Vanlig traditionell husmanskost är både enkel, få ingredienser, prisvärd och mättande. Exempel nedan.
Grön ärtsoppa:
Köp ett paket torkade ärter, skölj och lägg i blöt i två liter vatten (recept brukar stå på ärtpåsen) kvällen innan. Koka följande dag i två timmar. Smaka av med salt. Ät tillsammans med hembakt bröd.
Billigaste möjliga mat, gott, mättande eftersom ärterna är väldigt proteinrika. Lättlagat bara man är hemma tillräckligt länge.
Köttsoppa på köttfärs:
Skala och tärna potatis. Bryn köttfärs. Lägg potatisbitarna, köttfärsen och buljong i en kastrull och låt koka tills potatisarna börjar bli mjuka. Lägg i en påse frysta soppgrönsaker och låt koka några minuter till. Ät med ett gott hembakt bröd.
Snabblagat, enkelt, billigt och gott.
Korvsås med potatismos:
Skala och koka potatis till moset. Tärna korv och bryn i stekpanna. Sikta över lite vetemjöl och häll på vatten och koka upp under omrörning. Lägg i lite buljong och en skvätt soja. och låt koka några minuter. Om man vill kan man på slutet runda av smaken med en skvätt grädde i. Gör potatismos av de kokta potatisarna. Servera med råriven morot blandat med rårivet äpple.
Snabblagat, enkelt, billigt och gott.
Taco köttbullar:
Blanda köttfärs med en påse färdigt tacopulver och ett ägg. Forma till köttbullar eller små köttfärsbiffar. Stek i stekpanna. Skölj ur stekpannan och häll i kastrull till såsbas. Koka upp, lägg i lite buljong och soya. Red av med lite vetemjöl utrört i vatten. Låt såsen koka några minuter. Runda av med lite grädde om så önskas. Ät tillsammans med kokt potatis eller potatismos och råriven morot blandat med apelsinbitar.
Mättande och gott.
Ett hembakt bröd:
2,5 dl vatten
2 msk matolja
1 tsk salt
1 msk socker
5-6 dl mjöl. Använd t.ex. 3-4 dl vetemjöl och resten något annat.
1/4 dels bit jäst
tillsätt om önskas och finnes hemma ½ dl musli eller linfrö eller solroskärnor eller lingon eller torkade frukter
Blir gott när man lärt sig baka :) Billigt, färskt och man vet vad som är i. Och inga konstigheter behöver handlas hem.
Blir gott när man lärt
Om man är en liten familj är det tidssparande att göra middag varannan kväll och värma resterna följande kväll. Då har man middagen klar när man kommer hem, bara att värma i t.ex. micron. Istället för att köpa en inte fullt lika nyttig pizza ;)