• Margaux

    Hemlagade Pommes, vad göra med oljan efteråt?

    Provade för första gången idag att frityrsteka potatis till pommes, blev bra.... och var kul! Men vad gör man med oljan efteråt? Kan man spola ner den i toaletten? Eller ska det som specialavfall? Använde solrosolja.

  • Svar på tråden Hemlagade Pommes, vad göra med oljan efteråt?
  • Elaifiknow

    Häll tillbaka den i flaskan och släng den i hushållssoporna. Spola inte ned den i avloppet!

  • riboflavin

    Sila och spara till nästa gång? Man behöver absolut inte kassera olja efter en omgång i fritös.


    Vid god typografi ska horungar inte förekomma.
  • katalysator

    Ja, man kan absolut spara olja och fritera i den igen! Så varmt som det blir så är det ingenting läskigt som kan överleva i frityrolja, och själva oljan blir inte dålig. Men det är viktigt att sila den emellan, för annars kan brända potatisbitar och liknande göra så att det smakar illa.

  • trubbelsnåd
    katalysator skrev 2012-04-03 23:10:53 följande:
    Ja, man kan absolut spara olja och fritera i den igen! Så varmt som det blir så är det ingenting läskigt som kan överleva i frityrolja, och själva oljan blir inte dålig. Men det är viktigt att sila den emellan, för annars kan brända potatisbitar och liknande göra så att det smakar illa.
    Det kan ju bildas mindre bra ämnen just av den höga värmen. Transfetter till exempel. Men det är i regel inga problem att återanvända oljan några gånger. Det är skillnad mot frisöser på restauranger som används åtskilliga gånger med samma olja.
  • SVejsan
    trubbelsnåd skrev 2012-04-03 23:50:23 följande:
    Det kan ju bildas mindre bra ämnen just av den höga värmen. Transfetter till exempel. Men det är i regel inga problem att återanvända oljan några gånger. Det är skillnad mot frisöser på restauranger som används åtskilliga gånger med samma olja.

    Vad är skillnaden mellan fritöserna menar du?
  • trubbelsnåd
    SVejsan skrev 2012-04-04 07:10:09 följande:
    Vad är skillnaden mellan fritöserna menar du?
    Oljan som används åtskilliga gånger.
  • SVejsan
    trubbelsnåd skrev 2012-04-04 07:51:03 följande:
    Oljan som används åtskilliga gånger.
    När vi hade fritös (av hemvariant) så använde vi oljan många gånger också så det är ju alltså ingen skillnad. Därför var jag frågande till varför du påstod att det var skillnad på fritöser hemma och på restaurang?

    Det man däremot skall man veta att gammal olja har en lägre antändningstemperatur.

    Följande står det i en Gaggenau hushållsfritös:

    Byt fettet när det blir brunt, börjar lukta och/eller osa. Gammal olja kan lätt börja skumma och har en lägre antändningstemperatur. Brandfara!

    Observera: Om oljan eller fettet har använts flera gånger och varan som ska friteras är fuktig (t.ex. djupfrysta varor, grönsaker) kan det samlas vatten i kalloljezonen. Fyller man på en ny omgång av livsmedlet i fritösen, kan oljan/fettet skumma upp explosionsartat och koka över.
  • SVejsan

    Det skulle stått "Följande står det i en manualen till en  Gaggenau hushållsfritös" i mitt ovanstående inlägg...

  • katalysator

    Stora skillnaden är väl att fritösen på McDonalds används tusentals gånger på en dag, det gör inte en hemfritös så ofta.

  • trubbelsnåd
    katalysator skrev 2012-04-04 10:09:24 följande:
    Stora skillnaden är väl att fritösen på McDonalds används tusentals gånger på en dag, det gör inte en hemfritös så ofta.
    Bra, du förstår vad jag menar.
  • SVejsan

    Men oljan kan användas lika många gånger hemma och kör liknande produkter i. (Man ska dock ge akt på lukt/os/smak )

    Största skillnaden är väl att ofta så hinner oljan i hemfritösen härskna om man har den stående i en "öppen" fritös och inte använder den dagligen.

    Och att i en hemfritös så har du en mer blandad fritering... Allt från pommes, till räkor i frityrsmet, till fisk, till fyllda risbollar till camenbert. Till grönsaker. DET kan göra att man behöver byta olja oftare.  

  • trubbelsnåd
    SVejsan skrev 2012-04-04 10:41:09 följande:
    Men oljan kan användas lika många gånger hemma och kör liknande produkter i. (Man ska dock ge akt på lukt/os/smak )

    Största skillnaden är väl att ofta så hinner oljan i hemfritösen härskna om man har den stående i en "öppen" fritös och inte använder den dagligen.

    Och att i en hemfritös så har du en mer blandad fritering... Allt från pommes, till räkor i frityrsmet, till fisk, till fyllda risbollar till camenbert. Till grönsaker. DET kan göra att man behöver byta olja oftare.  
    Du tror inte att restauranger kan lägga lite vad som helst i en fritös? Jag pratar inte enbart om hamburgerrestauranger.

    Min poäng är att restauranger generellt använder sin olja fler gånger än vad en privatperson gör, alltså behöver privatpersoner inte fundera så väldigt mycket över transfetter även om det är bra att känna till att de kan skapas även i hemmafritösen. Om man vet detta kan man undvika att överanvända oljan.
Svar på tråden Hemlagade Pommes, vad göra med oljan efteråt?