• Tiiara

    Ammar min tvååring - "Din bröstmjölk är som vatten"

    Min dotter är 2 år och 2 mån, och jag ammar henne. Vi slutade dagamma för några månader sedan och det gick liksom av sig själv, nu ammar vi mest på natten (förutom på kvällen när hon ska sova, på helger när hon ska sova middag, och när hon är sjuk, då kan vi ligga och amma i princip hela dagarna).

    Problemet som jag känner, är att jag inte har någon i familjen som är förstående för detta. En har blivit riktigt förbannad för att jag ammade henne på bussen en gång när hon hade feber och inte kunde sova i vagnen. De flesta säger ingenting utan försöker vara accepterande, men min mamma tjatar jämt på mig att jag faktiskt borde sluta amma. Visst har jag haft perioder då jag har tyckt att det har varit jobbigt och då funderat på att sluta, men i allmänhet ser jag faktiskt inga nackdelar med att amma min dotter, "trots" att hon är 2 år och enligt många, för stor för att ammas.

    "Din bröstmjölk är som vatten", fick jag höra senast diskussionen kom upp. Min mamma tror alltså att det inte finns någon näring över huvud taget i bröstmjölken, utan att det bara finns näring i den när barnet är litet. Jag blev helt ställd, för jag tror ju inte att det är så, men jag har inga pålitliga källor att "försvara" mig med. Och nej, jag tycker inte att jag ska behöva försvara mig, men jag är så trött på att höra det jämt utan att ha något att säga om det mer än att "Jag kommer sluta när det känns rätt för båda". Typ.

    Någon som förstår vad jag menar?
    Vad har ni för "försvar" när ni får höra sånthär?
    Var kan jag läsa mer om långtidsamning och vilka för- (och nack)delar det finns för barnet?

    Jag önskar att jag slapp känna mig så ensam och dum om detta...

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2012-10-24 11:51
    Jag vill tacka alla som har deltagit i tråden med tips, råd och stöd! Nu är min dotter lite över 2,5 år, och vi slutade amma i somras pga att hon tappade aptiten och åt inte så bra på dagarna, och sen hände något som inte har hänt mig en enda gång på 2 år: jag kunde inte sova när jag ammade. Tillsammans började detta bli ett problem, så vi började med att trappa ner, och sedan förklarade jag för henne att jag inte kunde sova om hon ammade, men att jag kunde krama henne och sjunga för henne så att hon somnade om. Och självklart var hon ledsen, men jag fanns alltid där och tröstade henne, sa att jag förstod att hon var ledsen och att det var ok. Och med tanke på att jag alltid fanns där och gav henne den närheten hon behövde gick det jättebra. Efter ett tag kunde jag börja säga att bröstmjölken var slut, och det accepterade hon direkt. Hon visste ju att det fanns mjölk i kylskåpet och välling om hon ville ha det. I början fick hon bröstmjölk i flaska eftersom att jag behövde pumpa, och när det började ta slut fick hon välling (dock blev hon tvungen att borsta tänderna efteråt), och efter ett tag kunde hon somna utan någonting. Nu somnar hon i sin säng, och jag behöver bara sitta bredvid sängen och klappa henne och sjunga för henne ibland. Och nu somnar hon på 5 minuter. Nej, jag överdriver inte.

    Jag känner lite att jag har motbevisat alla argument som jag har fått för att amning skulle vara dåligt, och hade vi inte fått de problemen vi fick hade jag antagligen fortfarande ammat henne idag. Jag tror fortfarande att det inte ger annat än fördelar, oavsett hur gammalt barnet är.

    Heja alla som ammar sina barn! Stå på er när ni får dumma kommentarer som de jag, och många andra har fått.

    Kram! /Tiara

  • Svar på tråden Ammar min tvååring - "Din bröstmjölk är som vatten"
  • elefantmamman

    Min mamma ammade mig till jag var 5 år. Äckligt enligt många, rätt häftigt enligt mig eftersom jag kommer ihåg när jag tuttade och jag kommer ihåg hur mysigt det var. 

    Du ska verkligen inte behöva försvara dig. Sköt dig själv tycker jag räcker som argument faktiskt. Ditt barn, ditt liv och ditt beslut. 

     

  • Kid A

    Tråkigt att höra om hur du blir bemött men starkt att du vågar stå emot den trångsynta normen! Att bröstmjölken är som vatten efter en viss tid är en myt, varför skulle den vara det? Hittar ingen förklarande källa just nu men det finns massor av läsning på amningsbloggen, och även denna blogg: ammavidare.blogspot.se/

    Här pratas det också en del långtidsamning: www.familjeliv.se/Forum-3-100/m60580805.html

  • karolina106

    www.sjalbarn.se finns det en hel hög med andra långtidsammare, och mycket information om studier om fördelar/näring osv.

  • MrsKnapa

    Esch jag får kommentarer som nu ammar min 9 månaders,
    -Vaa, ammar du fortfarande???
    Brukar inte lägga nån vikt vid de, dem får gärna kommentera o dem som uppriktigt undrar förklarar ja för o resten bemödar ja inte ens att svara faktiskt.. Vårt liv, vårt beslut..
    Har nån gång varit riktigt otrevlig o frågat om dem vill bestämma när jag ska ha sex lr välja min partner oxå... Nån måtta får de va :)

  • Makadam

    Jag förstår vad du menar - även om jag inte får några "påhopp" från omgivningen. 

    Min mamma är dock av den åsikten att det är sjukt. Hon har inga argument, hon vet inget om amning.  

    Det finnsmassor att läsa om amning:
    http://www.amningshjalpen.se/
    http://sagogrynet.wordpress.com/om-amning/
    http://amningsbloggen.blogspot.se/

    Bröstmjölken:
    http://sagogrynet.wordpress.com/2011/09/13/om-brostmjolkens-fetthalt/

    Det är bara att strunta i vad andra säger och tycker. 
    WHO rekommenderar amning till minst två års ålder - för att bröstmjölken är bra för barnet.

     

  • SilverWoman

    Jag har funderat på att amma också min son så länge det går på kvällar och morgnar. Jag skiter fullständigt i vad andra anser, mitt barn, mitt problem!

  • Lovelo

    Jag hade blivit så arg om jag var du! Sög till på skarpen att de inte ska lägga sig i..speciellt inte när det inte finns någon grund i vad de säger men det finns däremot vetenskaplig fakta på det positiva och naturliga med att amma "länge"!
    Väldigt bra länkar här redan så det borde räcka för att du ska kunna hitta källor på det!

  • Tangent

    WHO rekommenderar ju amning i MINST 2 år. Hänvisa till den rekommendationen, som gäller även i Sverige.
    Om näringsinnehåll i bröstmjölk andra levnadsåret http://www.amningshjalpen.se/images/stories/naringsinnehall.gif
    Det är jobbigt med en oförstående omgivning. Hittade en gång en lista hur man bemöter en oförstående omgivning men här finns liknande på engelska http://kellymom.com/bf/concerns/mother/criticism/
    kellymom.com finns mycket mer information.
    Lycka till

  • Acelise

    Grattis till att du ammar din dotter "fortfarande"!! Grymt härligt och underbart! INGEN ska säga något om det och om se säger något så säg bara "du behöver inte tycka om det". Amma på och njut av vad du kan ge ditt barn! Det är inte vatten!!

Svar på tråden Ammar min tvååring - "Din bröstmjölk är som vatten"