• leia83

    vilka papper kräver ryssland?

    Vi ska börja samla papper till Ryssland snart. Vi väntar på instruktioner från BFA.
    Jag är ju såklart jätte nyfiken på vilka papper dom kräver, vet att det kan vara lite olika men vilka papper har ni fått ordna fram?

  • Svar på tråden vilka papper kräver ryssland?
  • Selma1966

    Brukar stå en hel del på byråernas hemsidor. Jag minns knappt alla papper för två år sedan. Men det var sjukt många intyg från läkare, psykolog, arbetsgivare, bostad, polis, skattemyndigheter etc Var noga med stavningar, stämplar, datum och underskrifter. De slår ner på minsta lilla. Det mest irriterande var de där läkarintygen/psykologen etc eftersom vi ändå var tvungna att att träffa 8 olika "specialister" i Moskva. Särskilt som läkaren och psykologen i Sverige var seriösa och gjorde riktiga utredningar till skillnad mot 5-minutersdiagnoserna de gjorde på löpande band i Moskva. Eftersom det sedan tog två veckor för lång tid innan vi fick åka dit igen så hade intygen slutat att gälla så vi fick göra om allt igen (och betala på nytt). Men så är det i Ryssland. MEN det var det värt nu då vi har vår son här! Lycka till.

  • leia83

    Tack för ditt svar.
    Vad är det för stämplar osv som man måste ha och tänka på?
    Märkligt att man måste träffa läkare där också! Jag har begärt in intyg från min arbetsgivare redan och begärt att dom skriver ut alla mina namn, men stämplar tänkte jag inte på!
    Jag går på levaxin, det lär dom väl hänga upp sig på? Hur länge gäller papperna?
    Grattis till er son!

  • Selma1966

    Ryssarna vill alltid ha så många stämplar som möjligt - eftersom de själva alltid stämplar alla officiella papper. Det är bara att be alla sätta en företagsstämpel vid underskriften. Inga konstigheter. Papprena varar nog olika länge. Våra första ryska läkarintyg varade väl tre månader och vi kom tillbaka dit två veckor för sent. Ibland misstänker jag nästan att de drog ut på domstolstiden för att vi skulle spendera mer pengar i landet men jag vet att jag blev nojjig pga irritation. Det tog ju bara extra tid och var dyrt. En läkare frågade om jag varit på mammografi (i min ålder brukar man ju kallas automatiskt men min kommun var sena) och när jag dumt nog ärligt sa nej så kollade hon direkt mina bröst och hittade en knöl. Hon höll på stjälpa hela adoptionen för att hon inte ville skriva på intyget. Det var tolken som stängde in sig med henne i ett rum och snackade skit om svenska vården (oansvariga), mig (korkad som inte kollat mig) och samtidigt bönat för sonens bättre liv (eftersom jag givetvis skulle kolla upp mig hemma nu när jag fått en duktig rysk läkares diagnos och skulle hinna stoppa adoptionen om jag var döende)... Jag fick intyget, kollade mig här hemma och fick veta att det var en ofarlig fettknöl Maken fick veta att han hade högt blodtryck, ljugit för läkarna och hade en dålig svensk läkare (som om vi hade familjeläkare i Sverige) för att hans puls gick upp när läkaren frågade om han ljög... vi var båda friska som nötkärnor! Maken kollade också upp sig när vi kom hem och blev utskrattad här... Men tolken var suverän och snackade oss igenom systemet. Jag avundas inte de som försöker adoptera utan adoptionsbyrån/tolks hjälp... Man måste kunna landet för att snacka sig fram i byråkratin. Vi följde troget vår tolks alla råd och kom hem ett par dagar tidigare än beräknat.

  • Bella Moon

    Man ska inte börjar försöka samla papper innan instruktionerna från organisationen kommit, det är verkligen ingen idé eftersom:
    - Papperna måste vara skrivna på ett visst sätt
    - Stämplarna måste vara rätt och placerade på rätt plats på pappret
    - Vissa uppgifter som man antagligen inte tänker på ska vara med, andra uppgifter ska uteslutas. 
    - Underskrifterna ska också vara placerade rätt och på ett visst sätt.
    - Datumet på vissa papper måste vara före ett annat papper ibland osv.  
    Detta skiljer från papper till papper.
    Vänta med att samla ihop något,  du kommer ändå bara få göra om det ifall det har blivit minsta fel. 
    Jag samlade papper efter instruktioner, men det blev ändå fel på flera som var tvugna att göras om.
             

  • leia83

    Oj vad komplicerat det låter.
    Ok jag får tåla mig tills instruktionerna kommer. Är dom mycket detaljerade med instruktionerna?
    Är det en ide att göra mammografi innan?
    Jag känner mig enormt nervös och förvirrad. Ge mig all info ni bara har

  • Selma1966

    Äsch mammografin var inte intressant en av gångerna och den andra blev det intressant för att den läkaren kommit på något som svenska vården inte "gjort rätt"... Slappna av, följ adoptionsbyråns rekommendationer och inse att allt löser sig även om man är nära förtvivlans brant emellanåt...

  • leia83

    Tack Selma. Jag behöver komma ner på jorden lite.
    Får man hjälp av tolk via adoptions byrån? Eller kostar det extra?
    Nu väntar vi med spänning på papperna sedan kör vi!

  • Selma1966

    Tolken fixade vår adoptionsbyrå. Hon lotsade oss runt i både byråkratin, språket och bra boende i lägenhet. Jag gillade henne inte personligen men uppskattade hennes erfarenhet av systemet!

  • Emeli
    leia83 skrev 2012-05-01 09:44:19 följande:
    Oj vad komplicerat det låter.
    Ok jag får tåla mig tills instruktionerna kommer. Är dom mycket detaljerade med instruktionerna?
    Är det en ide att göra mammografi innan?
    Jag känner mig enormt nervös och förvirrad. Ge mig all info ni bara har

    Ja, det är klokt att vänta på de exakta instruktionerna, hur otåliga ni än är. Det gäller alla länder. Ryssland är dessutom känt för att vara mycket byråkratiskt och ofattbart petiga med minsta detalj. Så ligg lågt. Ni vinner inget på att försöka starta innan. 

    Tro mig, vi som finns här på adoptionsforumet har i många fall adopterat och vi vet hur det känns och hur otålig man kan vara, men vi har också lärt oss att det är bäst att ta en sak i taget och i rätt ordning.

    Lycka till! Ta det lugnt och metodiskt. Det kommer att gå bra.      
  • fabbemam

    Nyfikenheten drog mig hitSkäms...
    Vi adopterade inte från Ryssland men du låter lika ivrig som jag var innan vi fick börja samla så jag tänkte ge dig ett tips som fungerade och dessutom var jätte enkelt!

    Berätta var du än ringer för att be om intyg att det gäller adoption och att ni därför är angelägna om att få intyget fort, de flesta jag pratade med var oerhört hjälpsamma!

Svar på tråden vilka papper kräver ryssland?