trubbelsnåd skrev 2012-04-04 07:51:03 följande:
Oljan som används åtskilliga gånger.
När vi hade fritös (av hemvariant) så använde vi oljan många gånger också så det är ju alltså ingen skillnad. Därför var jag frågande till varför du påstod att det var skillnad på fritöser hemma och på restaurang?
Det man däremot skall man veta att gammal olja har en lägre antändningstemperatur.
Följande står det i en Gaggenau hushållsfritös:
Byt fettet när det blir brunt, börjar lukta och/eller osa. Gammal olja kan lätt börja skumma och har en lägre antändningstemperatur. Brandfara!
Observera: Om oljan eller fettet har använts flera gånger och varan som ska friteras är fuktig (t.ex. djupfrysta varor, grönsaker) kan det samlas vatten i kalloljezonen. Fyller man på en ny omgång av livsmedlet i fritösen, kan oljan/fettet skumma upp explosionsartat och koka över.