Inlägg från: a p h |Visa alla inlägg
  • a p h

    Debattartikel i Aftonbladet: Ska barn med Downs syndrom inte få finnas längre

    Finns väl ingen som önskar sig ett barn med DS eller en annan "skada"?! Många väjer  abort  efter RUL och/eller ett fostervattenprov då barnet visat sig ha någon avvikelse. Då sker abort i veckorna 19-22!  Om man vill behålla eller inte behålla är upp till var och en,  alla fattar sina beslut som känns rätt för just dem. Ingen behöver hyllas eller nedvärderas för sina beslut. Tycker det är bra att man ha möjligheten att välja och testa sig redan i v.7 , kunna fatta beslutet tidigare samt  bespara sig   trauman pga sen abort då man måste föda fram fostret.  För många är det inte ett alternativ att ta hand om ett "skadat" barn resten av sitt liv, medan andra välkomnar sina barn oavsett. Alla är vi olika, bara att acceptera

  • a p h
    Selfish Geene skrev 2012-03-25 09:44:02 följande:
    Resonemanget "om man testar och gör abort ifall barnet har ds betyder det att barn  med ds i nte är välkomna i samhället" håller inte!

    Syftet med fosterdiagnostik är att i största möjligaste mån undvika att barn föds med skador, det har inget att göra med värdet på redan födda barn (men motståndare till fosterdiagnostik gillar att låtsas att det är så.
    AnneH:s tramsande om "ett samhälle där alla är välkomna" är ett fantasikrig från hennes sida, de som förespråkar fosterdiagnostik är inte emot "ett samhälle där alla är välkomna", vi välkomnar också alla, även personer med ds, men vi tycker inte att någon ska behöva födas med ds i onödan

    Det blir uppenbart när man byter ut "ds" mot andra sjukdomar och syndrom som också kan undvikas (tex ryggmärgsbråck)
  • a p h
    Mad as snow skrev 2012-03-25 11:12:25 följande:
    Vad det handlar om är att det helt plötsligt har blivit en diskussion om en ekonomisk samhällsvinst, där man i Danmark har yttrat sig om att de ser den här utvecklingen som mycket lyckad. Det är en retorik som jag åtminstone inte har stött på när det gäller andra sjukdomstillstånd. Om jag hade stött på den retoriken när det gäller annat än DS hade jag höjt på ögonbrynen inför det också.

    DS är för övrigt ingen sjukdom, utan räknas som en lindrig utvecklingsstörning.  
    Downs syndrom är en kromosomrubbning. Detta leder till en utvecklingsstörning  som kan variera från mycket lindrig till grav.

      Downs syndrom påverkar hjärnans utveckling och gör att flera olika funktioner i kroppen inte fungerar eller fungerar dåligt.
    En person med Downs syndrom får ofta en rad följdsjukdomar. Syndromet  syns oftast även på utseendet och personer med Downs syndrom har ofta ett säreget utseende.. Hjärnans underutveckling sätter stopp för många funktioner som för oss är normala så som t.ex. förmågan att klara sig helt själv. Något som sjukdomen absolut inte påverkas är känslor, personer med Downs syndrom anses vara glada och positiva men mycket känsliga personer.
  • a p h
    anne h skrev 2012-04-05 17:39:56 följande:
    NUPP/KUB är från början utvecklat för att finna foster med DS, ja. Det är den kromosomförändring som är enklast att hitta, det finns fler av dem än övriga, då hittar man alltså fler.
    Metoden har från början varit avsedd för enbart DS, ja. Att man funnit att det faktiskt kan ge en hint om andra fel är som sagt enbart en bonus de fick på köpet, inget de tycker är trist heller -de övriga trisomierna inte är på långa vägar lika många som DS, hade de varit det så skulle man självklart sökt efter andra metoder för att hitta även dem hos foster, fast det behövs ju iofs inte nu när dessa test gav även en riskbedömning på dem.

    www.lakartidningen.se/store/articlepdf/5/5382...

    Finns massor med olika sidor där man kan läsa om utvecklingen av NUPP/KUB, jag har inte läst dem på några år nu så jag har länkarna till dessa artiklar/studier/osv på min gamla dator som inte används just nu.. så ni får googla själva.
    KUB/NUPP  test är inte för att finna foster med DS utan test som bedömer risken för att få ett barn med DS.  Ett särskilt ultraljud. Testets resultat är bara en bedömning och även om man får bra "siffror" så är det inget garanti,  barnet kan ha  DS ändå.  Ursäkta, var bara tvungen... 
Svar på tråden Debattartikel i Aftonbladet: Ska barn med Downs syndrom inte få finnas längre