som du säger, inte får tillräkligt med den feta mjölken. Tror snarare min tjej sväljer mycket luft. Skrev till amningshjälpen å de trodde på luften. Ibland blir hon så arg när hon ammar och slår med handen och skriker, tror att det kommer för mycket mjölk då och att hon då sväljer mycket luft. Jag läste jättemycket om amning när detta började men är mindre orolig nu, hon går upp i vikt som hon ska. Tycker inte du ska oroa dig för mycket men fråga din bm om du vill vara säker. Eller skicka ett brev till amningshjälpen och förklara hur han ammar så kan de säker ge ett bra svar

    Jag håller på att försöka inreda lillans rum. Inte lätt då vi har en massa andra grejer där nu så planerna sitter mest i huvudet. Tycker väldigt mycket om inredning så det kliar i ringrarna innan jag får börja men hon ska ju få sova med sin säng hos oss ett bra tag till tänkte jag. Har din lille kille fått ett eget rum?

    Just ja, om du vill veta att din kille verkligen "ammar ur bröstet" och får i sig av den feta mjölken kan du testa med att börja amma från samma bröst som du avslutade med gången innan.

    Hörs

Svar på tråden BF oktober göteborg 1a barnet