• Emelie 491

    Vad ska man ha empati till?

    Avsaknad av empati är ju det största tecknet på ett antal personlighetsstörningar såsom psykopat. Det är också de här människorna som ser den "defekten" som en fördel och rentav något positivt ibland. Man föds för övrigt inte utan empati, det är något som utvecklas i förhållande till uppväxten (även om barn med många empatilösa i släkten löper en något större risk att utveckla beteendet, varför är oklart vad jag vet).

    För de flesta är det väl ganska självklart vad empati är bra för, man kan förstå andras känslor, ha ömsesidigt positiva relationer och så vidare.

  • Emelie 491
    Aloeveran skrev 2012-04-15 21:30:19 följande:
    Jag tror att vi alla är empatilösa ibland och förstående ibland. Visst finns det psykopater som helt saknar förmåga till inlevelse. Det kan bero på personlighetsstörning eller frontallobsskador på hjärnan.  Vi andra är nog lite vacklande. I vissa utsatta situationer utgår man bara från sig själv och agerar helt egotrippat. Ju mer mogen man är och ju mer självkänsla har ju mindre ofta agerar man på det sättet.

     De som verkligen saknar empati har oftast inga längre relationer.

     
    Det beror väll på vad man menar med långa förhållanden också. Är man helt empatilös (alltså inte bara vanligt egotrippad) är steget till psykisk misshandel oftast inte lång. De två egenskaperna kan tillsammans få en partner att "sitta fast" i förhållandet flera år av olika anledningar.
  • Emelie 491
    morningsun skrev 2012-04-15 21:14:52 följande:
    Har man empati kan man väga frågor ut empatisk synvinkel. Avsaknade av empati är just oförmågan att göra detta. då blir besluten inte alltid de rätta. Och när det blir fel blir det väldigt fel.

    Detta är uppenbart för en empatisk (och affärsmässig) person, vilket får mig att tro att du antingen själv saknar något i empatisk förmåga, eller vill debattera enbart för debattens skull. I båda fallen: tack och hej.
    Vad är felet med att debattera för debattens skull? Det är väl på det sättet nya insikter och kunskaper kommer fram?
  • Emelie 491
    Anonym skrev 2012-04-15 21:45:57 följande:
    Intressant, att du är helt övertygad att empati är något man utvecklar.

    Frågan är om empatilösa människor tycker att närhets och omtankeslösa relationer är något dom går miste om?
    Jag utgår från de (få) studier jag läst. Man har kommet fram till att brist på empati inte är ärftligt, då måste ju empati per definition utvecklas under uppväxten tycker jag. Sen är det väl inte så konstigt om det är vanligare i vissa familjer med empatilösa personer, eftersom barn som inte växt upp med empati, kärlek och värme (som brukar gå hand i hand) knappast kan förvänts utveckla egenskaperna själv.

    Jag tror helt klart inte att att empatilösa personer tycker att de går miste om något, eftersom många av dem som sagt ser det som en fördel. Och om man vill bli lite filosofisk kan man ju fråga hur en empatilös individ definierar en nära relation?
  • Emelie 491
    Selfish Geene skrev 2012-04-15 22:01:12 följande:
    det skulle kunna bero på en förvärvad skada under graviditet eller förlossning (eller tidiga uppväxtår) eller en slumpmässig genetisk defekt.

    Att en egenskap inte är ärftlig betyder inte per automatik att den är miljöbetingad
    Det har du rätt i, jag har kanske snöat in lite på arv-miljöfrågan, det finns ju som sagt mellanting också
  • Emelie 491
    Selfish Geene skrev 2012-04-15 22:04:54 följande:
    Utanförskap borde de väl kunna känna?! (eftersom de vet att de inte fungerar som alla andra)

    Eller är känslan av utanförskap också ett resultat av förmåga att sätta sig in i (och bry sig om) vad andra människor känner? 
    Hur vet de att de inte är som alla andra? Man utgår ju från sig själv i sina relationer ("jag vet att min partner blir arg om jag slår honom, då borde han veta att jag blir arg om han slår mig"). Har man inte förstått att man saknar empati kan man väll mycket väl tro att det är ett normaltillstånd?
Svar på tråden Vad ska man ha empati till?